Το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας, που ξεκίνησε με τις μισές ομάδες να χρηματοδοτούνται χάρη στην ΕΡΤ από το ελληνικό Δημόσιο, άρχισε όπως έπρεπε: την Παρασκευή παραλίγο η έναρξή του να αναβληθεί, ενώ για πρώτη φορά γίνεται ουσιαστικά χωρίς προκήρυξη. Η ΕΠΟ δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις της Σούπερ Λίγκας και ψήφισε δική της προκήρυξη πρωταθλήματος, αλλάζοντας τους τρόπους υποβιβασμού – αποφάσισε μεταξύ των ομάδων της Σούπερ Λίγκας και της Football League να γίνουν μπαράζ. Η Σούπερ Λίγκα μοίρασε στους δημοσιογράφους ότι δεν κάνει δεκτή την απόφαση της ΕΠΟ και ότι για την ίδια δεν προβλέπεται κανένα μπαράζ ανόδου. Το αλαλούμ είναι τόσο μεγάλο, ώστε αν σήμερα κάποιος προσφύγει σε δικαστήριο θα μπορούσε ακόμα και να την ακυρώσει την πρεμιέρα, που σήμερα θα ολοκληρωθεί με το ματς Λαμία – Αρης. Η Σούπερ Λίγκα έκανε γνωστό ότι έτσι κι αλλιώς θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά της απόφασης της ΕΠΟ, οπότε μπορούμε πριν καλά καλά αρχίσει το πρωτάθλημα να πούμε πως κάτι και φέτος θα κριθεί στα χαρτιά! Αρεσαν σε όλους τόσο πολύ οι περσινές δικαστικές περιπέτειες, ώστε φρόντισαν να υπάρξουν τέτοιες και φέτος. Θερμά συγχαρητήρια.

Σχέσεις

Διαρροές ωστόσο την περασμένη Παρασκευή δεν έκανε μόνο η Σούπερ Λίγκα, αλλά και η ΕΠΟ. Με ένα SMS (!) έγινε γνωστή στους δημοσιογράφους η δυσαρέσκεια του προέδρου της Βαγγέλη Γραμμένου, όχι μόνο απέναντι στη Σούπερ Λίγκα, αλλά και στον υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη, με τον οποίο μέχρι πρόσφατα η ΕΠΟ ως οργανισμός είχε άριστες σχέσεις. Η ΕΠΟ κατηγορεί τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας Βαγγέλη Μπαταγιάννη και τον νομικό της σύμβουλο Βασίλη Γκαγκάτση για «οργιώδη φαντασία», αλλά κυρίως κάνει επίθεση στον υφυπουργό θυμίζοντάς του ότι δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της και δεν μπορεί να φέρεται σαν να είναι πάτρωνας της Ομοσπονδίας! Νομίζω ότι αυτό είναι βαρύ για τον υφυπουργό, που είναι ο μεγάλος χρηματοδότης και σωτήρας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στη θέση του θα διέκοπτα το πρωτάθλημα ή θα ζητούσα από τους παίκτες και τους παράγοντες των επτά ομάδων που χρηματοδοτεί η ΕΡΤ να αρχίσουν απεργία πείνας μέχρι ο Γραμμένος να ανακαλέσει.

Εκλογές

Η ερώτηση, πάντως, είναι τι τον έπιασε ξαφνικά τον Γραμμένο και τους συμβούλους του και αντί να εγκρίνουν την προκήρυξη της Σούπερ Λίγκας έκαναν μια δική τους – πράγμα εντελώς ασυνήθιστο. Εξ όσων μαθαίνω, ο πρόεδρος της ΕΠΟ πιεζόταν το προηγούμενο διάστημα να προκηρύξει εκλογές μέχρι τον Νοέμβριο. Ο Γραμμένος αυτό δεν το θέλει: προτιμά να τσακώνονται οι σύμβουλοί του κάθε φορά που έχει συμβούλιο (σπάνια κάνει άλλωστε…), παρά να μπει σε εκλογική περιπέτεια. Ετσι κι αλλιώς οι καβγάδες ελάχιστα αμαυρώνουν την εικόνα μιας ομοσπονδίας, που στη συνείδηση του κόσμου δύσκολα θα γίνει χειρότερη. Μπορεί ο σύμβουλος Λεωνίδας Θωμαΐδης να (φέρεται ότι) είπε στους βορειοελλαδίτες πρώην συντρόφους του ότι «θα σας πετάνε γιαούρτια μόλις περνάτε τα Τέμπη», αλλά όλα αυτά αντέχονται. Το θέμα είναι να μη χαθούν τίποτα καρέκλες.

Μπαϊράκι

Νομίζω κάποιος τον έχει τρομοκρατήσει τον Γραμμένο λέγοντάς του ότι ο ΠΑΟΚ θα ήθελε στη θέση του τον Γκαγκάτση, που έχει και σχέσεις με τον Βασιλειάδη – όλοι λένε πως είναι ο άνθρωπος που τον συμβουλεύει. Ο Γραμμένος προφανώς θύμωσε («φιτιλιάστηκε», όπως λέγεται στη γλώσσα του ποδοσφαίρου) και σήκωσε μπαϊράκι. Και εξαιτίας των καβγάδων το πρωτάθλημα είναι στον αέρα, πριν αρχίσει.

