Το ελληνικό βόλεϊ επιστρέφει στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Οι εθνικές ανδρών και γυναικών πέτυχαν τον στόχο τους και προκρίθηκαν στην τελική φάση των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων του 2019.

Η τελευταία φορά που και οι δύο ομάδες συμμετείχαν ταυτόχρονα σε τελική φάση ήταν το μακρινό 1991! Τότε, οι γυναίκες ήταν στην 8η θέση της διοργάνωσης στη Ρώμη, ενώ  οι άνδρες  στην 9η στο Βερολίνο.

Η Εθνική Γυναικών προκρίνεται για πέμπτη φορά, με τελευταία συμμετοχή το 2001 στη Βάρνα. Η Εθνική Ανδρών θα λάβει μέρος για 15η φορά, η τελευταία ήταν το 2009 στη Σμύρνη, ενώ η πιο μεγάλη στιγμή ήταν το 1987, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση της Γάνδης.

Οι άνδρες εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους με την απίστευτη νίκη στο Μπακού επί του Αζερμπαϊτζάν (3-2), κι ενώ είχαν χάσει τα δύο πρώτα σετ (25-20, 25-22, 22-25, 18-25, 5-15). Πρωταγωνιστές για την ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου ήταν οι Στιβαχτής, Κοκκινάκης που μπήκαν στο τρίτο σετ και άλλαξαν τη ροή του αγώνα, καθώς και οι Ζουπάνι (πρώτος σκόρερ με 21 π.), Πρωτοψάλτης (19 π.), Πετρέας (10 π., 4 μπλοκ). «Το σημαντικό είναι ότι θα βρεθούμε στο Euro έπειτα από 10 χρόνια. Την πρόκριση την αφιερώνουμε στους εαυτούς μας γιατί τα τελευταία 10 χρόνια μπορεί να μην ήταν επιτυχημένα, ωστόσο η προσπάθεια γινόταν. Απλά φέτος η Εθνική εμφάνισε ένα διαφορετικό πρόσωπο, ίσως η έλευση του νέου προπονητή που έδωσε αύρα στην ομάδα σε συνδυασμό με την ωριμότητα όλων των παιδιών αγωνιστικά και ως προσωπικότητες. Επίσης, το αφιερώνουμε σε όλη την Ελλάδα που πέρασε και συνεχίζει να περνάει δύσκολες καταστάσεις, είτε λόγω κρίσης είτε άλλων πραγμάτων όπως οι πυρκαγιές τον Ιούλιο στο Μάτι», είπε ο αρχηγός της Εθνικής, Γιώργος Πετρέας.

Η Εθνική Γυναικών προκρίθηκε με 3-0 (25-22, 25-22, 25-12) επί της Ουκρανίας στο κλειστό της Νέας Ιωνίας στον Βόλο. «Είναι μια μεγάλη δικαίωση για όλες εμάς. Επίσης ένα μεγάλο μπράβο σε όλες τις συμπαίκτριές μου γιατί ήταν ένα μακρύ καλοκαίρι, έδειξαν χαρακτήρα όλο αυτό το διάστημα και δικαίως προκριθήκαμε στο Ευρωπαϊκό. Το κλίμα είναι πολύ καλό, οι δυσκολίες μάς έδεσαν ακόμα περισσότερο. Εύχομαι όλο αυτό που πετύχαμε να είναι μόνο η αρχή» είπε η αρχηγός της ελληνικής ομάδας Στέλλα Χριστοδούλου.