Είναι αλήθεια πως η εκδικητικότητα του προέδρου Τραμπ δεν έχει όρια, ωστόσο η απόφασή του να αφαιρέσει από τον Τζον Μπρέναν την άδεια πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα είναι κάτι παραπάνω από προσωπική εκδίκηση. Ο πρόεδρος εδώ και δύο χρόνια επιτίθεται στις υπηρεσίες πληροφοριών και αυτό είναι μόνο το πιο πρόσφατο χτύπημα. Θα ακολουθήσουν και άλλα καθώς ο πρόεδρος προσπαθεί να συμμορφώσει τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Δυστυχώς, λαϊκιστές στη Δύση ακολουθούν το παράδειγμά του. Στην Ευρώπη τα ακροδεξιά κόμματα έχουν τώρα τη δύναμη να κυνηγήσουν παλιούς ανταγωνιστές που έλεγχαν και αστυνόμευαν τον εξτρεμισμό τους για χρόνια. Στην Αυστρία οι λαϊκιστές ηγέτες εκφοβίζουν, φιμώνουν και καταδιώκουν τις υπηρεσίες πληροφοριών. Τον Φεβρουάριο, έπειτα από εντολή του υπουργού Εσωτερικών, η αστυνομία έκανε έφοδο στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας πληροφοριών, τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού. Ποια ήταν η πρόφαση για αυτή την έφοδο και τον επακόλουθο υποβιβασμό ανώτερων αξιωματούχων; Οτι διεξήγαγαν μια επιχείρηση για να βλάψουν τη Βόρεια Κορέα. Σίγουρα ο Τραμπ εύχεται να μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο, να σταματήσει την έρευνα του ειδικού ανακριτική Ρόμπερτ Μιούλερ (που διερευνά την τυχόν ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ) και ταυτόχρονα να συμμορφώσει τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος θαυμάζει τους δικτάτορες που περιφρονούν τις νομικές διαδικασίες. Αυτός ο συνδυασμός ιδιοτέλειας και περιφρόνησης για τον νόμο είναι που κάνει την ανάκληση της άδειας πρόσβασης του Μπρένεν τόσο ανησυχητική.

Οι κανονισμοί σχετικά με τις άδειες πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα είναι ξεκάθαροι: ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει την άδεια κάποιου αν αυτό το άτομο έχει αφήσει – ή πρόκειται – να διαρρεύσουν κρατικά μυστικά. Ο Μπρέναν δεν έκανε κάτι τέτοιο και ο πρόεδρος το παραδέχεται. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η απρόβλεπτη συμπεριφορά του Μπρέναν ήταν η αιτία. Αυτή η κατηγορία θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τόσο σοβαρή. Ο Τραμπ αγνόησε τους νόμους που ορκίστηκε να υπακούει. Η προθυμία του να καταχραστεί τις προεδρικές του εξουσίες είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Στην Αυστρία, παρ’ όλο που το δικαστήριο δεν έχει ακόμα αποφανθεί αν η έφοδος ήταν νόμιμη, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Επειτα από την κατάσχεση των αρχείων των κατασκόπων η υπηρεσία πληροφοριών δεν μπορεί να λειτουργήσει και τέθηκε εν αμφιβόλω η αξιοπιστία της. Οι επιχειρήσεις καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν σταματήσει. Τα γεγονότα στην Αυστρία είναι μια προειδοποίηση. Για να ευδοκιμήσει η δημοκρατία, η κυβέρνηση πρέπει να είναι διαυγής και να λογοδοτεί δημοσίως.

Ο Κεντ Χάρινγκτον είναι πρώην αναλυτής της CIA.