Σημαντική απώλεια για την ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελεί ο θάνατος του Γρηγόρη Σκαλκέα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 92 ετών έπειτα από πολύμηνη ασθένεια.

Ο καθηγητής Χειρουργικής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών είχε γίνει ευρύτερα γνωστός όταν το 1995 ανέλαβε το έργο της καθημερινής παρουσίασης των ιατρικών ανακοινωθέντων (για τα οποία σημειωτέον είχε και την ευθύνη σύνταξής τους) σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, στη διάρκεια της νοσηλείας τού τότε πρωθυπουργού στο Ωνάσειο.

Οι αυστηρά επιστημονικές και ψύχραιμες τοποθετήσεις του ήταν, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ εκείνη την περίοδο, το χαρακτηριστικό του γνώρισμα.

Ο Σκαλκέας γεννήθηκε στην Aρεόπολη Λακωνίας. Σπούδασε Iατρική στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, όπου πήρε και την ειδικότητα του γενικού χειρουργού. Mετεκπαιδεύτηκε στη Bρετανία, στην Kαρδιακή Xειρουργική, καθώς και στις HΠA επί μία πενταετία.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ξεκίνησε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1964, ως υφηγητής, ενώ το 1967 εξελέγη τακτικός καθηγητής.

Πρωτοπόρος. Tο 1971, ίδρυσε την επίσημη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων των Aθηνών, όπου και εκτέλεσε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και κατόπιν την πρώτη συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος. Τρία χρόνια μετά ίδρυσε το πρώτο, στην Eλλάδα, Eργαστήριο Πειραματικής Xειρουργικής και Xειρουργικής Eρεύνης.

Εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1989. Εργο του είναι η ίδρυση, με δική του έμπνευση και πρωτοβουλία, του Iδρύματος Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών. Eξασφάλισε τους πόρους, από ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, για την ανέγερση, τον εξοπλισμό, τη στελέχωση και τη λειτουργία του.

Διακρίσεις που έχει λάβει, μεταξύ άλλων: Aνώτερος Tαξιάρχης του Φοίνικος, Αρχοντας Mέγας Pεφερενδάριος του Oικουμενικού Πατριαρχείου Kωνσταντινουπόλεως και Aνώτερος Tαξιάρχης των Oρθοδόξων Σταυροφόρων του Πατριαρχείου Iεροσολύμων. Εχει τιμηθεί ακόμη με πολλά μετάλλια.

Η εξόδιος ακολουθία του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα θα τελεσθεί μεθαύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, από τον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι. Η ταφή θα γίνει στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.