Η Αλίκη μπαίνει στη χώρα των θαυμάτων μέσα από το λαγούμι του Instagram και διηγείται στη νέα γενιά αναγνωστών τις περιπέτειές της. Χάρη σε μια νέα εφαρμογή για έξυπνες συσκευές η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης αξιοποιεί  τις δυνατότητες της πλατφόρμας του Instagram προβάλλοντας εικονογραφημένα έργα της κλασικής λογοτεχνίας και δείχνει τον δρόμο για τη «γενιά της αφής». Μ’ αυτή την πρωτοβουλία η ιστορική Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, με ποικίλες δραστηριότητες ήδη στο ενεργητικό της (ανάμεσά τους οι συνεντεύξεις του Πολ Χολντεγκράμπερ, διευθυντή Δράσεων και Συζητήσεων με διάσημους συγγραφείς), αξιοποιεί τον τεράστιο όγκο ψηφιακού περιεχομένου με τις δυνατότητες του new age.
Η ιδέα είναι απλή: γιατί να μη διαβάσει κανείς μια κλασική αριστουργηματική ιστορία παράλληλα με τις εφήμερες που δημιουργούνται έτσι κι αλλιώς στην πλατφόρμα του χρήστη με την αλληλουχία εικόνων ή βίντεο; Δίπλα στο προσωπικό αφήγημα, δηλαδή, υπάρχει η παραδοσιακή αφήγηση.
Ανάμεσα σε μουσούδες οικιακών τετράποδων, άπειρων σέλφι, δείγματα ειδυλλιακών τοπίων και ειδών διατροφής , το πρώτο insta-μυθιστόρημα που ανεβαίνει με πρωτοβουλία της νεοϋορκέζικης βιβλιοθήκης είναι η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λούις Κάρολ. Ο σύγχρονος μετρ των ηλεκτρονικών εικονογραφήσεων  Μαγκόζ υπογράφει τις εικόνες στο μυθιστόρημα της βικτωριανής εποχής καθώς το μετατρέπει σε σελίδες  ηλεκτρονικού βιβλίου. Κάθε σελίδα με κείμενο εμφανίζεται ως ένα insta story, ενώ τα μυθιστορήματα ανεβαίνουν σε τμήματα.
ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ. Ηδη η «Αλίκη» βρίσκεται στο δεύτερο μέρος της και όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος #instanovels, τα ηλεκτρονικά αυτά βιβλία είναι ελεύθερα προς ανάγνωση. Προϋπόθεση είναι να κατεβάσει ο χρήστης μία εφαρμογή ανάγνωσης που σχεδιάστηκε ειδικά για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια  μπορεί να επισκεφτεί τον λογαριασμό Instagram της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης (@nypl), μπαίνοντας στη ροή ιστοριών του. Από εκεί, ένα διαδραστικό εξώφυλλο τον εισάγει στο «Insta Novels» και οι σελίδες μορφοποιούνται για το Instagram. Με τον αντίχειρά του κολλημένο στη σελίδα διαβάζει τις σελίδες και αγγίζει προς τα δεξιά αν θελήσει να προχωρήσει στην επόμενη ή προς τα αριστερά για να επιστρέψει.
Η εμπειρία, λένε οι σχεδιαστές της εφαρμογής, θυμίζει το ξεφύλλισμα του χαρτόδετου βιβλίου. Για τους εκπροσώπους της ψηφιακής τεχνολογικής γενιάς Z, που έχουν μάθει από πολύ μικρή ηλικία να χειρίζονται τα περιβάλλοντα του Διαδικτύου, ίσως τα #instanovels να λειτουργήσουν ως τόμοι στο ψηφιακό τους «ράφι». Στο μεταξύ, το ψηφιοποιημένο λογοτεχνικό περιεχόμενο της νεοϋορκέζικης βιβλιοθήκης θα συνεχιστεί με άλλα δύο έργα. Ακολουθεί η «Κίτρινη ταπετσαρία» της Σάρλοτ Πέρκιν Γκίλμαν αλλά και το μυθιστόρημα «Η Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα.