Στη Βαυαρία του 15ου αιώνα τα μέλη της ευαγγελικής σέχτας Αδελφότητα της Μοραβίας, λόγω της αποστροφής της απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν ήθελαν να εκτελέσουν κάποιον τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου.

Στις δημοσιογραφικές σέχτες η πρόκληση γελώτων είναι συχνό φαινόμενο, λόγω των επιδερμικών, σχεδόν παιδικών αναλύσεων των ποδοσφαιρικών δρωμένων.

Από την Κυριακή το βράδυ διαβάζω για τους «μπέμπηδες» του Παναθηναϊκού, τα «παιδάκια», τη νεανική ομάδα του Δώνη, τον πιτσιρικά Μπουζούκη που θάμπωσε με την εμφάνισή του και έγινε ο τρίτος νεότερος σκόρερ των Πρασίνων την τελευταία δεκαετία.

Μια διασταλτική ερμηνεία της καλής εμφάνισης του Παναθηναϊκού στην Ξάνθη που ξεπέρασε τα σύνορα της πραγματικότητας, ίσως λόγω αντίδρασης από τα συνεχή αρνητικά σχόλια και τις μαύρες μέρες που ζει ο σύλλογος.

Η αλήθεια ωστόσο βρίσκεται αρκετά εκτάρια πιο κάτω. Οι «μπέμπηδες» του Δώνη είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 25,3 έτη, τη στιγμή που οι 11 παίκτες της ΑΕΚ που ξεκίνησαν στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 25,2 έτη. Δηλαδή ήταν κατά τι νεότερη. Οσον αφορά τον Ολυμπιακό, στο μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου ημιχρόνου, όταν πέρασαν στο παιχνίδι ο Χασάν αντί του Πάρντο και ο Μπουχαλάκης αντί του Τοροσίδη, ο μέσος όρος ηλικίας των Ερυθρολεύκων έπεσε στα 25,7 έτη.

Δύο από τις βασικές πράξεις της αριθμητικής που καταρρίπτουν όλα τα σαθρά επιχειρήματα περί πράσινων «μπέμπηδων».

Στις ποδοσφαιρικές κορόνες προστέθηκε και ο Μπουζούκης, που σχεδόν η πλειονότητα του Τύπου επιμένει να τον αποκαλεί «νεαρό». Στα 20 του χρόνια ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται νεαρός. Η περίπτωση του Μπουζούκη περισσότερο πρέπει να προβληματίσει παρά να ενθουσιάσει.

Αφού είναι τόσο καλός όσο έδειξε στο παιχνίδι με την Ξάνθη, γιατί δεν έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια;

Εμαθε ποδόσφαιρο εν μια νυκτί ή κάποιοι δεν μπόρεσαν να διακρίνουν το ταλέντο του μικρού στο δέμας ποδοσφαιριστή, αφήνοντάς τον στο σκοτάδι της αφάνειας; Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό το ποδοσφαιρικό ολίσθημα;