Σε έναν λαβύρινθο ερωτημάτων επιχειρεί εκ των υστέρων να δώσει απαντήσεις ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ανακοινώνοντας ότι θα κάνει φύλλο και φτερό τις σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις που τεκμηριώνουν το ποσοστό αναπηρίας του Αρη Φλώρου.
Εντύπωση εντούτοις προκαλεί ότι στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο έλεγχος γίνεται με αφορμή δημοσιεύματα Τύπου, παρότι τη… βόμβα των αποκαλύψεων πυροδότησε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με την ανάρτηση του σχετικού εγγράφου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Σύμφωνα άλλωστε με στελέχη του ΕΦΚΑ, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης – ο οποίος υπογράφει το σχετικό έγγραφο που δημοσιοποίησε ο Παύλος Πολάκης – είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας για την τελική απόφαση αποφυλάκισης του 39χρονου επιχειρηματία. Ειδικότερα, ο Διονύσιος Γαϊτάνης είναι διοικητικός υπάλληλος που επικυρώνει τις σχετικές γνωματεύσεις πανελλαδικά.
Είχε άλλωστε, προηγηθεί εξέταση του ιατρικού φακέλου από τριμελή υγειονομική επιτροπή του  ΚΕΠΑ (απαρτίζεται από γιατρούς σχετικής με την πάθηση ειδικότητας), που έκρινε ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, που τεκμαίρουν το υψηλό ποσοστό  αναπηρίας.
Πάντως, όπως σημειώνουν πηγές του χώρου, η επιτροπή ΚΕΠΑ του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Τοπική Μονάδα Υγείας Νίκαιας, δεδομένου ότι χειριζόταν τη νευραλγική υπόθεση του καταδικασμένου Φλώρου, είχε το δικαίωμα να περάσει και από δεύτερο… φίλτρο τον φάκελο. Θα μπορούσε δηλαδή, να είχε ζητήσει να υποβληθεί ο αιτών σε έναν νέο κύκλο διαγνωστικών και κλινικών εξετάσεων, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εγκυρότητα των αρχικών γνωματεύσεων.
Για τη διάγνωση της επιληψίας απαιτείται να υποβληθεί ο ασθενής σε εγκεφαλογράφημα, ενώ ειδική εξέταση χρειάζεται και για την τελική διάγνωση του συνδρόμου άπνοιας – υπόπνοιας στον ύπνο. Επιπρόσθετα, κλινική εξέταση – έπειτα από συνεδρίες – χρειάζεται και για την διάγνωση της καταθλιπτικής διαταραχής.
Παρά ταύτα, σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι η επιτροπή του ΚΕΠΑ  επισκέφθηκε το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το «Βήμα», οι γνωματεύσεις του Αθανάσιου Δουζένη, αναπληρωτή καθηγητή – διευθυντή της Β’ Ψυχιατρικής Κκλινικής του νοσοκομείου Αττικόν, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αποφυλάκισης του κατηγορουμένου για την υπόθεση Energa.
Μάλιστα, ο Δουζένης, ο οποίος έχει εποπτικό ρόλο στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού έπειτα από κυβερνητική επιλογή, είχε συντάξει ψυχιατρική γνωμάτευση και για τη Βίκυ Σταμάτη, στην οποία αναφερόταν ότι «έπασχε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η κατάστασή της έχει πλέον επιβαρυνθεί με κίνδυνο για την υγεία της ζωής της». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο ΕΦΚΑ, έχει διατάξει τον άμεσο έλεγχο των σχετικών ιατρικών γνωματεύσεων, με βάση τις οποίες πιστοποιήθηκε η αναπηρία. Επιπλέον, θα εξεταστεί η  γνησιότητα των προσκομισθέντων δικαιολογητικών, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπει και η συνταγογράφηση μέσω ΗΔΙΚΑ.
Αντιδράσεις για τον υπουργό. Εν τω μεταξύ, η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, όπου δημοσιοποιεί τη γνωμάτευση για την αποφυλάκιση του Φλώρου, έχει προκαλέσει την έντονη  αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν «να πέσει άπλετο φως, όμως, εκτός της ΕΔΕ, πρέπει άμεσα να υπάρξουν παρεμβάσεις και αλλαγές στον νόμο Παρασκευόπουλου, ώστε να εισαχθούν οι απαραίτητες, όπως φάνηκε, εγγυήσεις».
Αλλά απευθύνονται και στον Πρωθυπουργό σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οφείλει να επιληφθεί επί του κ. Πολάκη. Δεν είναι δυνατόν υπουργός να διακινεί στο Διαδίκτυο και να κάνει viral ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι μία γνωμάτευση αναπηρίας – όποιος και να είναι ο κάτοχός της».
Αιχμές άφησε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης για την… αντιφατική ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. «Καταγγέλλει ότι προφανώς η ιατρική γνωμάτευση είναι μαϊμού. Ομως, πάλι… ξεχνά ότι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης… διορίστηκε στην θέση αυτή επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2016».