Ασκηση ισορροπίας, εσωκομματικών πολιτικών συσχετισμών αλλά και προάγγελο αναδιάταξης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η επιλογή Τσίπρα (και η έγκριση της ΚΕ) να είναι ο Πάνος Σκουρλέτης ο νέος «επιτελάρχης» στην Κουμουνδούρου, κατά την κρίσιμη χρονιά που καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Σκουρλέτης που προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της τάσης των 53 και των προεδρικών (με αρκετή προσπάθεια), εξελέγη τελικά με ευρεία πλειοψηφία (126 υπέρ και 18 λευκά) νέος γραμματέας και μετακινείται άμεσα από το κυβερνητικό σχήμα.

Σε μια συνεδρίαση της οποίας προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις και εντονότατο παρασκήνιο για το ποιος θα προταθεί ως νέος γραμματέας (και με δεδομένη την αρχική απροθυμία Σκουρλέτη), ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα στους υπουργούς για το βάρος που ρίχνει στο κόμμα αναφέροντας: «Το κόμμα για μας είναι προτεραιότητα. Το κόμμα για μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια αυτή για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας στον τόπο μας. Και ότι κανένα αξίωμα κυβερνητικό ή όποιο άλλο δεν έχει για μας μεγαλύτερη αξία από αυτά τα αξιώματα που προσδιορίζονται από τη συλλογική μας βούληση και τη συλλογική κομματική μας λειτουργία».

Παραμένοντας στη γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης και του πολωτικού κλίματος, ο Τσίπρας επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση κατηγορώντας τη για ακροδεξιά στροφή. «Με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το ρεύμα της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε τρία χρόνια πριν, για μια νέα νίκη του λαού μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Για να σταθεροποιήσουμε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή και να αφήσουμε μια για πάντα στο παρελθόν τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και το πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας, τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και το πολιτικό προσωπικό της διαφθοράς και του ηθικού εκφυλισμού. Ωστε αυτό το, επιτρέψτε μου την έκφραση, υβρίδιο Ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού στο οποίο έχει μεταμορφωθεί σήμερα η παράταξη, το κόμμα της ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη, να μην παλινορθωθεί».

ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πάντως εξελίχθηκε ένα πινγκ – πονγκ απόψεων με προσεκτικές αιχμές για δύο κυρίως ζητήματα: τις πολιτικές συμμαχίες και το Μνημόνιο.

Ο νέος γραμματέας πήρε σαφείς αποστάσεις από το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές όταν υποστήριξε προς τα μέλη της ΚΕ: «Πλέον δεν θα έχουμε το άλλοθι ότι εφαρμόζουμε ένα μη δικό μας πρόγραμμα. Τον Σεπτέμβρη του 2015 είχαμε μιλήσει για λιγότερο επώδυνη εφαρμογή του μνημονιακού κατά τ’ άλλα προγράμματος που δεν είχαμε υιοθετήσει ποτέ».

Σαν απάντηση σε αυτή την παρατήρηση ακούστηκε η αποστροφή του Νίκου Παππά που υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορές σε θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ήταν εκτός των δεσμεύσεων και αυτό από μόνο του αποτελεί «απόλυτη δικαίωση της επιλογής να συμφωνήσουμε στη συμφωνία του ’15». Παράλληλα ο Παππάς ζήτησε επί της ουσίας άνοιγμα του κόμματος προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και πάλι η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, ο οποίος προειδοποίησε αυστηρά όσους εμφανίζονται να πανηγυρίζουν. «Υπάρχει ανάγκη για προγραμματικές επανατοποθετήσεις, δηλαδή υπάρχει ανάγκη εκπόνησης δημοκρατικών δημόσιων πολιτικών προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Από το Μνημόνιο μας ακολουθούν και δεσμεύσεις, αλλά πρέπει να πάμε σταδιακά σε ρήξεις. Με συνείδηση χωρίς πανηγυρισμούς ότι και στη νέα περίοδο κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός και εμείς δεν είμαστε ξεκομμένοι από την Ευρώπη. Κυρίαρχες προκλήσεις στην Ευρώπη είναι το υβρίδιο Ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού» σχολίασε.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός προχώρησε και σε μια «πικρή» διαπίστωση για τη λειτουργία του κόμματος τον καιρό του τρίτου Μνημονίου, αναφέροντας: «Το κόμμα προϋποθέτει πολιτική συμφωνία. Να του αποδώσουμε τα δικαιώματα που έχουν “απαλλοτριωθεί” από την έναρξη της μνημονιακής κατάστασης. Μνημόνια σημαίνει παράδοση πολιτικών δικαιωμάτων του κόμματος». Επίσης έκανε λόγο και για «κυβερνητισμό» που έχει περιθωριοποιήσει το κόμμα και ζήτησε από τον Σκουρλέτη να βασιστεί στο τρίπτυχο «δημοκρατία, αξιοκρατία, συλλογικότητα», από τα οποία, κατά τη γνώμη του, πάσχει το κόμμα.

Ενδιαφέρον έχει και η αποδοχή της πρότασης του Θοδωρή Δρίτσα να προηγηθεί διαβούλευση μέσα στον Σεπτέμβριο για το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα Μνημόνια, ώστε το κόμμα να βάλει τη σφραγίδα του στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.