Σειρά ερωτημάτων με πολιτικές προεκτάσεις και βασικό αποδέκτη την κυβέρνηση συνοδεύουν την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης ύψους 256 εκατ. ευρώ της εταιρείας Energa. Ο Φλώρος κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης λόγω σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων και κρίσεις επιληψίας, το οποίο και έγινε δεκτό. Ο επιχειρηματίας, που κατηγορείται και για ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας, έκανε χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου για αποφυλάκιση κρατουμένων με διεγνωσμένη αναπηρία άνω του 67%, εκτίοντας μόνο το ένα πέμπτο της ποινής τους. Η απόφαση και οι διατάξεις στις οποίες αυτή βασίστηκε προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργού Σταύρου Κοντονή να παρέμβει στην υπόθεση – άφησε, λένε, να περάσει πολύτιμος χρόνος μέχρι να ζητήσει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας. Στάση μάλλον αναντίστοιχη, όπως εξηγούν οι επικριτές του, με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Φλώρου, οι οποίες εύλογα μπορούν να συνδυαστούν και με την κωλυσιεργία στη διερεύνηση της – διεθνών διαστάσεων – υπόθεσης της Folli Follie, πυροδοτούν έναν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντεπιτεθεί, καθώς αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς θεατές το έργο της «αδιάφθορης εξουσίας», το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται να ανεβάσει μετά την Ιθάκη και από το βήμα της ΔΕΘ. Η κίνηση Κοντονή να ζητήσει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, αναφέροντας πως «το διατακτικό του δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά», δεν ακυρώνει την προκλητική αποφυλάκιση Φλώρου, αλλά περισσότερο ερμηνεύεται ως προσπάθεια αποποίησης των κυβερνητικών ευθυνών και διάσωσης του αφηγήματος Τσίπρα περί «μάχης κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Ζητούν εξηγήσεις. Σε αυτό το πεδίο, ωστόσο, εστιάζουν ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε «κατάπτυστες νομοθετικές παρεμβάσεις» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρεται η ΝΔ, κάνοντας έμμεση αναφορά στις διατάξεις Παρασκευόπουλου. «Ο Αριστείδης Φλώρος καταδικάστηκε σε κάθειρξη όχι μόνον για υπεξαίρεση εκατομμυρίων εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας. Αποφυλακίστηκε και είναι πλέον ελεύθερος με τις κατάπτυστες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες πώς επί των ημερών της οι ισχυροί του χρήματος που καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον από τις φυλακές. Το κράτος Δικαίου δεν είναι παιχνίδι στα χέρια της. Συνιστά πρωτοφανή πρόκληση για τους πολίτες να ελευθερώνονται εγκληματίες με υπόγειες μεθοδεύσεις», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Πειραιώς.

Για νόμους που διαστρέφουν τον θεσμό της δικαιοσύνης κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος Τύπου του φορέα, Παύλος Χρηστίδης, «η Δικαιοσύνη είναι ο θεσμός που διασφαλίζει την κοινωνική ισορροπία και ειρήνη. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ψηφίσει νόμους που δίνουν τη δυνατότητα σε καταδικασμένους για απάτες εις βάρος του ελληνικού λαού να κυκλοφορούν ελεύθεροι». Ο Παύλος Χρηστίδης τονίζει πως «αυτό προκαλεί την κοινή λογική και δημιουργεί δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση», καταλήγοντας πως «ο νόμος Παρασκευόπουλου πρέπει να αλλάξει».

«Πρόκληση για την κοινωνία» χαρακτηρίζει την αποφυλάκιση Φλώρου Το Ποτάμι. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του τομέα Δικαιοσύνης του κόμματος, προκύπτουν «σοβαρά ερωτηματικά για τις ιατρικές γνωματεύσεις που επέτρεψαν την αποφυλάκιση με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου». Οπως επισημαίνουν, «τέτοιες αποφάσεις αποτελούν πλήγμα στο κράτος δικαίου και καλλιεργούν στους πολίτες την αίσθηση ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην απονομή της δικαιοσύνης».

O νόμος που

ξεκλείδωσε

την αποφυλάκιση

Σε πρόσφατη τροποποίηση της πάγιας διάταξης για την υφ’ όρον απόλυση κρατουμένων, στηρίχτηκε η απόφαση για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου επιχειρηματία Αρη Φλώρου. Ο 39χρονος είχε υποβάλει στο παρελθόν αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής του στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, οι οποίες όμως έπεσαν στο κενό. Αντίθετα, τώρα, αποφάσισε να ακολουθήσει άλλο δρόμο, ζητώντας αυτή τη φορά όχι την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, αλλά την αποφυλάκισή του, υπό όρους, για λόγους υγείας από το αρμόδιο δικαστικό  συμβούλιο.

Ο κατηγορούμενος επικαλούμενος την ύπαρξη αναπηρίας, συνιστάμενη σε ψυχική νόσο, που με διάταξη επί υπουργίας Νίκου Παρασκευόπουλου εντάχθηκε στη λίστα με τις ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν σε αποφυλάκιση, πέτυχε να γίνει  δεκτό το αίτημά του, καθώς φέρεται να διαγνώστηκε με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.