Δύσκολες ημέρες περνάει ο Πάπας Φραγκίσκος. Μπορεί αυτό το Σαββατοκύριακο το Δουβλίνο να πλημμύρισε από κόσμο που ήθελε να τον δει από κοντά, ο ιρλανδός πρωθυπουργός όμως ήταν πολύ αυστηρός μαζί του. Και λίγες ώρες αργότερα, ένας πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Βατικανού κατηγόρησε ευθέως τον Πάπα ότι γνώριζε για χρόνια τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και ζήτησε την παραίτησή του.
Ο αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκάνο ήταν απεσταλμένος του Πάπα στην Ουάσιγκτον από το 2011 ώς το 2016. Σε ενδεκασέλιδη επιστολή του που δημοσιεύθηκε χθες σε συντηρητικά έντυπα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιταλίας, αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2013, αμέσως μετά την εκλογή του Πάπα, τον ενημέρωσε για τις καταγγελίες εναντίον του καρδιναλίου Θίοντορ ΜακΚάρικ. Τρία χρόνια αργότερα, ενημέρωσε και άλλους ανώτατους αξιωματούχους του Βατικανού ότι ο ΜακΚάρικ ήταν ύποπτος για κακοποίηση φοιτητών Θεολογίας την εποχή που ήταν επίσκοπος στο Νιου Τζέρσεϊ, την περίοδο 1981-2001. Αλλά όλοι σώπασαν.
Τον περασμένο μήνα, ο ΜακΚάρικ έγινε ο πρώτος καρδινάλιος στην Ιστορία που παραιτήθηκε από την ηγεσία της Εκκλησίας, ύστερα από τη δημοσιοποίηση έρευνας που χαρακτηρίζει αξιόπιστες τις καταγγελίες ότι είχε κακοποιήσει έναν 16χρονο.
Σε μια ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, ο Βιγκάνο σημειώνει ότι η συγκάλυψη του σκανδάλου των σεξουαλικών κακοποιήσεων από την Εκκλησία θυμίζει τη συνωμοσία της σιωπής που παρατηρείται στη Μαφία. «Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ζητήσει επανειλημμένα πλήρη διαφάνεια στην Εκκλησία» τονίζει. «Σε αυτή την εξαιρετικά δραματική στιγμή πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη του και, εφαρμόζοντας την υπόσχεσή του για μηδενική ανοχή, πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να παραιτηθεί μαζί με όλους τους καρδινάλιους και επισκόπους που συγκάλυψαν τις κακοποιήσεις του ΜακΚάρικ».
Ο ίδιος ο Πάπας, αφού συναντήθηκε το Σάββατο ιδιωτικά με θύματα κακοποιήσεων, ζήτησε χθες επισήμως συγγνώμη από ένα πλήθος 100.000 ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο Phoenix Park του Δουβλίνου. «Θα ήθελα να θέσω αυτά τα εγκλήματα στο έλεος του Κυρίου και να ζητήσω συγγνώμη από όσους επέζησαν από τις καταχρήσεις εξουσίας και ισχύος και από τις σεξουαλικές κακοποιήσεις» τόνισε. «Ζητάμε επίσης συγγνώμη για ορισμένα μέλη της ιεραρχίας που δεν ασχολήθηκαν με αυτές τις επώδυνες καταστάσεις και παρέμειναν σιωπηλά».
Τα πλήθη που υποδέχθηκαν πάντως τον Πάπα Φραγκίσκο ήταν πολύ μικρότερα από εκείνα που είχαν υποδεχθεί τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1979. Κι αυτό δείχνει πόσο έχει αλλάξει η Ιρλανδία, που τα τρία τελευταία χρόνια αψήφησε το Βατικανό και ψήφισε υπέρ των αμβλώσεων και των γάμων μεταξύ ομοφύλων. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επικρίνει εμμέσως το δημοψήφισμα του 2015 με το οποίο νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις. «Μήπως η ανάπτυξη μιας υλιστικής κουλτούρας της σπατάλης», αναρωτήθηκε, «μάς κάνει όλο και αδιάφορους απέναντι στους φτωχούς και τους ανυπεράσπιστους, συμπεριλαμβανομένων των αγέννητων παιδιών που τους στερούμε το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή;».
Στη συνάντηση που είχε με τον Ποντίφικα το Σάββατο ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ του είπε ότι οι πληγές των θυμάτων παραμένουν ανοιχτές και, μετά τα λόγια, πρέπει να γίνουν και έργα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Αγιε Πατέρα, σας ζητώ να ακούσετε τα θύματα. Η ιστορία τους είναι μια ιστορία οδύνης και ντροπής» τόνισε αναφερόμενος στο γεγονός ότι από το 2002 περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από ιερείς στην Ιρλανδία.
«Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ οδυνηρή» είπε ο 52χρονος Γκρέιαμ Μιλς, που κακοποιήθηκε ως παιδί και τώρα ταξίδεψε από τη Βόρεια Ιρλανδία για να παραστεί στις εκδηλώσεις. «Πιστεύω ότι ο Πάπας είναι ένας πολύ σεμνός άνθρωπος, με ενόχλησε όμως η πολύ θερμή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, με δεδομένες όλες αυτές τις ζωές που έχουν καταστραφεί».