Με νόμο που ψήφισε η Βουλή επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφυλακίστηκε ο επιχειρηματίας Αρη Φλώρος και οι δικαστές δεν μπορούσαν παρά να εφαρμόσουν, όπως επιτάσσουν το καθήκον τους και η πίστη στο Σύνταγμα, τον νόμο αυτόν ακόμα κι αν διαφωνούσαν. Αυτό είναι σε… ελεύθερη μετάφραση το διά ταύτα της  ανακοίνωσης – τοποθέτησης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που επιστρέφει τις αιτιάσεις εις βάρος των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εξέδωσαν το επίμαχο βούλευμα, στη κυβέρνηση και στη Βουλή που έχουν την αποκλειστική θεσμοθετημένη εξουσία για την ψήφιση των νόμων. Για τον λόγο αυτόν η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της για «φαρισαϊσμό και υποκρισία», επισημαίνοντας ότι το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας απλώς εφάρμοσε κατά γράμμα όσα προβλέπει το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε το 2015 από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.
Και στέλνοντας μήνυμα με αποδέκτες την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, αλλά και όλους όσοι έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις για το ίδιο θέμα, η Ενωση ξεκαθαρίζει πως: «Οσοι “οργισμένοι” ψάχνουν τους υπαίτιους για τέτοιες αποφυλακίσεις έχουν τη δυνατότητα είτε να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης εάν δεν συμφωνούν μ’ αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ξεπερνάει κάθε όριο φαρισαϊσμού και υποκρισίας να καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς αυτοί που εφάρμοσαν τον νόμο ενεργώντας σύμφωνα με τη συνταγματική τους αποστολή! Η εποχή που δικαστές και εισαγγελείς έπαιζαν τον ρόλο της Ιφιγένειας σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις έχει πλέον περάσει».
Η ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποφυλάκιση του 39χρονου επιχειρηματία παρενέβη χθες με ανακοίνωσή της. «Η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες καταγγελίες εις βάρος των δικαστικών λειτουργών που χορήγησαν την υφ’ όρο απόλυση του καταδίκου Α. Φλώρου μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε βασικά και αυτονόητα νομικά αξιώματα, όπως την υποχρέωση του δικαστή να εφαρμόζει τον νόμο, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή όχι με αυτόν. Ο Α. Φλώρος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση σε κάθειρξη 21 ετών με απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Το Δικαστικό Συμβούλιο, κρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα αίτημά του για υφ’ όρον απόλυση, εφάρμοσε το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4356/2015) το οποίο υποχρεώνει τους δικαστές – χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης – να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕΠΑ, καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση».
Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, «ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%. Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου».  Ωστόσο, πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι ένας δικαστικός σχηματισμός, είτε ως δικαστήριο είτε ως συμβούλιο, δεν μπορεί να περιορίζει τον εαυτό του σε διαπιστωτικό ρόλο διεκπεραιώνοντας υποθέσεις με βάση πράξεις διοικητικών οργάνων. Αντίθετα, τονίζουν ότι κατά την εφαρμογή των διατάξεων για την υφ’ όρον απόλυση δικαστικά συμβούλια έχοντας σταθμίσει όλες τις παραμέτρους αντίστοιχων υποθέσεων, δεν «εγκλωβίστηκαν» από τέτοιες γνωματεύσεις, αλλά απέρριψαν τέτοιες αιτήσεις όταν το έκριναν αναγκαίο αιτιολογώντας πλήρως την κρίση τους.
Παρέμβαση Βερβεσού. Να απαντήσει δημόσια «για ποιο λόγο εξακολουθεί να διατηρεί σε ισχύ τη διάταξη, βάση της οποίας αποφυλακίστηκε με όρους ο Αρ. Φλώρος, αν και καταδικασμένος σε 21 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της Energa – Hellas Power», καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός. Σε γραπτή δήλωσή του ο Βερβεσός, τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «η επίρριψη στους δικαστές ευθυνών που εξόφθαλμα ανήκουν στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, είναι τουλάχιστον ατυχής…».