Η διαφύλαξη της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πιο σημαντική από τη διαμόρφωση μιας στενής σχέσης με τη Βρετανία μετά το Brexit, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταγγέλλοντας παράλληλα την πολιτική του «επιθετικού» προστατευτισμού που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών μηνών θα παρουσιάσει πρόγραμμα ενίσχυσης της ασφάλειας της Ευρώπης, θεωρώντας ότι η ΕΕ πλέον δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

Σε ομιλία του που διήρκεσε μιάμιση ώρα, παρουσίασε τις διπλωματικές προτεραιότητες της επόμενης χρονιάς στους γάλλους πρεσβευτές, εννέα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα αντιταχθούν στο παγκόσμιο κύμα εθνικιστικής αναδίπλωσης. Σε αναζήτηση συμμάχων, ο Μακρόν ξεκινά μίνι ευρωπαϊκή τουρνέ αρχίζοντας σήμερα από τη Δανία και τη Φινλανδία. Ετσι θα έχει επισκεφθεί τους μισούς από τους ευρωπαίους ομολόγους του σε διάστημα ενός έτους.

Ο Μακρόν, που συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι για συνομιλίες σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στη διάρκεια των θερινών διακοπών, είπε πως θέλει να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit έως τα τέλη του έτους και δεν έδειξε να διαφοροποιείται από τις θέσεις άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ. «Η Γαλλία θέλει να διατηρήσει μια ισχυρή, ειδική σχέση με το Λονδίνο, όχι όμως εάν το κόστος είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης» ανέφερε, τονίζοντας ότι η επιλογή του Brexit είναι σεβαστή, δεν πρέπει να γίνει όμως «εις βάρος της ακεραιότητας της ΕΕ».

Ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να είναι μια «εμπορική και οικονομική δύναμη» η οποία υπερασπίζεται τα στρατηγικά συμφέροντά της και την οικονομική ανεξαρτησία της με εργαλεία που θα μπορούν να την προφυλάσσουν από κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. «Η πολυμέρεια διέρχεται μεγάλη κρίση, η οποία συγκρούεται με όλη τη διπλωματική δραστηριότητά μας, πρώτα απ’ όλα λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ» τόνισε. «Ο εταίρος με τον οποίο η Ευρώπη οικοδόμησε τη νέα μεταπολεμική παγκόσμια τάξη φαίνεται πως γυρίζει την πλάτη του σε αυτή την κοινή ιστορία».

 Ενημέρωσε επίσης για τις μεταρρυθμίσεις που θα θέλει να προωθήσει στην ομάδα του G7 (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, ΗΠΑ) για να ενισχύσει τον διάλογο ανάμεσα σε αυτή την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών με την Κίνα, την Ινδία και την Αφρική. «Δεν πρέπει να αναπαραγάγουμε αυτό το θέατρο σκιών και διαιρέσεων που μας εξασθένισε μάλλον παρά μας έκανε να προχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως μια «επιστροφή στην κανονικότητα» με τη διατήρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ στην εξουσία θα αποτελούσε «ολέθριο λάθος». Και πρόσθεσε: «Ποιος προκάλεσε αυτούς τους χιλιάδες πρόσφυγες; Ποιος σφάγιασε τον ίδιο τον λαό του; Δεν είναι δουλειά της Γαλλίας να ορίσει τους μελλοντικούς ηγέτες της Συρίας ούτε και οποιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά είναι καθήκον μας και προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε πως ο συριακός λαός θα είναι σε θέση να το κάνει». Μιλώντας στο κοινό των 250 γάλλων πρεσβευτών, ο Μακρόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. «Εναπόκειται σε εμάς σήμερα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και κατά συνέπεια την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα του τέλους του ψυχρού πολέμου» πρόσθεσε εξηγώντας ότι επιθυμεί μια εξαντλητική εξέταση των θεμάτων αυτών με το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων και με τη Ρωσία, κατέληξε.

Σύνοδος για τη Μεσόγειο

Τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής για τη Μεσόγειο «στην αρχή του καλοκαιριού του 2019» στη Μασσαλία για να «ξαναπιάσουμε το νήμα μιας μεσογειακής πολιτικής», ανακοίνωσε χθες ο Μακρόν. «Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει την ευκαιρία για να μιλήσουμε για τη νεολαία, την κινητικότητα, την ενέργεια των πανεπιστημιακών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο πλευρές της Μεσογείου».