«Αποστροφή» των νέων προς τις «καθηγητικές» σχολές που φέτος καταποντίστηκαν, εξαφάνιση της «μεσαίας τάξης» των νέων φοιτητών και ένα 25% των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης που δέχτηκε πρωτοετείς φοιτητές με λιγότερα από 10.000 μόρια (τη βαθμολογική δηλαδή βάση) έδειξε η φετινή κίνηση των βάσεων. Συνολικά 120 τμήματα σε σύνολο 463 είχαν φέτος βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, με χαμηλότερη βάση στη χώρα τα 3.000 μόρια του ΤΕΙ Ηπείρου.

Αντίστοιχα το εξεταστικό σύστημα έδειξε και φέτος τα δόντια του καθώς στα παράδοξα της διαδικασίας προέκυψε πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη με 600 μόρια, καθώς ανήκε στην κατηγορία του 5% που εισήχθη από τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Τα γενικά συμπεράσματα που αποτυπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για την πτώση σε ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές επιβεβαιώθηκαν πλήρως, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση των τελικών στοιχείων έδειξε ακόμη μια γενική πτώση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (311 τμήματα έπεσαν στα βαθμολογικά τους «εισιτήρια» και μόνο 126 είχαν άνοδο, ανάμεσα στα οποία και τα Παιδαγωγικά Τμήματα, που όμως φέτος μοιράστηκαν σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία).

Εντυπωσιακό συμπέρασμα αποτέλεσε η μεγάλη πτώση των λεγόμενων «καθηγητικών» σχολών, ενώ όπως δείχνουν τα φετινά βαθμολογικά στοιχεία με 10.088 μόρια θα μπορέσει υποψήφιος να γίνει μαθηματικός, και μάλιστα στο αντίστοιχο τμήμα της Σάμου που «έπεσε» κατά 1.932 μόρια. Και στις φιλολογικές σχολές όμως η πτώση εκατοντάδων μορίων έφεραν τμήματα της επαρχίας να δέχονται υποψήφιους με 11.000 μόρια. Οι Φιλολογίες έπεσαν φέτος έως και 1.400 μόρια στην Κομοτηνή.

Χάσµα. Κατά τα άλλα, η εικόνα που καταγράφηκε δείχνει την εξαφάνιση της «μεσαίας τάξης» των υποψηφίων καθώς οι καλοί έγιναν καλύτεροι και οι αδύναμοι μαθητές έδειξαν περισσότερα προβλήματα. Το εκπαιδευτικό και βαθμολογικό αυτό χάσμα παρουσιάστηκε στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Συνολικά, το 1ο Επιστημονικό Πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών είχε εντυπωσιακές διακυμάνσεις (άνοδο αλλά και πτώση), στο 2ο Πεδίο των θετικών επιστημών οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί έπεσαν ως 1.589 μόρια στην Ξάνθη, στο 3ο Πεδίο η Ιατρική Αθήνας κρατήθηκε τελικά άνω από τα 19.000 μόρια και στο 4ο των Οικονομικών τα βαθμολογικά «ρετιρέ» έγιναν πιο ακριβά.