Η ΑΕΚ πρέπει απλά να είναι σοβαρή απόψε με αντίπαλο τη Βίντι και να σφραγίσει το εισιτήριο πρόκρισής της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από τους οποίους απουσιάζει από το 2006. Εχει δεκατρία ματς χωρίς ήττα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει κερδίσει στη Βουδαπέστη, θα ‘χει την υποστήριξη του κόσμου της – τι να φοβηθεί; Σημειωτέον οι Ούγγροι είναι για δέσιμο: έπαιξαν το πρώτο ματς στη Βουδαπέστη σε ουδέτερο γήπεδο για να κόψουν εισιτήρια και την Κυριακή ζήτησαν να μην αγωνιστούν στο πρωτάθλημα για να προετοιμαστούν καλύτερα για τη ρεβάνς! Ο δε προπονητής τους είπε στη συνέντευξη Τύπου, μετά το πρώτο ματς, κάτι τρομερό: δήλωσε πως «όταν και οι δυο ομάδες αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες η Βίντι κέρδισε με 1-0»! Τέτοια ωραία δεν έχει πει ούτε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, που χθες έκανε γνωστή την ανανέωση της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ. Το πληκτικό ποδόσφαιρό μας έχει ανάγκη κυρίως από τις δηλώσεις του…

Εισαγωγικά

Είπα ΠΑΟΚ και θυμήθηκα ότι διάβασα την πρώτη τοποθέτηση του υπεύθυνου Επικοινωνίας της ομάδας του Δικεφάλου, του συμπαθέστατου Κυργιάκου Κυργιάκου. Απαντώντας σε όσους θεώρησαν ανύπαρκτο το πέναλτι που έδωσε υπέρ του ΠΑΟΚ ο διαιτητής Κουτσιαύτης, ο Κυργιάκος τόνισε σε γραπτό του μήνυμα ότι «το VAR θα μας έδινε την απάντηση για το πέναλτι του Πρίγιοβιτς, το φράγμα μέσα στην περιοχή του Ιγκλέσιας, το τάκλιν για δεύτερη κίτρινη του Κότσιρα, τη σκαριά του Ιγκλέσιας κι όλες τις άλλες “αμφισβητούμενες” φάσεις» ζητώντας μας να παλέψουμε όλοι για να χρησιμοποιηθεί στο πρωτάθλημα. Καμία αντίρρηση. Απλά έχω μια απορία: από τη στιγμή που ο Κυργιάκος βάζει εντός εισαγωγικών τη λέξη «αμφισβητούμενες», προφανώς θεωρεί ότι αν υπήρχε το VAR οι κρίσεις των φάσεων αυτών θα ήταν υπέρ του ΠΑΟΚ, διότι πρόκειται για φάσεις μη αμφισβητούμενες. Απορώ πώς το ξέρει. Αν είναι η γνώμη του κανένα πρόβλημα. Αν προκύπτει από το γεγονός ότι γνωρίζει ποιοι θα στελέχωναν το VAR, όμως, υπάρχει ένα θεματάκι. Ή κάνω λάθος;

VAR

Οπως και να ‘χει, άντε με το καλό να πληρώσει ο υφυπουργός Ποδοσφαίρου Γιώργος Βασιλειάδης καμιά δεκαριά εκατομμύρια που απαιτούνται για το VAR, να το φέρουμε στην Ελλάδα όσο πιο γρήγορα γίνεται, να το καταξεφτιλίσουμε κι αυτό, όπως καθετί που έχει σχέση με τη διαιτησία…

Χορηγός

Στο μεταξύ, τεράστια απορία προκάλεσε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος το γεγονός ότι αρκετές ομάδες εμφανίστηκαν χωρίς χορηγό στη φανέλα. Αναρωτιέμαι πώς κάτι τέτοιο είναι δυνατόν σε αυτή τη χώρα, που το κράτος έχει αναλάβει να πληρώνει για το ποδόσφαιρο! Είναι δυνατόν το υφυπουργείο μας να μην έχει προνοήσει να έχουν οι ομάδες χορηγό, τώρα που τους βρήκε και χρήματα από την ΕΡΤ; Γιατί δεν μοιράζει άλλα 10-15 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να είναι ακόμα περισσότερο ευχαριστημένοι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ;

Φάτσες

Τι θα διαφημίζει θα μου πεις; Εύκολα και πολύ ωραία θα μπορούσε να διαφημίζεται η ίδια η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή το υφυπουργείο. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να διαφήμιζαν oι ομάδες στις φανέλες τους τούς ίδιους τους ευεργέτες τους, δηλαδή τους ανθρώπους της κυβέρνησης, που μοίρασαν στις ΠΑΕ ένα σωρό λεφτά. Ετσι μια ομάδα μπορεί να παίζει με μια φανέλα πάνω στην οποία υπάρχει η φάτσα του Βασιλειάδη, μια άλλη μπορεί να έχει τον Νίκο Παππά, μια τρίτη όλο το ΔΣ της ΕΡΤ κ.λπ. Ιδέες υπάρχουν. Οχι τόσες όσες τα χρήματα που η ΕΡΤ σκόρπισε, αλλά σίγουρα αρκετές.

