Στα μισά του δρόμου ενός άκρως απαιτητικού δεκαημέρου με τέσσερα ματς που αποφασίζουν τη φετινή ευρωπαϊκή φιλοδοξία του κλαμπ, αλλά και την εκκίνηση στο πρωτάθλημα. Μπέρνλι εντός: τσεκ. Λεβαδειακός εντός: τσεκ. Ακολουθεί το ταξίδι στην Αγγλία και η αναμέτρηση της Πέμπτης στο Ταρφ Μουρ και βέβαια αυτή της Κυριακής στο Φάληρο με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αν μπορεί ο Ολυμπιακός να κάνει τη δουλειά στο 100%; Προφανώς και μπορεί. Αρκεί να συνεχίσει στο μονοπάτι που ο ίδιος χαράζει με υπομονή από τις 9 Αυγούστου όταν και μπήκε στον… χορό της φετινής σεζόν. Στο μονοπάτι μιας ομάδας που αν και φρέσκια ακόμη στην κατασκευή της έχει ήδη προλάβει να σχηματίσει δύο βασικές δέσμες ενέργειας. Την επιθετική αλλά και την αμυντική.

Εκπληκτικός μέσος όρος

Λέει το ώς τώρα σκορ των Ερυθρολεύκων σε αυτά τα πρώτα τέσσερα ματς της χρονιάς (Λουκέρνη εντός και εκτός, Μπέρνλι, Λεβαδειακός) ισάριθμες νίκες. Λέει ακόμη 11-2 γκολ. Και αν το ψάξεις λιγάκι παραπάνω: Λέει κυρίως 84(!) τελικές προσπάθειες στην επίθεση και μόλις 30 στο παθητικό.

Η ανέτοιμη ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς λοιπόν, που ακόμη δεν έχει καταφέρει να εντάξει όλους τους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ, έχει σχηματίσει έναν εκπληκτικό επιθετικό μέσο όρο. Καταφέρνει να εκτελεί 21 τελικές ανά ματς. Την ίδια στιγμή τον αντίπαλο τον κρατά στις 7,5 με τον αριθμό αυτόν μάλιστα να σηκώνει συζήτηση, μιας και τις 14 από τις 30 τελικές ο Ολυμπιακός τις δέχθηκε στην Ελβετία από τη Λουκέρνη, σε μια αναμέτρηση που επί της ουσίας είχαν όλα κριθεί πριν καν το ξεκίνημά της! Στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και στα ματς που έκαιγαν, οι τελικές που δέχθηκε ο Ολυμπιακός από Λουκέρνη, Μπέρνλι και Λεβαδειακό ήταν μόλις 16, άρα ως μέσος όρος προκύπτει κάτι παραπάνω από πέντε. Εχουν πολύ ενδιαφέρον τα ζευγάρια των αριθμών διότι δημιουργούν μια σαφώς πιο καθαρή εικόνα. Ολυμπιακός – Λουκέρνη 4-0 με τελικές 26-6. Λουκέρνη – Ολυμπιακός 1-3 με τελικές 14-19. Ολυμπιακός – Μπέρνλι 3-1 με τελικές 16-5 και επί της ουσίας ένα γκολ-πέναλτι στο παθητικό, δώρο από τον ανεκδιήγητο ρέφερι. Ολυμπιακός – Λεβαδειακός 1-0 με τελικές 23-5 προχθές. Στα τέσσερα αυτά ματς η ομάδα του Μαρτίνς δεν είχε την ίδια εικόνα, ούτε τον ίδιο συντελεστή δυσκολίας. Είχε όμως την ίδια άνεση να «εκτελεί» τον αντίπαλο και αυτό είναι δεδομένα ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο με θέα σε όσα ακολουθούν. Με 21 τελικές μέσο όρο προκύπτουν ώς εδώ 2,75 γκολ, ποσοστό που προφανώς θα βελτιωθεί όσο ο καιρός περνά. Την ίδια στιγμή οι 7,5 τελικές στην άμυνα δίνουν παθητικό 0,5 γκολ ανά ματς και αυτό δείχνει πως οι Πειραιώτες παρότι παράγουν ποδόσφαιρο το κάνουν δίχως ρίσκο. Με μια τακτοποίηση στο χορτάρι που δεν επιτρέπει στον αντίπαλο να πάρει τη σκέψη του από τη δική του γραμμή άμυνας.