Ασυμβίβαστο

Παρεμπιπτόντως θα θελα να τον καθησυχάσω τον πρόεδρο: ο Γκαγκάτσης δεν μπορεί να είναι καν υποψήφιος. Οσο στον ΠΑΟΚ υπάρχει ο γιος του, έχει ασυμβίβαστο: δεν μπορεί να είναι κάτοχος παραγοντικής θέσης. Κι επιπλέον η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο δικάζεται για το θέμα της Κάρτας Υγείας μαζί με πολλούς άλλους, δύσκολα θα βγει πριν από τον Νοέμβριο. Που σημαίνει πως μέχρι τότε έχει κόλλημα: ως υπόδικος μπορεί να είναι αρχισύμβουλος ή δούκας του υφυπουργού ή ό,τι άλλο λένε ότι είναι, αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ομοσπονδία. Μετά θα δούμε.

Πόλεμος

Στο μεταξύ ο γνωστός πόλεμος Βορείων και Νοτίων σημάδεψε και την έναρξη του πρωταθλήματος: το Σάββατο δύο καταπληκτικά πέναλτι μας θύμισαν γιατί το πρωτάθλημά μας είναι μοναδικό. Το ένα το έδωσε υπέρ του Παναιτωλικού ο διαιτητής Κομίνης, ένας σταρ του πρωταθλήματος, στο ματς με τον Ατρόμητο και το άλλο το έδωσε στο ματς ΠΑΟΚ – Αστέρας ο διαιτητής Αριστομένης Κουτσαύτης, ο άνθρωπος που στους πίνακες επέστρεψε χάρη στην εξυγίανση: χάρη σε αυτό ο ΠΑΟΚ κέρδισε. Αν περιγράφαμε το πρωτάθλημα με όρους χαρτοπαιξίας, θα λέγαμε πως στο «άνοιγμα» του Παπαχρήστου απάντησε ο Μάλαμας. Κι όσο υπάρχουν αυτοί οι διαιτητές και αυτοί οι παράγοντες έτσι θα πάει και ολόκληρη η χρονιά. Ποιος άλλωστε να ασχοληθεί να καθαρίσει τον χώρο; Ο Βασιλειάδης, που μοιράζει λεφτά;

Μπόνους

Από την άλλη, πάλι καλά που δίνονται και πέναλτι και ασχολείται με κάτι ο κόσμος. Η πιο θεαματική σκηνή της πρεμιέρας είναι ο καβγάς του προπονητή του ΠΑΟΚ Ρασβάν Λουτσέσκου με τον προπονητή του Αστέρα Σάββα Παντελίδη. Ο Παντελίδης, ένας από τους λίγους ανθρώπους που δεν κάνουν δημόσιες σχέσεις στα ματς με τους μεγάλους, δήλωσε με τη λήξη του αγώνα ότι η ομάδα του ήταν αδύνατο να διεκδικήσει οτιδήποτε όταν σφυρίζεται εναντίον της ένα τέτοιο πέναλτι. Ο Λουτσέσκου, επιστρατεύοντας μια καινούργια λογική, είπε, μέσες – άκρες, ότι η ομάδα του αδικήθηκε στο ματς με την Μπενφίκα και ότι το πέναλτι που κέρδισε ο Πρίγιοβιτς ήταν περισσότερο πέναλτι από αυτό που σφυρίχτηκε εις βάρος του ΠΑΟΚ στην Πορτογαλία. Του χρόνου που θα ξανατροποποιήσουν τον ΚΑΠ ελπίζω αυτό να προβλέπεται και τυπικά. Ας βάλουν κι έναν σχετικό κανονισμό που να λέει πως αν μια ομάδα αδικείται σε ένα ευρωπαϊκό ματς, πρέπει να ξεκινά με μπόνους ένα πέναλτι στο επόμενο παιχνίδι που έχει στο πρωτάθλημα.

Αγκωνιές

Είπε επίσης ο Ρουμάνος ότι ο Αστέρας έπρεπε να τελειώσει το ματς με εννέα παίκτες, αφού έπρεπε να αποβληθούν ο Κότσιρας και ο Ιγκλέσιας. Με δεδομένο ότι ο Χατσερίδης έσπασε ατιμώρητος τη μύτη του Μανιά, κι εδώ χρειάζεται ένας νέος κανονισμός: μπορούμε να προσθέσουμε στον ΚΑΠ πως αν κάποιος τραυματίζει έναν παίκτη, επιβάλλεται η ομάδα του να παίζει και με παίκτη παραπάνω – αλλιώς για ποιο λόγο να μοιράζεις αγκωνιές; Ολα αυτά ο Βασιλειάδης πρέπει να τα περάσει από τη Βουλή με ένα νομοσχέδιο που να φέρει τον τίτλο «Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη». Θα τα ψηφίσει και η αντιπολίτευση, αν κρίνω από τη σιωπή όλων για το σκάνδαλο της χρηματοδότησης ομάδων μέσω της ΕΡΤ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος που το επισήμανε, είναι απλά η εξαίρεση στον κανόνα της σιωπής…