Το έγραψε στο Facebook η Ελενα Φατόρι, εκλεγμένη στην ιταλική Γερουσία με το Κίνημα των 5 Αστέρων: «Είναι δυνατόν ο ναζιστής Αϊχμαν και τα εκατομμύρια των συνενόχων του να εκτελούσαν απλώς εντολές;». Ο παραλληλισμός με τον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της Λέγκας και υπουργό Εσωτερικών που έπειτα από δική του εντολή έμειναν 150 μετανάστες εγκλωβισμένοι στο πλοίο «Diciotti», είναι ενδεχομένως υπερβολικός. Αποτυπώνει όμως μια γενικότερη διάθεση στο Κίνημα των 5 Αστέρων μολονότι η διάθεση αυτή δεν αντανακλάται στους ψηφοφόρους του κόμματος – σύμφωνα με τις μετρήσεις, η αποδοχή του Σαλβίνι στους ψηφοφόρους του Μ5S έχει εκτοξευθεί από το 17% στο 50%.  Σε επίπεδο στελεχών των δυο κυβερνητικών εταίρων ωστόσο, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Η σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Σαλβίνι στο θέμα της αποβίβασης των μεταναστών στο λιμάνι της Κατάνια προκάλεσαν μάλλον αμηχανία. Προκαλεί και ερωτηματικά: Κι αν ο στόχος του Σαλβίνι είναι να ξαναστηθούν οι κάλπες στην Ιταλία τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πρώτο κόμμα; Αν ο στόχος είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης, κάτι που θα μετατρέψει το Κίνημα των 5 Αστέρων σε μικρότερο κυβερνητικό εταίρο; «Παίξαμε το παιχνίδι του» φέρεται να συμφώνησαν ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με τη «Ρεπούμπλικα».

Το ερώτημα γίνεται υπαρξιακό, καθώς ο Σαλβίνι ελέγχει πλήρως την ατζέντα. Το ζήτημα με τους μετανάστες εξελίχθηκε σε ένα μπρα ντε φερ με τη Δικαιοσύνη, μετά την έρευνα που ξεκίνησε ο εισαγγελέας για την απόφαση να μην αποβιβαστούν οι μετανάστες από το πλοίο. Από τον εισαγγελέα που στο πλαίσιο της έρευνάς του κάλεσε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, ο Σαλβίνι ζήτησε προχθές να καλέσει τον ίδιο αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη. Χθες έκανε ένα ακόμη  βήμα δηλώνοντας ότι δεν θα κάνει χρήση της βουλευτικής του ασυλίας και ότι θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου εάν και όταν του ζητηθεί.

Ο Ντι Μάιο πάλι επιχειρεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες. Από τη μια πλευρά στηρίζει τον εταίρο του υποστηρίζοντας ότι μπορεί να μείνει στη θέση του, αυτή του υπουργού Εσωτερικών, αφού «δεν παραβίασε τον ηθικό κώδικα» της προγραμματικής συμφωνίας των δυο κομμάτων. Από την άλλη πλευρά ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις προς τη Δικαιοσύνη: «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στους θεσμούς» διαμήνυσε. Στην εξίσωση μπήκε όμως και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που άρπαξε την ευκαιρία για να εξαπολύσει τη δική του επίθεση στους αιώνιους εχθρούς του, τους δικαστές: «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον Σαλβίνι» σχολίασε. «Για ακόμη μια φορά, η δικαστική εξουσία παρενέβη σε μια υπόθεση αποκλειστικά πολιτική, ενώ δεν είχε τον παραμικρό λόγο να το κάνει».

Η παρέμβαση Μπερλουσκόνι κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επιθυμία του Ντι Μάιο να αλλάξει την πολιτική ατζέντα σε θέματα πιο «φιλικά» προς το κόμμα του και το ακροατήριό του, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή η καταπολέμηση της διαφθοράς. Και ο Σαλβίνι, ο ακροδεξιός εταίρος του, δεν κάνει τίποτε για να τον βοηθήσει: χθες ανέβασε στα σόσιαλ μίντια μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται ο ίδιος με ένα ποτήρι μπίρα στο χέρι – «Στην υγειά όποιου ερευνά, βρίζει ή δεν μας αγαπάει» έγραψε από κάτω.