«Είναι ό,τι καλύτερο έχω προπονήσει στην καριέρα μου σε αυτή την ηλικία», ξεστόμισε ο Γιώργος Δώνης όταν τον είδε. «Το αριστερό του πόδι μπορεί να στείλει την μπάλα οπουδήποτε θέλει», είχε πει ο μετρ των φάουλ Κώστας Φραντζέσκος όταν ο «μικρός» είχε σκοράρει με απευθείας εκτέλεση σε ένα Παναθηναϊκός – ΑΕΚ στις κάτω των 19 ετών ομάδες. «Αυτός μπορεί να κάνει την μπάλα… κομπολόι», απεφάνθη ο Νίκος Λυμπερόπουλος χαζεύοντάς τον πέρυσι να προπονείται.

Ο Γιάννης Μπουζούκης στα 20 του χρόνια έχει ακούσει τόσες καλές κουβέντες, που άλλοι χρειάζονται μια ολόκληρη… ποδοσφαιρική ζωή για να τις ακούσουν. Η σημασία των λεγομένων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν αυτά προέρχονται όχι από τον οποιονδήποτε, αλλά από ανθρώπους που έχουν γράψει, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, τη δική τους ιστορία. Και στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στον Παναθηναϊκό. Δώνης, Φραντζέσκος, Λυμπερόπουλος. Δεν το λες και λίγο.

Ακουσε και κάτι ακόμα σε κατ’ ιδίαν κουβέντα. «Οταν η μπάλα είναι δικιά μας, κάνε ό,τι θέλεις με αυτή», του είπε ο Δώνης στις πρώτες μέρες της προετοιμασίας. Ηθελε να τον αφήσει ελεύθερο. Να ξεδιπλώσει όλο το ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Να πάρει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται, έπειτα από μία σεζόν που δεν πήρε τις ευκαιρίες που πιθανότατα θα άξιζε και που είδε το όνειρο της καριέρας στον Παναθηναϊκό να κινδυνεύει να χαθεί.

Ο 20χρονος άκουσε τον προπονητή του. Και υπήρξαν στιγμές στα φιλικά παιχνίδια που έκανε ό,τι ήθελε με την μπάλα. Η πλειονότητα του κόσμου δεν το είδε. Διότι τα φιλικά δεν τραβάνε τον θεατή, ιδιαίτερα όταν γίνονται στην καρδιά του καλοκαιριού. Τα δε φετινά φιλικά του Παναθηναϊκού περισσότερο… ξενέρωναν τον κόσμο παρά τον ζέσταιναν. Ποιος να έβλεπε έναν πιτσιρικά, όταν όλη η ομάδα του έδινε μια εικόνα προβληματισμού;

Αρκούσε όμως που τον έβλεπε ο Δώνης. Παιχνίδι με το παιχνίδι, προπόνηση με την προπόνηση, ο Μπουζούκης αποκτούσε το θάρρος και το – ποδοσφαιρικό – θράσος που του έλειπε. Παιχνίδι με το παιχνίδι εμφανιζόταν ολοένα και καλύτερος. Πιο ώριμος σε κάθε επαφή του με την μπάλα. Πιο «ψημένος». Πιο έτοιμος να μπει κατευθείαν στα βαθιά. Και από εκεί που τον περασμένο Μάιο βρισκόταν ένα βήμα πριν από την έξοδό του από τον Παναθηναϊκό, τρεις μήνες μετά έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής της πρεμιέρας του πρωταθλήματος. Η γκολάρα που έβαλε και χάρισε τους τρεις βαθμούς στον Παναθηναϊκό αποτέλεσε δικαίωση τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον προπονητή του που τον εμπιστεύτηκε.

