Η καταδίκη από την κεντρική κυβέρνηση του Βερολίνου ήταν κατηγορηματική. «Οσα είδαμε να γίνονται στο Κέμνιτς και όσα έχουν βιντεοσκοπηθεί δεν έχουν θέση στο δικό μας κράτος δικαίου» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ. «Τέτοιου είδους ανθρωποκυνηγητά ατόμων διαφορετικού χρώματος και προέλευσης δεν γίνονται αποδεκτά, δεν έχουν θέση στις πόλεις μας και στους δρόμους, στο όνομα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα καταδικάζω με τον κατηγορηματικότερο τρόπο» είπε ο Ζάιμπερτ. Οι υψηλοί τόνοι δείχνουν και τον βαθμό της ανησυχίας της κυβέρνησης του Βερολίνου για τα επεισόδια της Κυριακής στην πόλη Κέμνιτς της Σαξονίας στην Ανατολική Γερμανία. Η οχλοκρατία, έστω και για κάποιες ώρες, στο Κέμνιτς, μια πόλη 245.000 κατοίκων νοτιοδυτικά της Δρέσδης, είναι το τελευταίο αποκορύφωμα της ακροδεξιάς βίας που έχει ρίζες στην Ανατολική Γερμανία και όλο και συχνότερα τίθεται εκτός ελέγχου.
Χθες η εισαγγελία της Δρέσδης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης δύο αλλοδαπών, ενός 23χρονου Σύρου και ενός 22χρονου Ιρακινού, για τη δολοφονία με μαχαίρι ενός 35χρονου Γερμανού και τον τραυματισμό άλλων δύο τα ξημερώματα της Κυριακής έπειτα από γιορτή για τα 875 χρόνια της πόλης. Τα θύματα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι «εν μέρει Ρωσογερμανοί». Είχε προηγηθεί λογομαχία των δύο ομάδων, τις ακριβείς συνθήκες ερευνά ακόμη η αστυνομία. Η είδηση της δολοφονίας πυροδότησε την Κυριακή μεγάλη κινητοποίηση μέσω των κοινωνικών δικτύων. Τα fake news έπαιξαν και εδώ τον ρόλο τους. Αρχικά διαδόθηκε ότι η ομάδα των Γερμανών θέλησε να προστατεύσει γυναίκα που δέχτηκε σεξουαλική επίθεση, φήμη που διέψευσε η αστυνομία, η οποία έκανε έκκληση να μη διαδίδονται ψεύτικες ειδήσεις.
Το μεσημέρι της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης αρχικά περίπου 150 μέλη του ακροδεξιού κόμματος ΑfD και του ισλαμοφοβικού κινήματος PEGIDA. Σ’ αυτούς προστέθηκαν εκατοντάδες ακροδεξιοί και μέλη νεοναζιστικών συνδέσμων και χούλιγκαν που ακολούθησαν το σύνθημα στα κοινωνικά δίκτυα: «Να δείξουμε όλοι μαζί σε ποιον ανήκει η πόλη». Και το έπραξαν εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό εναντίον ξένων που έβρισκαν στον δρόμο τους. Οι 50 αστυνομικοί που βρέθηκαν επιτόπου δεν ήταν σε θέση να τους σταματήσουν, ο μικρός αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων οφειλόταν στο γεγονός ότι η κινητοποίηση δεν ήταν προγραμματισμένη και ο μεγαλύτερος όγκος των αστυνομικών ήταν σε υπηρεσία στα γήπεδα. Ο όχλος διαλύθηκε το βράδυ και η αστυνομία έθεσε την κατάσταση υπό έλεγχο μόνον όταν έφτασαν στο Κέμνιτς ενισχύσεις από άλλες πόλεις. Στις ιντερνετικές πλατφόρμες και στα κοινωνικά δίκτυα γιόρτασαν τις ταραχές της Κυριακής ως επιτυχία, καλώντας σε νέα διαδήλωση χθες το βράδυ.
Ευθύνες και στον τοπικό πρωθυπουργό
«Λείπει μια καθαρή στάση καταδίκης»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «αποτρόπαιη πράξη» τη δολοφονία του 35χρονου, αλλά τόνισε ταυτόχρονα ότι «στη Γερμανία δεν υπάρχει χώρος για αυτοδικία, για ομάδες που θέλουν να εξαπλωθεί το μίσος στους δρόμους». Και ο Χριστιανοδημοκράτης τοπικός πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ χαρακτήρισε «αποκρουστικό το πώς οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές δημιουργούν κλίμα και καλούν σε χρήση βίας». Αλλά ο Κρέτσμερ δέχεται εδώ και καιρό κριτική για την ανοχή που δείχνει στην Ακροδεξιά. Οι Πράσινοι του καταλογίζουν «συνυπευθυνότητα» στην κλιμάκωση της βίας στο Κέμνιτς. «Εδώ και χρόνια λείπει μια καθαρή στάση καταδίκης» είπε η πρόεδρος των Πρασίνων στη Σαξονία Κριστίν Μέλχερ, παραπέμποντας σε ανάλογα επεισόδια που σημειώθηκαν στις πόλεις Χάιντεναου και Κλάουσνιτς. Από τα επεισόδια της Κυριακής αποστασιοποιήθηκε και το ακροδεξιό κόμμα AfD. Στη Σαξονία η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι σταθερά δεύτερη δύναμη με ευρεία απήχηση στους Ανατολικογερμανούς. «Οι πολιτικοί της Σαξονίας πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ακροδεξιός κίνδυνος είναι απειλή για το ομόσπονδο κρατίδιο» σχολιάζει η σημερινή «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». «Ο μύθος για τον κίνδυνο που προέρχεται από τους πρόσφυγες έχει εμπεδωθεί ευρέως στην κοινωνία του Κέμνιτς» διαπιστώνει ρεπορτάζ του περιοδικού «Σπίγκελ». Ο σχολιαστής του περιοδικού Γιάκομπ Αουγκστάιν υποστηρίζει ότι «η Σαξονία είναι όπως το Ιντερνετ. Μόνο που είναι πραγματικότητα. Τα κατώτατα ένστικτα μίσους που εξαπλώνονται στο Διαδίκτυο, στη Σαξονία μπορεί κάποιος να τα δει στους δρόμους».
Ο διαδηλωτής ήταν πράκτορας της αστυνομίας
Η Σαξονία και η Δρέσδη τροφοδότησαν και την προηγούμενη εβδομάδα τα πρωτοσέλιδα. Μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του δεύτερου γερμανικού καναλιού ZDF που κάλυπτε διαδήλωση του ισλαμοφοβικού κινήματος PEGIDA κρατήθηκαν και ανακρίνονταν από αστυνομικούς επί τρία τέταρτα της ώρας, έπειτα από διαμαρτυρία διαδηλωτή. Στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ο διαδηλωτής ήταν πράκτορας της αστυνομίας. Η Ανγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του Τύπου. «Οποιος συμμετέχει σε διαδηλώσεις πρέπει να υπολογίζει ότι θα βιντεοσκοπηθεί» ήταν η απάντηση της καγκελαρίου. Η διεύθυνση της αστυνομίας ζήτησε συγγνώμη από το κανάλι. Αλλά και αυτό το συμβάν έδειξε το σοβαρό πρόβλημα που έχει η Σαξονία με την Ακροδεξιά.