Μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ευρωπαϊκής ιστορίας του βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, που αν νικήσει (ή φέρει ισοπαλία 0-0) με την Μπενφίκα μεθαύριο στην Τούμπα θα μπει για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Είναι λογικό λοιπόν το μυαλό όλων να είναι στο παιχνίδι της Τετάρτης, που λίγο έλειψε όμως να αφήσει τον Δικέφαλο του Βορρά στο μείον στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας.

Η εξυπνάδα του Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς και η αβλεψία του Αριστομένη Κουτσιαύτη ήταν τα δύο στοιχεία που επέτρεψαν στον κυπελλούχο Ελλάδας να ξεκινήσει με το δεξί το πρωτάθλημα και από το -2 (από πέρυσι) να βρεθεί στο +1.

Το πέναλτι που «κέρδισε» στο 57′ και εκτέλεσε εύστοχα ο Σέρβος έκρινε τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης (1-0) στην Τούμπα, σε ένα παιχνίδι όπου οι γηπεδούχοι τα βρήκαν μπαστούνια και λυτρώθηκαν από το λανθασμένο σφύριγμα του ρέφερι. Ο οποίος είχε υποπέσει νωρίτερα σε ένα εξίσου σοβαρό λάθος όταν δεν άφησε στο 37′ τον Αστέρα Τρίπολης με 10 παίκτες, χαρίζοντας τη δεύτερη κίτρινη στον Γιάννη Κώτσιρα (για σκληρό μαρκάρισμα στον Ουάρντα).

Ομως το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελεί το καλύτερο μάθημα για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους παίκτες του, που έχουν να ξορκίσουν την κατάρα της εκτός έδρας ισοπαλίας με 1-1 στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Καθώς ποτέ δεν έχουν εξαργυρώσει αυτή την ισοπαλία με γκολ, δύο φορές με τον Αγιαξ (3-3 το 2010 και 1-2 το 2016 στις ρεβάνς στη Θεσσαλονίκη) και άλλη μία φορά με τη Σάλκε (2-3 η ρεβάνς το 2013).

Αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ δείχνει πιο ώριμος από ποτέ, έχει ήδη πετύχει τρεις νίκες σε πέντε παιχνίδια προκριματικών Τσάμπιονς Λιγκ (ενώ μέχρι πέρυσι είχε 0/10 χωρίς να έχει νικήσει ποτέ) και απλά δεν πρέπει να χάσει το μυαλό του κόντρα στους ιδιαίτερα ικανούς (και με συναπτή παρουσία στους ομίλους εδώ και σχεδόν μια δεκαετία) Πορτογάλους.

Αντίθετα, κόντρα στον πάντα μαχητικό Αστέρα Τρίπολης, οι Θεσσαλονικείς (κορυφαίοι ο Ουάρντα και ο Πασχαλάκης) δεν είχαν εκεί το μυαλό τους και λίγο έλειψε να το πληρώσουν. Ο Λουτσέσκου χρησιμοποίησε τέσσερις ποδοσφαιριστές στο βασικό σχήμα που δεν ξεκίνησαν στο Ντα Λουζ, τους Ουάρντα, Σάκχοφ, Χατσερίντι και Ελ Καντουρί.

Λάθη

Η τριάδα Κάνιας, Σάκχοφ, Ελ Καντουρί δεν βοηθούσε ώστε να αναπτυχθεί σωστά ο ΠΑΟΚ, καθώς ο πρώτος είχε πολλές λάθος μεταβιβάσεις, ενώ ο Ελ Καντουρί δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά του Πέλκα που πήρε ανάσες για την Μπενφίκα. Ο Κάνιας έμεινε από ανάσες και η αλλαγή του, ο Βέρνμπλουμ, στο ντεμπούτο του έδειξε ότι είναι – λογικά – ακόμα ανέτοιμος.

Με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κυρίως από τα αριστερά (χάρις στον Ουάρντα, τον οποίο δεν μπόρεσε να περιορίσει στο ελάχιστο ο Κώτσιρας που έπρεπε να είχε αποβληθεί) από όπου και ήρθαν οι δύο καλύτερες ευκαιρίες τους (με το σουτ του Ζαμπά και την κεφαλιά του Σάκχοφ) που εξουδετέρωσε εντυπωσιακά ο κορυφαίος παίκτης των φιλοξενουμένων, ο τερματοφύλακας Νίκος Παπαδόπουλος. Ο οποίος όμως χρεώθηκε το πέναλτι (αν και έχει τραβήξει τα χέρια του και το πόδι του Πρίγιοβιτς πάει πάνω του) που έκρινε τον αγώνα.

«Οταν ο διαιτητής διαμορφώνει το αποτέλεσμα δεν μπορείς να πάρεις κάτι καλύτερο. Δεν μας άφησε ο διαιτητής να κάνουμε κάτι παραπάνω. Η ισοπαλία θα ήταν πιο δίκαιο αποτέλεσμα» τόνισε πικραμένος ο κίπερ του Αστέρα, την ώρα που ο προπονητής του Σάββας Παντελίδης πρόσθετε: «Πώς να κάνουμε κάτι καλό αφού δεν μας άφησε ο διαιτητής. Μεγάλο λάθος το πέναλτι».

Από την πλευρά του ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου θυμήθηκε το πέναλτι που χρεώθηκε η ομάδα του στη Λισαβόνα και είπε μεταξύ άλλων: «Για μένα είναι πέναλτι και θυμηθείτε αυτό που έδωσαν εναντίον μας στην Πορτογαλία. Επίσης δεν δόθηκε αποβολή σε παίκτη του Αστέρα στο πρώτο μέρος. Ομως και εμείς ήμασταν υπερόπτες στο τελευταίο εικοσάλεπτο, ενώ πέσαμε και σε έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα».

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Χατσερίδης, Μάτος, Κάνιας (74′ Βέρνμπλουμ), Σάκχοφ, Ζαμπά (67′ Μπίσεσβαρ), Ουάρντα, Ελ Καντουρί, Πρίγιοβιτς (82′ Ακπόμ).

Αστέρας Τρίπολης: Παπαδόπουλος, Ορτέγκα (78′ Δουβίκας), Πασαλίδης, Τριανταφυλλόπουλος, Κώτσιρας (46′ Κυριακόπουλος), Βαλιέντε, Μουνάφο, Ιγκλέσιας, Τσιλιανίδης (88′ Ρόλε), Μανιάς, Καλτσάς.