1 Για ποιες μισθώσεις υπάρχει υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας;

– για αστικές μισθώσεις (κατοικίας)

– για επαγγελματικές / εμπορικές

– για βραχυχρόνιες μισθώσεις εκτός ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb

– για αγροτικές / γεωργικές

– για παραχώρηση χρήσης (δωρεάν ή με αντάλλαγμα σε είδος)

 

2 Ποιος έχει υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας;

Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής ή ο παρέχων δωρεάν τη χρήση του ακινήτου ή της γης και σε περίπτωση περισσοτέρων, καθένας έχει αυτοτελή υποχρέωση. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των έγγαμων τη δήλωση την υποβάλλει όποιος κατέχει το ακίνητο (όχι αναγκαστικά ο σύζυγος).

 

3Αν δεν έχει ΑΦΜ ο εκμισθωτής, τι κάνουμε;

Πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια ΔΟΥ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώριση. Επίσης πρέπει να εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet, να λάβει κωδικούς χρήσης (κλειδάριθμος), ώστε να μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή και να καταχωρίσει τον ΑΦΜ στο πεδίο των εκμισθωτών.

4Ποια είναι η διαδικασία της δήλωσης των πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης;

Ο εκμισθωτής του ακινήτου εισέρχεται στο Taxisnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και επιλέγει Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. Ακολούθως, με το πλήκτρο «επιλογή» μεταφερόμαστε στη φόρμα υποβολής, την οποία πρέπει να συμπληρώσουμε.

5 Πώς θα αποδεικνύεται η υποβολή;

Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής, εκτυπώνεται σχετική απόδειξη υποβολής, η οποία έχει αντικαταστήσει την ειδική σφράγιση που πραγματοποιούσε η ΔΟΥ.

6 Πώς μπορώ να εκτυπώσω απόδειξη υποβολής;

Με τη χρήση των προσωπικών σας κωδικών, μπορείτε ανά πάσα στιγμή μέσα από τον ιστότοπο www. aade.gr να δείτε τις δηλώσεις μίσθωσης που έχετε υποβάλει, καθώς και να εκτυπώσετε το σχετικό αποδεικτικό.

7 Πώς ενημερώνονται για την υποβολή οι ενδιαφερόμενοι;

Αφού ο εκμισθωτής ολοκληρώσει την υποβολή, το σύστημα θα στείλει σε όλους τους υπόλοιπους συμβαλλομένους (εκμισθωτές και μισθωτές) ηλεκτρονικό μήνυμα στον λογαριασμό που τηρούν στο Taxisnet.

8 Είμαι μισθωτής και θέλω να κάνω αποδοχή (ή άρνηση) της δήλωσης μίσθωσης. Τι κάνω;

Προϋπόθεση για αυτό είναι ο εκμισθωτής να έχει οριστικοποιήσει την υποβολή της δήλωσης μίσθωσης ακίνητης περιουσίας στο Taxisnet. Προσοχή: η αποδοχή ή η άρνηση δεν αναιρείται.

9 Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πρωτοκόλλου ΠΕΑ (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας;

Είναι υποχρεωτική. Επομένως, αν για το ακίνητο που εκμισθώνετε έχετε υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ, τότε πρέπει να συμπληρώσετε υποχρεωτικά τα πεδία στην ενότητα Ενεργειακό Πιστοποιητικό.

10 Οταν ο μισθωτής είναι φοιτητής, δηλώνουμε τον ΑΦΜ του γονέα που τον περιλαμβάνει στη δήλωσή του ως προστατευόμενο μέλος;

Κριτήριο είναι αν συμβάλλεται ο γονέας ή ο ίδιος ο φοιτητής. Εφόσον στο συμφωνητικό συμβάλλεται ο γονέας, τότε καταχωρίζουμε ως μισθωτή τον ΑΦΜ του γονέα. Αν συμβάλλεται ο φοιτητής, καταχωρίζουμε ως μισθωτή τον ΑΦΜ του φοιτητή.

11 Πώς δηλώνεται διαμέρισμα (δηλωμένο από τον ιδιοκτήτη κανονικά σε μια γραμμή του Ε9) όπου συγκατοικούν τρεις φοιτητές έχοντας κοινή κουζίνα – μπάνιο, αλλά ο καθένας το δικό του υπνοδωμάτιο και πληρώνουν διαφορετικό μίσθωμα ο καθένας;

Υπάρχουν δύο επιλογές:

Α) Να υποβληθούν από τον εκμισθωτή, για αυτή την οικία, τρεις διαφορετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων, δηλαδή μία για τον καθένα μισθωτή, όπου σε καθεμία δήλωση θα καταχωρίζεται ό,τι αντιστοιχεί στον καθένα μισθωτή. Θα καταχωριστούν δηλαδή ο ΑΦΜ του μισθωτή, το ποσό του ενοικίου που πραγματικά πληρώνει και ως τ.μ. της οικίας το ποσοστό επί του συνολικού εμβαδού (π.χ. το 1/3 της συνολικής κατοικίας των 120 τ.μ., δηλαδή 40 τ.μ.).

Β) Να υποβληθεί από τον εκμισθωτή μία δήλωση μίσθωσης, όπου στους μισθωτές θα καταχωριστούν και οι τρεις ΑΦΜ των μισθωτών. Σε αυτήν την περίπτωση, τόσο στο ποσό του μισθώματος (που εισπράττει ο εκμισθωτής) όσο και στα τ.μ. της κατοικίας η συμμετοχή των μισθωτών θα θεωρηθεί ισομερής (1/3 ο καθένας).

Τα 7 ηλεκτρονικά βήματα

Οσοι εκμισθώνουν ακίνητα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία της μίσθωσης (ΑΦΜ μισθωτών, ποσό μισθώματος, διάρκεια, αριθμός παροχής ρεύματος, ΑΤΑΚ ακινήτου). Οσοι είναι μισθωτές πρέπει να τα αποδεχθούν.

Από την ηλεκτρονική εφαρμογή μπορείτε να υποβάλετε/να δείτε/να αποδεχθείτε δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης για την ακίνητη περιουσία. Με την ολοκλήρωση της υποβολής θα εκτυπώνεται «ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ».

Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίησή της.

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή με τους κωδικούς ακολουθείτε 7 βήματα:

1. Συμπληρώνω τους ΑΦΜ των Εκμισθωτών

2. Συμπληρώνω τους ΑΦΜ των Μισθωτών

3. Συμπληρώνω την ημερομηνία σύνταξης του συμφωνητικού, από – έως, και το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα

4 .Συμπληρώνω τα στοιχεία του ακινήτου (διεύθυνση, επιφάνεια, όροφος)

5. Συμπληρώνω τον ΑΤΑΚ

6. Συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ΔΕΗ

7. Συμπληρώνω τα στοιχεία για το Ενεργειακό Πιστοποιητικό