Απείχε μόλις 13 ημέρες από την έναρξη του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός όταν στο φιλικό κόντρα στη Λάρισα σκορπούσε προβληματισμό. Εκλεισε ένα ολόκληρο 90λεπτο χωρίς «καθαρή» ευκαιρία απέναντι στην αντίπαλό του. Ο Γιώργος Δώνης, αφού επεσήμανε στις δηλώσεις του τα αυτονόητα, για την κακή εικόνα της ομάδας του, εξέπληξε εμφανίζοντας σιγουριά. «Ναι, στην πρεμιέρα θα είμαστε έτοιμοι». Κόντρα σε όσους τον αμφισβήτησαν, δικαιώθηκε.

Ο Παναθηναϊκός του Γιώργου Δώνη, όχι μόνο εμφανίστηκε έτοιμος χθες στην Ξάνθη, αλλά έκανε ονειρική πρεμιέρα στην πιο δύσκολη αποστολή που έχει μπροστά του πιθανότατα σε όλη του την ιστορία. Να αντεπεξέλθει σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο ξεκίνησε με όλα τα προγνωστικά εναντίον του. Οι Πράσινοι επικράτησαν με 1-0 στην ακριτική πόλη και θα μπορούσαν να είχαν σημειώσει ακόμα δύο-τρία γκολ. Εμφανίστηκαν σαν ένας… κανονικός Παναθηναϊκός και όχι σαν μια προβληματική ομάδα.

Τα αμούστακα παιδιά που έχει στη διάθεσή του ο Δώνης έπαιξαν σαν έμπειροι ποδοσφαιριστές. Σαν… παλίκαροι. Η μιζέρια και ο προβληματισμός έμειναν έξω από τις τέσσερις γραμμές. Μέσα σε αυτές η εικόνα… μύριζε Παναθηναϊκό. Κυρίαρχος σε κάθε γραμμή, σε κάθε σημείο, σε κάθε συνθήκη που του παρουσιάστηκε. Παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε με κατά συνθήκη σέντερ φορ τον Μουνιέ, χωρίς τον Κάτσε που ο Δώνης επέλεξε να τον αφήσει εκτός αποστολής και με παιδιά όπως ο Μπουζούκης, ο Χατζηγιοβάννης και ο Πούγγουρας να μπαίνουν απευθείας στα βαθιά, ο Παναθηναϊκός του Δώνη έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο, με εξαιρετική κυκλοφορία μπάλας, με ταχύτητα, με πρέσινγκ ψηλά και με φάσεις που έδειχναν πως γίνεται εξαιρετική δουλειά στις προπονήσεις.

Ηγέτης ο Κουρμπέλης

Ολα αυτά ξεκινούσαν από την ηγετική φυσιογνωμία του Δημήτρη Κουρμπέλη στη μεσαία γραμμή της ομάδας. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού κυριάρχησε στο κέντρο του γηπέδου και ήταν ο κορυφαίος τόσο μεσοαμυντικά, όσο και στην ανάπτυξη. Από τα δικά του πόδια ξεκίνησαν οι καλύτερες φάσεις του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο, με κυριότερη αυτή του 13′, όταν άπλωσε το παιχνίδι στα αριστερά του στο ανέβασμα του Ινσούα και από τη σέντρα του τελευταίου ο Μουνιέ έχασε τρομερή ευκαιρία με κεφαλιά μέσα από τη μικρή περιοχή.

Ο Κουρμπέλης βρήκε συμπαραστάτες στα πρόσωπα των Μπουζούκη, Χατζηγιοβάννη και Μουνιέ, οι οποίοι συνέθεσαν μια καταπληκτική τριάδα στην επίθεση του Παναθηναϊκού, αναστατώνοντας πολλές φορές την άμυνα της Ξάνθης. Μια άμυνα με προβληματική πάντως λειτουργία, αφού η ομάδα του Ράσταβατς παρουσίασε πολλά κενά, όχι μόνο στα μετόπισθεν, αλλά και μεσοεπιθετικά, με την Ξάνθη να δημιουργεί μόλις μία καλή ευκαιρία και να μοιάζει εγκλωβισμένη από το παιχνίδι και το «διάβασμα» του Παναθηναϊκού.

Μπουζούκης και δικαίωση

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε και στο δεύτερο μέρος με τον ίδιο ρυθμό. Είχε τον έλεγχο και την κυκλοφορία της μπάλας, έψαχνε χώρους για να απειλήσει και κρατούσε με ευκολία το μηδέν στην άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Διούδης δεν έκανε ούτε μία επέμβαση, αφού η μοναδική απειλή της Ξάνθης ήρθε από σουτ του Καντά στο 62′, με την μπάλα να φεύγει άουτ. Επτά λεπτά αργότερα, ήρθε η δικαίωση για έναν Παναθηναϊκό που ήταν πολύ καλύτερος και άξιζε να πάρει τη νίκη.

Ο Μπουζούκης με υπέροχη κάθετη πάσα έβγαλε τον Χατζηγιοβάννη τετ α τετ, ο Ζίβκοβιτς σταμάτησε το πλασέ του τελευταίου, αλλά δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο και στη βολίδα του Μπουζούκη, που πήρε το «ριμπάουντ» και τον εκτέλεσε από τα 20 μέτρα, στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό «παράθυρο» της εστίας. Γκολ-όνειρο και ξεκίνημα-όνειρο για τον 20χρονο, που έσπευσε να το αφιερώσει στον προπονητή του.

Οι Πράσινοι θα μπορούσαν να σημειώσουν και άλλο γκολ, αν ο Σιδηρόπουλος έδινε πέναλτι στην καθαρή ανατροπή του Χατζηγιοβάννη λίγα λεπτά αργότερα ή αν ο Εμμανουηλίδης ευστοχούσε στα δύο ανεπανάληπτα τετ α τετ που είχε. Εζησε με το άγχος μέχρι το φινάλε, ωστόσο ο Παναθηναϊκός δεν κινδύνευσε από την Ξάνθη σε κανένα σημείο και πήρε μια νίκη-χρυσάφι, παίζοντας μάλιστα και καλό ποδόσφαιρο. Μια νίκη που τον φέρνει στο -3 και του δίνει την ευκαιρία το Σάββατο κόντρα στη Λαμία στο ΟΑΚΑ να σβήσει με το… καλημέρα το βαθμολογικό μειονέκτημα με το οποίο ξεκίνησε.

Δώνης: «Ημασταν

καλοί και σοβαροί».

Ο Γιώργος Δώνης στις δηλώσεις του μετά το ματς τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός έδειξε σοβαρό πρόσωπο και στάθηκε στην ανάγκη να στηρίξει ο κόσμος την προσπάθεια. «Κάναμε ένα καλό και σοβαρό παιχνίδι, αν και θα μπορούσαμε να το κάνουμε πιο εύκολο. Το καλό είναι ότι πήραμε τους τρεις βαθμούς. Εχουμε πει πως θέλουμε να δώσουμε ένα καλό ερέθισμα στον κόσμο για να μας στηρίξει στη σεζόν και σήμερα (σ.σ.: χθες) πιστεύω ότι το δώσαμε».

Τα μεταγραφικά

Από σήμερα ο Νίκος Νταμπίζας θα… φουλάρει για την απόκτηση του σέντερ φορ, με τον Παναθηναϊκό να έχει καταλήξει σε δυο-τρεις περιπτώσεις, οι οποίες πάντως παρουσιάζουν μεγάλες δυσκολίες. Μετά το ναυάγιο με τον Κόντε, οι Πράσινοι εξετάζουν πλέον τις υπόλοιπες επιλογές τους.