Ο κατάλογος των νεκρών δεν έχει ακόμη κλείσει, 36 ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου που βύθισε το Μάτι στις στάχτες και συγκλόνισε την Ελλάδα. Η λίστα των τραγικών θυμάτων περιλαμβάνει πλέον 97 άτομα, καθώς το απόγευμα της Κυριακής έχασε τη μάχη για τη ζωή ένας ακόμη τραυματίας, ένας 76χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Θριάσιου Νοσοκομείου. Ηταν το 14ο θύμα της πυρκαγιάς που κατέληξε ενώ βρισκόταν σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι χθες το απόγευμα σε νοσοκομεία της Αττικής παρέμεναν 25 εγκαυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις σε ΜΕΘ, με τους δύο εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι.

Την ίδια στιγμή, μέσα στο Σαββατοκύριακο δόθηκε τέλος σε ένα παράλληλο δράμα που εξελισσόταν από την ημέρα που οι ιατροδικαστές ολοκλήρωσαν την ταυτοποίηση των θυμάτων της πυρκαγιάς: Δύο σοροί που παρέμεναν «στα αζήτητα» για περισσότερο από έναν μήνα, καθώς δεν είχαν αναζητηθεί από τους οικείους τους, τελικώς αναγνωρίστηκαν.

Πρόκειται για δύο άνδρες ελληνικής καταγωγής, τον Επαμεινώνδα Κοκκώνη του Βασιλείου και της Ελένης, γεννηθέντα το 1943 στην Αθήνα, και τον Στυλιανό Παντελιδάκη του Ιωάννη και της Μανωλίτσας, γεννηθέντα το 1947 επίσης στην Αθήνα. Ο πρώτος ταυτοποιήθηκε μέσω συσχέτισης του γενετικού του υλικoύ με το DNA συγγενών που τον αναζήτησαν. Ο δεύτερος φέρεται ότι δεν έχει συγγενείς πρώτου βαθμού, όμως από τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας υπήρχαν υποψίες για την ταυτότητά του καθώς είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος από φίλους. Στο πλαίσιο της προανάκρισης εντοπίστηκε ο οδοντίατρός του και το θύμα ταυτοποιήθηκε μέσω πανοραμικής ακτινογραφίας της οδοντοστοιχίας του.

Στο μεταξύ, ο θάνατος του 76χρονου που νοσηλευόταν στο Θριάσιο πυροδότησε νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και του υπουργείου Υγείας, καθώς η Ομοσπονδία κατήγγειλε το υπουργείο ότι δεν ανακοίνωσε τον θάνατο του 76χρονου όπως όφειλε, ενώ το περιστατικό έγινε γνωστό με καθυστέρηση μέσω της ανακοίνωσης της Πυροσβεστικής για τον αριθμό των νεκρών.

Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «το κρυφτούλι συνεχίζεται» και αναφέρει ότι νοσηλευόμενοι σε σοβαρή κατάσταση είναι επτά τραυματίες οι οποίοι βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Θριάσιου Νοσοκομείου και άλλοι  τρεις στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της σε σχέση με τη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι. Επανερχόμενη στο ζήτημα του χρόνου κατά τον οποίο τα κυβερνητικά στελέχη ενημερώθηκαν για τους νεκρούς από την πυρκαγιά, η Ομοσπονδία επισημαίνει: «Οι αναφορές που γίνονται στις μηνυτήριες αναφορές που κατατίθενται από πυρόπληκτους και συγγενείς θυμάτων για την κυβερνητική διαχείριση της πύρινης λαίλαπας την 23η Ιουλίου στο Μάτι, αλλά και τα δημόσια έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για την ύπαρξη νεκρών που είχαν μεταφερθεί στα δημόσια νοσοκομεία πριν από το κυβερνητικό σόου στο , αλλά και για την εγκληματική καθυστέρηση άνω των έξι ωρών περισυλλογής των πυρόπληκτων εγκαυματιών από την θάλασσα».

Η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει, τέλος, ότι είναι «στη διάθεση των πυρόπληκτων, των συγγενών των θυμάτων να καταθέσουμε ως μάρτυρες στον εισαγγελέα με στοιχεία και φωτογραφίες που διαθέτουμε» και ζητεί την απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση και σε όσους «διοικούντες το σύστημα υγείας συγκάλυπταν και έπαιζαν κρυφτούλι για να σώσουν τους πολιτικούς προϊσταμένους».