Διαφημίσεις

Στο μεταξύ κάθισα το Σαββατοκύριακο να παρακολουθήσω τα ματς που η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε (πρέπει να το κάνουμε όλοι δεδομένου ότι, όπως γράφτηκε, κοστίζουν πάνω από 240 χιλιάδες ευρώ το ένα…). Κυρίως ήθελα να δω τις διαφημίσεις που παίχτηκαν στο ημίχρονο και από τις οποίες η ΕΡΤ ευελπιστεί να βγάλει τα χρήματα που ξόδεψε. Στα ματς του Σαββάτου (Παναιτωλικός – Ατρόμητος και Απόλλωνας Σμύρνης – ΑΕΛ) τα σποτ ήταν ελάχιστα, αλλά ας πούμε ότι αυτό είναι λογικό αφού οι ομάδες αυτές δεν είναι και από τις πλέον εμπορικές. Το μεγάλο crashtest ήταν το ματς του ΠΑΟ στην Ξάνθη: για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και των δυο πληρώθηκαν πάνω από 5,5 εκατομμύρια.

Αμορτισέρ

Στο ημίχρονο μεταδόθηκαν τέσσερα πληρωμένα σποτ – ένα είχε να κάνει με μια εταιρεία στοιχημάτων, ένα με αμορτισέρ (χρήσιμα είναι…), ένα με ένα πολυκατάστημα και ένα με μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Δίνω δύο ακόμα έτσι για μπόνους – κι ας μην τα κατέγραψα, δεν αποκλείω να υπήρξαν. Ο συνολικός χρόνος πληρωμένης διαφήμισης, ωστόσο, δύσκολα ξεπέρασε τα δυόμισι λεπτά. Τι άλλο έδειχνε η ΕΡΤ στο ημίχρονο; Πραγματικά ό,τι βάλει ο νους του ανθρώπου!

Παϊτέρης

Πρώτα από όλα παρουσίασε το πρόγραμμα εκδηλώσεων στην αυλή του Ραδιομεγάρου – υπό τον τίτλο SummERTime. Οι άνθρωποι μας καλούν να μη χάσουμε συναυλίες με τον Βασίλη Παϊτέρη (υπό τον τίτλο «Ο καιρός των Τσιγγάνων»), συναυλίες με τους Κονιτοπουλαίους, αφιερώματα στο πολιτικό τραγούδι κ.λπ. – όλα τζάμπα, αρκεί να περνάμε ωραία. Στη συνέχεια υπήρχαν σποτάκια για το αλκοόλ (όχι δεν μας ζητάνε ν’ αρχίσουμε να πίνουμε για να ξεχνάμε, αλλά παραδόξως να το περιορίσουμε…). Υπήρχαν διαφημίσεις του υπουργείου Υγείας και προβολή της υπέροχης δουλειάς του ΟΑΕΔ (πράγμα που μαρτυρά σοσιαλιστικό ρεαλισμό δεδομένου ότι η χώρα έχει γεμίσει ανέργους).

Πυρκαγιές

Προσωπικά με άγγιξαν δύο σποτ: το ένα καλεί τους κυνηγούς να ντύνονται στα πορτοκαλί – ώστε να μην πυροβολάνε ο ένας τον άλλο. Το δεύτερο μας θυμίζει πόσο καλό πράγμα είναι η δασοπροστασία και πόσο κακό οι πυρκαγιές – θέλει τόλμη να τα δείχνεις αυτά ένα καλοκαίρι που κάηκε το σύμπαν. Επίσης, πάντα στο ημίχρονο του Ξάνθη – ΠΑΟ, χιλιάδες τηλεθεατές έμαθαν χάρη στα σποτ που μεταδόθηκαν ότι μπορεί να γίνουν ανάδοχοι γονείς, θυμήθηκαν ότι υπάρχει ακόμα η «Ραδιοτηλεόραση» και κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να οδηγούν τύφλα στο μεθύσι, γιατί είναι επικίνδυνο. Αυτό το τελευταίο σποτ ήταν συμβολικό: περίμενα να βγει κάποιος αμέσως μετά να κάνει μια πρόποση στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τις ΠΑΕ, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη – ίσως την επόμενη αγωνιστική να βγαίνει ο ίδιος ο Βασιλειάδης, ως οικοδεσπότης, με ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι.

Γιλέκα

Τι εισέπραξε η ΕΡΤ από τα τρία πρώτα ματς που μετέδωσε το Σαββατοκύριακο; Ελάτε τώρα! Τι σημασία έχουν τα χρήματα; Αυτό που μετρά είναι ότι βλέποντας αυτά τα σποτ κοινωνικής ευθύνης, αν αύριο πάμε για κυνήγι θα φοράμε πορτοκαλί γιλέκα! Πώς θα το μαθαίναμε αυτό, αν δεν πληρώναμε 17 εκατ. ευρώ για τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος από την τσέπη μας;