Τη δύσκολη εξίσωση του ανασχηματισμού επιχειρεί να λύσει από σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά και την ολοκλήρωση της εκλογής του Πάνου Σκουρλέτη χθες το βράδυ στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Η μετακίνηση Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου από το υπουργείο Εσωτερικών σηματοδοτεί και την τελική φάση των διεργασιών για τον ανασχηματισμό, ο οποίος είναι ζήτημα ωρών να ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό, οι αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουν γίνει οπωσδήποτε έως την προσεχή Πέμπτη, με πιθανότερη όμως την αυριανή μέρα.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν αποφασίσει ότι θα γίνει μεγάλο «φρεσκάρισμα» στην κυβέρνηση, η οποία και θα δώσει τη μάχη των εκλογών. Βασικός στόχος είναι το νέο Υπουργικό Συμβούλιο να μεταδώσει το μήνυμα της ανανέωσης και παράλληλα να συμβολίσει τις βασικές προτεραιότητες της μεταμνημονιακής εποχής.

Το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν οι αλλαγές θα είναι σε βάθος, σε τι βαθμό θα γίνει ανανέωση, κατά πόσο η σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπηρετεί τη στρατηγική των ανοιγμάτων προς την Κεντροαριστερά, αλλά και εάν θα ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες του κομματικού μηχανισμού.

Αν και σε μεγάλο τμήμα υπάρχει η εκτίμηση ότι έπρεπε με σημείο εκκίνησης τον επικείμενο ανασχηματισμό να ολοκληρωθεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και να υπάρξει αναζήτηση άλλων συμμαχιών με κεντροαριστερό πρόσημο από την παρούσα Βουλή, έχοντας και το βλέμμα στον Σταύρο Θεοδωράκη, εντούτοις δεν διαφαίνεται πολιτικό διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο. Και αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας του Τσίπρα με τον Καμμένο, με τον πολιτικό «συνέταιρο» να παραμένει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Αμετακίνητοι είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ στο πόστο της θα μείνει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει η σκέψη να τοποθετηθεί ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και στη θέση του να βρεθεί ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Στο κυβερνητικό παρασκήνιο κυκλοφόρησε χθες και το όνομα της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη για το υπουργείο Εσωτερικών, αν και φαίνεται ότι προκρίνεται ο Παππάς για την εκλογική προετοιμασία.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος πιθανότατα θα μείνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ενώ υπάρχουν σκέψεις για αντικατάσταση του Κώστα Γαβρόγλου από το υπουργείο Παιδείας. Επίσης εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν οι υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής (Ναυτιλίας) και Βαγγέλης Αποστόλου (Αγροτικής Ανάπτυξης), ενώ θα επανέλθουν ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Ξυδάκης.

Σίγουρη θεωρείται η αποχώρηση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και στη θέση της μάλλον θα τοποθετηθεί ο νυν υφυπουργός Κώστας Στρατής. Δεδομένη θεωρείται η είσοδος στην κυβέρνηση νέων ηλικιακά προσώπων και στη λίστα αυτή υπάρχουν ονόματα, όπως της Κατερίνας Νοτοπούλου, του Κώστα Ζαχαριάδη, της Ράνιας Σβίγκου, του Κώστα Στάικου, αλλά και ενός δημοσιογράφου της γενιάς των 45άρηδων. Συζητείται αναβάθμιση κάποιων εκ των Αλέξη Χαρίτση (σ.σ.: συζητείται ακόμα να υπάρξει αυτόνομο υπουργείο Επενδύσεων και να το αναλάβει), Δημήτρη Λιάκου, Νάσου Ηλιόπουλου, Γιώργου Βασιλειάδη και Δημήτρη Παπαγιαννάκου.

Από τον χώρο της Κεντροαριστεράς παραμένουν στο τραπέζι τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Λούκας Κατσέλη, ενώ δεν υπάρχει σενάριο αξιοποίησης του Γιάννη Ραγκούση ή του Στέφανου Τζουμάκα. Αν και πολλοί έβλεπαν θετικά την υπουργοποίηση του γνωστού νομικού Χάρη Παμπούκη, πρώην υπουργού Επικρατείας επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου, ο ίδιος λέει σε συνομιλητές του ότι δεν τον ενδιαφέρει η εμπλοκή με την πολιτική, από την οποία έχει αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.

ΠΡΟΣΩΠΟ-ΕΚΠΛΗΞΗ. Αλλαγή εξετάζεται να υπάρξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αντικατάσταση του Σταύρου Κοντονή και συζητείται πρόσωπο-έκπληξη για το συγκεκριμένο υπουργείο. Μέχρι χθες σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ιδανική περίπτωση θα ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά ο υπουργός Επικρατείας θα παραμείνει στο πόστο του και δίπλα στον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο των σεναρίων, ετέθη χαλαρά από ιστορικό στέλεχος η προοπτική να γίνει πρόταση στον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη, αλλά δεν υπήρξε ουδεμία περαιτέρω συζήτηση.