Τον «άγγιξε» η Τρίπολη

Ο μέσος του Παναθηναϊκού ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην ακαδημία Αθλόπολις της Πρέβεζας, η οποία εκείνο το διάστημα ήταν συνεργαζόμενη ακαδημία με τον Παναθηναϊκό και υπό τη σκέπη της GFD (Green Football Development, η οποία εξελίχθηκε σε PAO Soccer Schools). Στον Παναθηναϊκό πήγε τον Αύγουστο του 2012, σε ηλικία 14 ετών. Τότε μάλιστα οι γονείς του (εκπαιδευτικοί και οι δύο) είχαν ζητήσει και είχαν πάρει μετάθεση στην Αθήνα για να είναι κοντά στον Γιάννη.

Το καλοκαίρι του 2016 υπέγραψε το πρώτο του διετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό και έκανε την πρώτη προετοιμασία του με την ομάδα. Δύο χρόνια αργότερα, βρέθηκε ένα βήμα πριν από την αποχώρησή του από το Τριφύλλι. Την περσινή σεζόν μπορεί να έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα και να αγωνίστηκε συνολικά σε πέντε ματς, όμως ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν έδειχνε πως θα τον εμπιστευόταν. Ο «μικρός» ψάχτηκε γι’ αλλού. Και η προσέγγιση του Αστέρα Τρίπολης ήταν δελεαστική. Τον γοήτευσε. Του πρόσφεραν χρήματα και θέση στην ομάδα, στηρίζοντας πολλά στη μεταπωλητική αξία του. Εφτασε μια ανάσα από την αποχώρηση. Κι αν ο Ουζουνίδης έμενε στον Παναθηναϊκό, ο Μπουζούκης θα αποχωρούσε.

Η αποχώρηση του εβρίτη τεχνικού έφερε αμέσως νέο συμβόλαιο στον 20χρονο μεσοεπιθετικό. Τον Μάιο ήταν ο πρώτος που πέρασε από τα γραφεία της ΠΑΕ για να υπογράψει τη νέα του συμφωνία, που έχει ισχύ μέχρι το 2020. Δεν θα είναι και η τελευταία. Ετούτη τη φορά οι Πράσινοι θα ενεργήσουν πιο γρήγορα. Και μέσα στους επόμενους μήνες θα τον καλέσουν για νέο συμβόλαιο, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερα χρήματα.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ

Η αναμονή για φορ και ο Λόπεζ

Στον Παναθηναϊκό εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής για την απόκτηση του επιθετικού που θα έρθει για να πάρει φανέλα βασικού. Ο Κριστιάν Λόπεζ (φωτογραφία), που βρίσκεται μεν στη λίστα αλλά δεν είναι πρώτη επιλογή, είχε έντονο «φλερτ» με την Αρσεναλ Τούλα, αλλά παραμένει ελεύθερος μιας και ακόμα δεν έχει προκύψει συμφωνία, ωστόσο οι Πράσινοι περιμένουν άλλες περιπτώσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα του επιθετικού θα έχει κλείσει μέχρι την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει πως δεν θα πάει σε επιλογή ελεύθερου ποδοσφαιριστή. Και ενδεχομένως να περιμένουν στον Παναθηναϊκό κάποια περίπτωση τύπου… Βέργου. Δηλαδή ποδοσφαιριστή που δεν υπολογίζεται από την ομάδα του και θα τον αποκτήσουν όταν μείνει ελεύθερος.

Νέες αναβολές

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πετύχει νέες αναβολές στις υποθέσεις των Λαουτάρο Ρινάλντι, Νούνο Ρέις και Γιακούμπα Σιλά. Η ΠΑΕ ζήτησε και πήρε αναβολή στις τρεις υποθέσεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να εκδικαστούν το μεσημέρι της Δευτέρας. Και στις τρεις περιπτώσεις υπήρξε επαφή με την πλευρά των παικτών για να δοθεί αναβολή με την καταβολή ενός μικρού ποσού από τα οφειλόμενα. Η νέα ημερομηνία εκδίκασης είναι η 3η Σεπτεμβρίου. Η δυσκολότερη περίπτωση είναι αυτή του Ρινάλντι, με τους Πράσινους πάντως να εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση.