Το ραντεβού είναι καθιερωμένο πλέον. Μετά τις συναυλίες Ιουνίου και Ιουλίου, το «παρατεταμένο» καλοκαίρι – καιρού επιτρέποντος – συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής με τις νεότερες μουσικές εκδηλώσεις. Σ’ αυτές που δημοσιοποιήθηκαν χθες το ενδιαφέρον στρέφεται σε πρώτη ανάγνωση στο αφιέρωμα που ετοιμάζουν στον Λέοναρντ Κοέν τρεις ερμηνεύτριες της νέας γενιάς: η Nalyssa Green, η Sugahspank! και η Lou is. Η 21η Σεπτεμβρίου, ημέρα της προγραμματισμένης συναυλίας, είναι και η ημέρα που ο κορυφαίος τραγουδοποιός θα γινόταν 84 ετών (γεννήθηκε το 1934 και έφυγε από τη ζωή στις 7 Νοεμβρίου 2016).

Το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου ξεκινάει, όμως, με ένα άλλο αφιέρωμα από το Takis Paterelis Quartet σε έναν επίσης κορυφαίο καλλιτέχνη – αυτή τη φορά της τζαζ. Την Πέμπτη (13/9) το κουαρτέτο «επιστρέφει» σε ένα έργο-σταθμό (χωρίς εδώ η περιγραφή να είναι καταχρηστική): το «Love Supreme» (1964) του Τζον Κολτρέιν. Αλμπουμ που με τα πρωτοποριακά συνθετικά του στοιχεία – από free jazz και hard bop ως μουσική γκόσπελ, περασμένη όμως από το «φίλτρο» του Κολτρέιν – πέρασε στον διαχρονικό κανόνα.

Μια ημέρα μετά η ελληνοκαναδέζα τραγουδίστρια Katerine Duska υποδέχεται στον Κήπο τον σουηδό τραγουδοποιό Albin Lee Meldau για να ερμηνεύσει κομμάτια από το πρώτο της άλμπουμ «Embodiment», διασκευές ελληνικών και ξένων τραγουδιών και συνθέσεις από τη νέα της ακυκλοφόρητη δουλειά.

ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ – ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Οι φθινοπωρινές βραδιές στον Κήπο κλείνουν με τον ανερχόμενο Θοδωρή Βουτσικάκη, τον ερμηνευτή που κέρδισε και με το παραπάνω τις εντυπώσεις για τις φωνητικές του δυνατότητες και τη σκηνική παρουσία του ως Ερωτόκριτου στην ομότιτλη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής το 2017 (σύνθεση Δημήτρη Μαραμή, σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Ρήγος). Στη συναυλία της 22ης Σεπτεμβρίου ο Βουτσικάκης θα ερμηνεύσει γνωστές δημιουργίες της Λίνας Νικολακοπούλου (σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιάννη Σπανού, Μάνου Χατζιδάκι, Lucio Battisti, Ara Dinkjian, Νίκου Κυπουργού, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Νίκου Αντύπα κ.ά.), τις οποίες έχει επιλέξει η ίδια από την προσωπική της διαδρομή στη μουσική. Οι δύο καλλιτέχνες επαναλαμβάνουν το πρόγραμμα που παρουσίασαν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η πρώτη συνάντησή τους τοποθετείται το 2014, όταν ο θεσσαλονικιός ερμηνευτής συμμετείχε σε δύο μουσικά αφιερώματα της Λίνας Νικολακοπούλου για τον ποιητή Γ. Σαραντάρη και οκτώ εμβληματικούς ρώσους ποιητές (σε μουσική Δάφνης Αλεξανδρή). Προσκεκλημένοι τους στον Κήπο θα είναι η Μαρία Φαραντούρη και ο βιολιστής Αντώνης Σουσάμογλου.