Τα Uber ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ είναι προ των πυλών. Η εταιρεία σχεδιάζει να αλλάξει στρατηγική και να επικεντρώσει σημαντικό μέρος της προσοχής της στη χρήση αυτών των μεταφορικών μέσων για μικρές αποστάσεις αντί για αυτοκίνητα.

Την αποκάλυψη έκανε στους «Φαινάνσιαλ Τάιμς» ο διευθύνων σύμβουλος της Uber Ντάρα Κοσροσάχι, ο οποίος πιστεύει ότι τέτοιες μορφές μεταφοράς είναι πλέον καλύτερες για μικρότερες αποστάσεις, όπως είναι αυτές που διανύονται μέσα σε πόλεις. Η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη όπου θα εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό θα είναι το Βερολίνο. Η Uber προσέθεσε στις εφαρμογές της ηλεκτρικά ποδήλατα τον Φεβρουάριο, ενώ τον Απρίλιο κατέβαλε 200 εκατ. δολάρια για να αγοράσει την εταιρεία κοινής χρήσης ποδηλάτων Jump. Τα ποδήλατα της Jump διατίθενται ήδη σε οκτώ αμερικανικές πόλεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και το Ντένβερ. Επίσης η Uber έκλεισε ντιλ με την εταιρεία ηλεκτρικών σκούτερ Lime.

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή στρατηγικής για την Uber καθώς, όπως παραδέχτηκε το αφεντικό της στη συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα, η κίνηση αυτή θα φέρει για κάποιο διάστημα νέο οικονομικό πλήγμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει την εταιρεία σε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Πέρυσι η Uber είχε ζημιές 4,5 δισ. δολαρίων. Πρόκειται ουσιαστικά για προειδοποίηση στους επενδυτές να μην εκπλαγούν με τα οικονομικά αποτελέσματα, με στόχο να μπορέσει η εταιρεία να πετύχει τους στόχους της στο μακρινό μέλλον.

Η Uber, όπως παραδέχτηκε το αφεντικό της, θα βγάζει λιγότερα χρήματα από μια διαδρομή με ποδήλατο ή με σκούτερ, αλλά η απώλεια αυτή θα αντισταθμιστεί εάν οι πελάτες της χρησιμοποιούν περισσότερο αυτά τα μέσα μεταφοράς αντί για αυτοκίνητα. Επίσης επεσήμανε ότι οι οδηγοί της θα νιώσουν πίεση από τη στροφή της Uber σε άλλες μορφές μεταφορών, αλλά προσέθεσε ότι στο μέλλον οι ίδιοι αυτοί οδηγοί θα μπορούν να βγάζουν περισσότερα χρήματα αφού οι κούρσες τους θα γίνουν πιο προσοδοφόρες. Η Uber ελπίζει ότι, με τη στροφή στα ηλεκτρικά ποδήλατα και στα σκούτερ, τα αυτοκίνητά της θα μισθώνονται για μεγαλύτερες διαδρομές οι οποίες είναι κατά κανόνα πιο προσοδοφόρες. Ο Ιρανοαμερικανός Κοσροσάχι ανέλαβε τα ηνία της Uber τον Αύγουστο του 2017.

Η Uber έχει δεχτεί πλήγμα και από τη μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις όπως είναι το Λονδίνο. Εκεί ο δήμαρχος της πόλης Σαντίκ Καν έχει προσπαθήσει να μειώσει τον αριθμό των οδηγών της Uber επικαλούμενος υτό το πρόβλημα. Ο αριθμός αυτών των οδηγών στην πρωτεύουσα της Βρετανίας έχει αυξηθεί από τους 60.000 το 2011 στους 110.000 σήμερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Λονδίνου.