Ηταν μια από τις καλύτερες σεζόν των τελευταίων ετών για την Υδρα. Η διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης που κράτησε περισσότερες από 34 ώρες την μετέτρεψε σε κόλαση! Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών οι ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού έχουν δεχτεί απανωτές ακυρώσεις για κρατήσεις δωματίων, ενώ οι επισκέπτες που βρίσκονταν ήδη στο νησί προσπαθούσαν απεγνωσμένα να το εγκαταλείψουν.

Ο τουρισμός στη γραφική Υδρα δέχτηκε ένα βαρύ πλήγμα, ενώ οι πάντες προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε ένα μέρος βυθισμένο στο σκοτάδι, χωρίς νερό για να πιουν ή για να καλύψουν τις ανάγκες υγιεινής τους, χωρίς επαρκή πλωτά μέσα, χωρίς χρήματα καθώς οι τράπεζες δεν λειτουργούσαν, χωρίς φαγητό: ντόπιοι και τουρίστες έτρεχαν στα σουπερμάρκετ για να καλύψουν την πείνα τους με ξηρά τροφή.

Καμία ενημέρωση. Εκατοντάδες κιλά ευπαθών προϊόντων από τα σουπερμάρκετ, από τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, από τα ψυγεία των εστιατορίων πετάχτηκαν στα σκουπίδια, ενώ οι επαγγελματίες προσπαθούσαν από χθες το απόγευμα – οπότε αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση – να αποτιμήσουν την οικονομική ζημιά και να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Οπως έλεγαν, κανείς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν τους είχε ενημερώσει για αποζημιώσεις λόγω της καταστροφής.

«Το ρεύμα κόπηκε την Κυριακή στις πέντε το πρωί. Στις 11 κόπηκε και το νερό. Ολη την ημέρα δεν είχαμε ούτε νερό ούτε ρεύμα. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Στο νησί δεν υπάρχει εστίαση. Μπορείτε να το διανοηθείτε; Ο κόσμος πηγαίνει στο σουπερμάρκετ για να φάει πατατάκια» έλεγε χθες το μεσημέρι στα «ΝΕΑ» η Αγγελική Γκίκα, υπεύθυνη ρεσεψιόν σε γνωστό ξενοδοχείο της Υδρας. «Οι τουρίστες είναι αγανακτισμένοι. Εφυγαν από τη χώρα τους, ήρθαν για να χαλαρώσουν επτά ημέρες από την άδειά τους και βρέθηκαν σε μια τέτοια κατάσταση. Προσπαθούμε να τους δώσουμε τα βασικά, όσο περισσότερα μπουκάλια νερό μπορούμε για το μπάνιο αλλά και για να πιουν, μαντιλάκια, φακούς για να βλέπουν στο σκοτάδι – εννοείται χωρίς χρέωση. Ετοιμάσαμε χειροκίνητα το πρωινό, κάνουμε ό,τι μπορούμε, προσπαθήσαμε να εξυπηρετήσουμε ακόμη και όσους ζητούν μετρητά διότι οι τράπεζες δεν λειτουργούν και πολλοί θέλουν να φύγουν. Αρκετοί προσπάθησαν να φύγουν την Κυριακή αλλά δεν μπορούσαν διότι δεν υπήρχαν δελφίνια» συμπληρώνει.

Οπως επισημαίνει η ίδια, το νησί δυσφημήστηκε και πολλοί είναι εκείνοι που ενώ είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν την Υδρα τις επόμενες ημέρες ακυρώνουν τις κρατήσεις τους. «Είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την Υδρα αυτό που συνέβη. Είμαστε στην υψηλή σεζόν, η οποία φέτος πήγαινε πάρα πολύ καλά και τώρα έγινε αυτό». Τη μεγαλύτερη ζημιά έχουν υποστεί, όπως εξηγούν οι ντόπιοι, τα ζαχαροπλαστεία και τα σουπερμάρκετ. Τα ευπαθή προϊόντα που πουλούσαν δεν ήταν δυνατό να αντέξουν εκτός ψυγείου για 34 ώρες και εκατοντάδες κιλά προϊόντων πετάχτηκαν στα σκουπίδια.

«Καταστροφή». Την εικόνα περιγράφει γλαφυρά η Νίκη Τσαγκάρη-Σαμίου, ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου που λειτουργεί από το 1930 στην Υδρα. «Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή» λέει η ίδια. «Αναγκαστήκαμε να πετάξουμε το περιεχόμενο από τρία επαγγελματικά ψυγεία. Η ζημιά δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί ακριβώς, επειδή ακόμη δεν έχουμε τελειώσει, φτάνει όμως σίγουρα τα 3.000 ευρώ. Τα πάντα – κρέμες, πάστες, παγωτά, τούρτες – πετάχτηκαν» συνεχίζει. Η Νίκη Τσαγκάρη περιγράφει τις σκηνές πανικού που επικράτησαν την Κυριακή στο νησί. «Δεν είχαμε νερό και ρεύμα. Υπήρξε μεγάλη αναστάτωση. Οι ξένοι έρχονταν εδώ, φυσικά γλυκά δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε πέρα από αμυγδαλωτά και μπακλαβάδες που αντέχουν. Το χειρότερο είναι ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Κανένας δεν μας προειδοποίησε, δεν μας είπε ότι η διακοπή θα κρατήσει τόσες ώρες, να πάρουμε τα μέτρα μας, να προμηθευτούμε μια γεννήτρια. Κανείς δεν ήξερε τίποτα. Μιλώντας με τον κόσμο – ο ένας με τον άλλο – μαθαίναμε ότι έψαχναν τη βλάβη και ότι μάλλον ήταν υποθαλάσσια. Αυτή η κατάσταση μας διέλυσε το νευρικό σύστημα. Να συμβεί τέτοιο πράγμα και μάλιστα στο καλοκαίρι! Και τι να κάνει ο κόσμος; Εφευγε. Η Υδρα το βράδυ της Κυριακής ήταν χάλια χωρίς φως, μέσα στο σκοτάδι. Ευτυχώς είχε πανσέληνο».

Απολογισμό των απωλειών που είχαν υποστεί προσπαθούσαν να κάνουν και οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων της Υδρας. Οι επιχειρήσεις εστίασης είχαν μικρότερες απώλειες σε σχέση με άλλους κλάδους, καθώς διέθεταν περιορισμένες ποσότητες ευάλωτων προϊόντων, τα οποία προσπαθούσαν να συντηρήσουν με πάγο από νωρίς την Κυριακή. Η μεγάλη τους ανησυχία, την οποία εξέφραζαν χθες μιλώντας στα «ΝΕΑ», ήταν οι πιθανές βλάβες που μπορεί να είχαν υποστεί τα μηχανήματα στις κουζίνες λόγω της παρατεταμένης διακοπής ηλεκτροδότησης. Ολοι στην Υδρα επισημαίνουν, δυστυχώς, ότι το μέγεθος της καταστροφής θα αποτυπωθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες.