«Η ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρας ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή ΧΑΒΙ ΓΚΡΑΘΙΑ. Τον ευχαριστεί θερμά για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην ομάδα και του εύχεται, ειλικρινά, κάθε επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του».

Ο συντάκτης του κειμένου με το οποίο κοινοποιούσε στις 28 Μαρτίου 2012 την απόλυση του ισπανού προπονητή πιθανόν να μη φανταζόταν την εκτόξευση της καριέρας του Γκράθια, που σήμερα τον συζητά η ποδοσφαιρική Αγγλία για τα κατορθώματα της ομάδας του Γουότφορντ.

Φαίνεται πως το ελληνικό ποδόσφαιρο διαθέτει το άγγιγμα του Μίδα για τους ξένους προπονητές.

Και οι άλλοι…

Ο φιλέλληνας Φερνάντο Σάντος κατέκτησε το Euro 2016 με την Πορτογαλία στην πρώτη διοργάνωση που συμμετείχε μετά το διαζύγιό του με τη Γαλανόλευκη. Ο Κλάουντιο Ρανιέρι πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου, κατακτώντας την Πρέμιερ Λιγκ με τη Λέστερ και ενώ δεν είχε στεγνώσει ακόμα το μελάνι της υπογραφής του στο διαζύγιο επίσης με τη Γαλανόλευκη.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε με τη σπουδαία προσφορά στον Ολυμπιακό συνεχίζει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Ο επίσης πρώην προπονητής των Ερυθρολεύκων Λεονάρντο Ζαρντίμ οδήγησε τη Μονακό στην κατάκτηση του τίτλου στη Λιγκ 1 και στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ανέδειξε το μεγαλύτερο ταλέντο των τελευταίων χρόνων, τον Κιλιάν Εμπαπέ. Ο επίσης πρώην ερυθρόλευκος προπονητής Μάρκο Σίλβα έχει δημιουργήσει πολύ καλό όνομα στην Πρέμιερ Λιγκ και φέτος κοουτσάρει την Εβερτον.

Ο τελευταίος της αλυσίδας, Χάβι Γκράθια, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την ελληνική ποδοσφαιρική επικράτεια υπό δύσκολες συνθήκες. Στους δυόμισι μήνες που βρέθηκε το καλοκαίρι του 2011 στον πάγκο του Ολυμπιακού Βόλου κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα σε τρεις νίκες σε τέσσερα ματς προκριματικών του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά στη συνέχεια ο σύλλογος βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου με τα χειραγωγημένα ματς και ο Ισπανός αναγκάστηκε να φύγει.

Στην Κέρκυρα έμεινε περίπου τέσσερις μήνες και 21 αγώνες πριν συνταχθεί το κείμενο της 28ης Μαρτίου.

Σήμερα μιλούν όλοι για τον Γκράθια και το κατόρθωμά του να οδηγήσει τις Σφήκες σε νίκες στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου, που τον φέρνει ισόβαθμο με τη Λίβερπουλ και την Τσέλσι.

Το εντυπωσιακό στην ιστορία είναι πως ο Γκράθια αντικατέστησε τον Ιανουάριο τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα.

«Είμαι πολύ περήφανος που είμαι προπονητής της Γουότφορντ, είναι πολύ δύσκολο να παίρνεις αποτελέσματα στην Πρέμιερ Λιγκ και να κερδίζεις τρία συνεχόμενα παιχνίδια. Είναι κάτι το εκπληκτικό αλλά έχουμε κάνει μόνο τρία βήματα και χρειαζόμαστε πολλά ακόμα. Το πιο σημαντικό είναι η καλή ατμόσφαιρα στην ομάδα. Είμαστε όλοι πολλοί χαρούμενοι», δήλωσε το πρόσωπο του Σαββατοκύριακου στην Πρέμιερ Λιγκ, στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.

Η Γουότφορντ είναι τρίτη στον πίνακα με τις ομάδες που δαπάνησαν τα λιγότερα χρήματα φέτος σε μεταγραφές στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας – μόλις 25 εκατ. ευρώ, ενώ πούλησε και τον καλύτερο παίκτη της, τον Ριτσάρλισον, στην Εβερτον του Σίλβα.

Ομοιογενές σύνολο

Παρ’ όλα αυτά παρουσιάζει ένα ομοιογενές σύνολο στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ένας πρώην Ερυθρόλευκος, ο Χοσέ Χολέμπας που πέτυχε και το νικητήριο γκολ στο τελευταίο παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας (2-1).

«Είναι πολύ καλός τύπος και οι παίκτες έχουν κατανοήσει τις ιδέες του. Είναι πραγματικά ήρεμος και είναι κάτι που το εκτιμούν οι παίκτες», λέει ο τερματοφύλακας της ομάδας, Μπεν Φόστερ.

Η λεπτομέρεια στην τακτική που έκανε τη διαφορά στις Σφήκες είναι η πίεση που απαιτεί ο Γκράθια από τους παίκτες του ψηλά, στην αντίπαλη άμυνα.

«Πιστεύω ότι είμαστε ευλογημένοι που έχουμε τους παίκτες που μπορούν να παίξουν με τον τρόπο που θέλει», εξηγεί ο Φόστερ.

Απομένουν 35 παιχνίδια μέχρι να πέσει η αυλαία και στο Βικερέιτζ Ρόουντ ο στόχος παραμένει η παραμονή στην κατηγορία. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Φόστερ καθώς πέρυσι, ως παίκτης της Γουέστ Μπρομ, είχε ξεκινήσει επίσης πολύ καλά αλλά στη συνέχεια η ομάδα έμεινε χωρίς νίκη για 20 παιχνίδια με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί.