Η λύση, τελικά, βρέθηκε. Βρέθηκε χάρη στην απόφαση της Αλβανίας να πάρει είκοσι από τους μετανάστες του πλοίου «Diciotti», τη συνεργασία της Καθολικής Εκκλησίας που «θα ανοίξει τις πόρτες της, την καρδιά της και το πορτοφόλι της», την προθυμία της Ιρλανδίας να βοηθήσει και εξαιτίας της επίσκεψης του Πάπα στη χώρα, αλλά και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο» με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Και παραμένει παρά τους πανηγυρισμούς του Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της Λέγκας και υπουργού Εσωτερικών που είχε δώσει την εντολή να μην πατήσει κανένας από τους μετανάστες επί ιταλικού εδάφους. «Μοιάζει με θαύμα, ένα μέρος των μεταναστών θα γίνει δεκτό από την Αλβανία, η αλβανική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε καλύτερα από τη γαλλική» είπε.

Είπε και άλλα ακόμη. Ενώ οι ιταλικές Αρχές επέτρεπαν σε δεκαέξι από τους 150 μετανάστες του πλοίου να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Κατάνια, στη Σικελία, για λόγους υγείας (έντεκα γυναίκες και πέντε άνδρες, οι δύο εκ των οποίων πάσχουν από φυματίωση) και γιατροί ανέβαιναν στο πλοίο για να ελέγξουν τη γενικότερη κατάσταση, ο εισαγγελέας του Αγκριτζέντο Λουίτζι Πατρονάτζο καλούσε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών να δώσουν καταθέσεις στο πλαίσιο έρευνας για «περιορισμό προσώπων», «παράνομη σύλληψη» και «κατάχρηση εξουσίας». «Θα έπρεπε να ρωτήσει εμένα και όχι να ζητά διευκρινίσεις από υπαλλήλους οι οποίοι εκτελούν απλώς εντολές του υπευθύνου, δηλαδή εμένα» ήταν η αντίδραση του Σαλβίνι. «Μπορούν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν θα σταματήσουν την αλλαγή που θέλουν εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί. Θα είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν. Ας έλθουν να πάρουν εμένα, τους περιμένω. Δεν διεξάγεται καμία έρευνα εις βάρος όσων ευθύνονται για την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, αλλά οι εισαγγελείς ασχολούνται με μένα» είπε. Και ακόμη: «Το ιταλικό κράτος έχει δεχθεί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Τώρα φτάνει. Η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι κάτι το απεχθές και ότι δεν αξίζει τα χρήματα της Ιταλίας. To μοτίβο άλλαξε, δεν υπάρχει πια μια κυβέρνηση δουλική και συνένοχη, αυτή η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Υπάρχει ένας προϋπολογισμός που θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα; Εμείς δεν θα ψηφίζουμε».

Η σκληρή γραμμή Σαλβίνι πάντως μπορεί να κάνει το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο εντός της ίδιας της ιταλικής κυβέρνησης. Ο εταίρος του Σαλβίνι και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων μετέφερε τη δυσαρέσκεια πολλών στελεχών του κόμματός του για την τροπή που φαινόταν να παίρνει η υπόθεση. Και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ήταν υπέρ της άποψης ότι θα έπρεπε να δεχθεί η Ιταλία τους 150 μετανάστες που παρέμεναν πάνω στο πλοίο επί δέκα ημέρες για να καταγγελθεί στη συνέχεια η Ευρώπη για τη στάση της.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη δείχνει σταθερή στη δική της θέση: «Δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το να πει πού πρέπει να αποβιβάζονται οι μετανάστες, διότι το καθορίζουν το διεθνές δίκαιο και ο νόμος της θάλασσας. Αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να βρίσκεται ο τρόπος για να μπορούν να αποβιβάζονται» δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Ρεπούμπλικα» ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη μετανάστευση, την ιθαγένεια και τις εσωτερικές υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Δεν πρόκειται για εχθρούς και ούτε για άτομα που απειλούν την ασφάλεια του κράτους, αλλά για ευάλωτους ανθρώπους, και οι κυβερνήσεις έχουν μια ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση που πρέπει να σεβαστούν: να πραγματοποιείται η αποβίβαση και να προσφέρονται στήριξη και βοήθεια» πρόσθεσε, για να επισημάνει: «Οποιος επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση πυροβολεί τα πόδια του».