Να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση της αποφυλάκισης του καταδικασθέντος για την υπόθεση της Energa Αρη Φλώρου επιχειρεί συντονισμένα η κυβέρνηση μετά τη μεγάλη επίθεση που δέχθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Στο Μέγαρο Μαξίμου θορυβήθηκαν από τον σάλο που ξέσπασε και την ένταση της κριτικής που ασκήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα και αποφασίστηκε η αντεπίθεση.
Στη σκιά της μετωπικής επίθεσης που δέχθηκε το κυβερνών κόμμα για την αποφυλάκιση με αναφορές από την αντιπολίτευση στον νόμο Παρασκευόπουλου, από το πρωθυπουργικό γραφείο δόθηκε σήμα να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιστραφεί η εικόνα πως υπήρξε φιλική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση. Η κεντρική γραμμή είναι ότι δεν είναι δυνατόν να εγκαλείται η κυβέρνηση να απολογηθεί και να χρεώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ άνθρωποι που πήραν άδειες, πλούτισαν και εξαπάτησαν το Δημόσιο σε εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία ανάμειξη.
Γι’ αυτό και εξαρχής ειπώθηκε ότι δεν αποφυλακίστηκε λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου, αλλά λόγω της ιατρικής γνωμάτευσης, αν και από την αντιπολίτευση μεταδόθηκε ότι στην αποφυλάκιση οδήγησε γνωμάτευση προσώπου επιλογής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Την αρχή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης που αναφερόμενος στην απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας του Φλώρου, μίλησε για «γνωμάτευση κατά παραγγελία».
Παράλληλα, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι τα «βουλεύματα που εκδίδονται από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια δεν είναι κυβερνητικές αποφάσεις» και έκαναν σαφή αναφορά σε δικηγόρο βουλευτή της ΝΔ που είχε πελάτη τον Φλώρο.
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής αντεπίθεσης, ως γνωστόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ζήτησε υπηρεσιακώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, διά του οποίου αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του Φλώρου. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Κοντονής ζητά το βούλευμα «προς έλεγχο», καθώς το «διατακτικό του βουλεύματος» δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτήματα.
Ταυτόχρονα, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έδωσε εντολή στη διοίκηση του ΕΦΚΑ να διενεργήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να ελεγχθεί η απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας και προανήγγειλε ότι θα εξαντληθεί η αυστηρότητα και όλα τα μέσα για την αναθεώρησή της, ενώ διετάχθη σχετική ΕΔΕ για να διερευνηθεί κάθε πτυχή τής εν λόγω υπόθεσης.
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση για την αποφυλάκιση Φλώρου σύμφωνη με τον νόμο. «Βεβαίως, πολύ συχνά οι δικαστές δεν δεσμεύονται από τον νόμο αλλά από υποκειμενικές απόψεις και στο τέλος εκδίδουν αποφάσεις που δεν είναι συμβατές ούτε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα ούτε γενικά με την επιείκεια ή τις αρχές του κράτους δικαίου» είπε (Στο Κόκκινο). Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι είπε πως ξέρουμε και άλλους που έχουν ζητήσει να αποφυλακιστούν για λόγους υγείας και δεν έχουν βγει ποτέ.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, απαντώντας στα όσα του καταλογίζουν για τον επίμαχο νόμο, κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενο κιτρινισμό, καθώς επίσης και για «διαχεόμενη ακροδεξιά αντίληψη, ότι η εκτός κράτους δικαίου καταστολή, η υπέρβαση της λογικής και η κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων εμφανίζονται σαν πανάκεια για τα κοινωνικά προβλήματα».
Ζητούν απαντήσεις. Θύελλα αντιδράσεων εξακολουθεί να προκαλεί η αποφυλάκιση του Φλώρου, που είχε καταδικαστεί για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης της εταιρείας Εnerga, με την αντιπολίτευση να εκτοξεύει νέα πυρά υποστηρίζοντας ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για την υφ’ όρον απόλυση του κατάδικου είναι η κυβέρνηση και ειδικότερα ο νόμος Παρασκευόπουλου, με τις ευνοϊκές διατάξεις του οποίου αφήνονται ελεύθεροι επικίνδυνοι κακοποιοί.
Η ΝΔ συνέχισε και χθες να βάζει στο στόχαστρό της τον νόμο Παρασκευόπουλου, ενώ με ερώτηση στη Βουλή ζητούν απαντήσεις και για τις βασικές κατηγορίες στην υπόθεση Energa, ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς εάν αληθεύει ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για τη διεκδίκηση των υπεξαιρεθέντων χρημάτων που του αναλογούν. «Αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε ένα νομοθετικό πλαίσιο που στην πραγματικότητα “χαϊδεύει” ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα» ήταν το επικριτικό σχόλιο (Epsilon TV) της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μαρίας Σπυράκη. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δημόσιες παρεμβάσεις πολλών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως η αποφυλάκιση Φλώρου είναι το αποτέλεσμα του «διάτρητου» νόμου Παρασκευόπουλου και των ευνοϊκών διατάξεών του και πως τελικά οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι «κακοποιοί» και «επικίνδυνοι εγκληματίες».
Στη Βουλή, εξάλλου, φέρνει το θέμα της αποφυλάκισης και το Κίνημα Αλλαγής. Με ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο αρμόδιος τομεάρχης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τροποποιηθούν οι διατάξεις των αποφυλακίσεων υπό όρους. «Το πραγματικό πρόβλημα ήταν και είναι οι διατάξεις του Νόμου 4356/2015 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και, όπως και τότε είχαμε τονίσει, στόχο είχαν να δημιουργήσουν ευνοϊκούς όρους εξόδου από τη φυλακή για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων. Οι διατάξεις αυτές είναι απολύτως ελαστικές και σε ορισμένες περιπτώσεις φωτογραφικές» σημειώνει.