Χθες και σήμερα

Τι έκαναν πέρυσι οι Πειραιώτες στο πρωτάθλημα; Είχαν 376 τελικές προσπάθειες σε 29 ματς και 60 γκολ στο ενεργητικό τους. Δηλαδή 12,9 τελικές ανά ματς στην επίθεση και 2,06 γκολ ανά παιχνίδι. Το φετινό δείγμα είναι μικρό – και όχι τόσο Σούπερ Λίγκας – αλλά η διαφορά μεγάλη. Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν κοιτάξει κανείς στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Διότι οι τελικές που δέχθηκαν πέρυσι στο πρωτάθλημα οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ήταν 237 (8,1 ανά ματς) αλλά με παθητικό 28 γκολ, κάτι λιγότερο δηλαδή από ένα ανά παιχνίδι. Προχθές το ματς με τον Λεβαδειακό έγινε δύσκολο διότι η μπάλα δεν πήγαινε μέσα, όπως μαρτυρά το ένα γκολ σε 23 τελικές προσπάθειες. Εγινε όμως και ο Ολυμπιακός πήρε τους τρεις βαθμούς για δύο βασικούς λόγους. Αφενός διότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπως ο Λάζαρος, που μπορούν σε μια στιγμή να καθαρίσουν την… μπουγάδα, αφετέρου διότι ο αντίπαλος δεν μπόρεσε ποτέ να δημιουργήσει την αίσθηση της απειλής παρότι με βάση το σκορ έμεινε μέσα στο παιχνίδι ώς το τελευταίο δευτερόλεπτο. Λεπτομέρειες από εκείνες που δεν τους φαίνεται αλλά καμιά φορά κάνουν και τη διαφορά.

Αγιασμός παρουσία Μαρινάκη

Στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη βρέθηκε χθες το απόγευμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού έδωσε το «παρών» στον καθιερωμένο αγιασμό και φυσικά η παρουσία του ήρθε την κατάλληλη στιγμή: Σε μια πολύ σημαντική εβδομάδα, που οι Ερυθρόλευκοι έχουν μπροστά τους τη διαπραγμάτευση ενός ολόκληρου αγωνιστικού στόχου. Την πρόκρισή τους στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Τη μεγάλη ρεβάνς της Πέμπτης στο Ταρφ Μουρ με αντίπαλο την Μπέρνλι. Υπάρχει βεβαίως το… μαξιλαράκι του πρώτου ματς, η νίκη με 3-1, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς στο μεγάλο λιμάνι δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ματς της Πέμπτης ως συνέχεια του… πρώτου μισού. «Για τη νίκη» θα πει ο Πέδρο Μαρτίνς στους ποδοσφαιριστές του, και βεβαίως αυτή θα είναι η προσέγγιση. Οπως ακριβώς και στη Λουκέρνη. Και μιας και ο λόγος για τον Πορτογάλο, που είχε εγκάρδιο χαιρετισμό με τον Βαγγέλη Μαρινάκη; «Θέλω να συνεχίσετε με υπομονή. Να είστε ήρεμοι. Είμαστε η καλύτερη ομάδα και θέλω να έχετε στο μυαλό σας ότι θα νικήσουμε. Θα συνεχίσουμε την πίεση και το γκολ θα έρθει. Αυτό που θέλω από σας είναι να έχετε καθαρό μυαλό. Σας είπα και στο ημίχρονο του αγώνα με την Μπέρνλι ότι θα κερδίσουμε και το πετύχαμε. Το ίδιο σας λέω και τώρα. Πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό, να συνεχίσουμε την πίεση και το γκολ θα έρθει» είπε ο τεχνικός του Ολυμπιακού το βράδυ της Κυριακής στα αποδυτήρια του Γεώργιος Καραϊσκάκης στους παίκτες. Στην ανάπαυλα της αναμέτρησης με τον Λεβαδειακό και ενώ το ματς ήταν ακόμη στο 0-0.