Η Οpel ακολουθεί πιστά την τακτική των τελευταίων πενήντα ετών, όπου πρωτότυπα μοντέλα της – κόνσεπτ όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται – προαναγγέλλουν τις μελλοντικές τετράτροχες προϊοντικές εξελίξεις της. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και το GT X Experimental, ένα τολμηρό σχεδιαστικά μοντέλο που δίνει μια ισχυρή γεύση από τις καινοτόμες ιδέες που πρόκειται να υιοθετήσει στο μέλλον η Opel – μέλος πλέον της PSA (Peugeot – Citroën). Οπως αναφέρει και η εταιρεία, «το GT X Experimental ενσαρκώνει τις αξίες και το όραμα της Opel και προαναγγέλλει τη φιλοσοφία των μελλοντικών μοντέλων Opel».

Ποια είναι η ταυτότητα του μοντέλου; Πρόκειται για ένα συμπαγές SUV, με άφθονα στοιχεία από κουπέ – χάρη στην καμπυλωτή κλίση της οροφής -, με μήκος 4 μέτρα, που συρρικνώνει μια νέα γενιά τεχνολογιών στο εσωτερικό του.

Η Opel θέλησε να προβάλει τη μελλοντική της ταυτότητα μέσα από μια δημοφιλή κατηγορία, αυτή των SUV. Οπως αναφέρει, το Opel GT X Experimental βασίζεται σε μια ανάλαφρη αρχιτεκτονική, έχει μειωμένο αποτύπωμα και πατά σε τροχούς 17 ιντσών. Με γνώμονα το σχέδιο PACE! (που θέλει αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων, μεταξύ άλλων), το πρωτότυπο μοντέλο είναι ηλεκτρικό. Ειδικότερα, το GT X Experimental διαθέτει συμπαγή μπαταρία ιόντων λιθίου 50 kWh επόμενης γενιάς και επαγωγική φόρτιση. Επίσης, προσφέρει λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3 – που σημαίνει ότι μπορεί να διαχειρίζεται όλα τα θέματα οδήγησης, αλλά ο οδηγός πρέπει να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί εάν χρειαστεί παρέμβαση. Εκτός από άνετο είναι και πρακτικό – για παράδειγμα, οι πίσω πόρτες ανοίγουν σε αντίθετη φορά με τις εμπρός και χάρη στο άνοιγμα 90 μοιρών, ώστε η πρόσβαση να γίνεται ακόμη πιο άνετα. Ο οδηγός έχει στο ταμπλό του μια ευρεία, ενιαία οθόνη καταργώντας την πληθώρα οθονών, διακοπτών και χειριστηρίων που συνηθίζονται στα σημερινά οχήματα παραγωγής. Το Pure Panel επιτρέπει στους οδηγούς να έχουν πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και να λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες καταργώντας τα οπτικά στοιχεία που διασπούν την προσοχή τους. Οσον αφορά την εργονομία, οι σχεδιαστές φρόντισαν τα τέσσερα καθίσματα να προσφέρουν την ανώτερη άνεση στους επιβάτες, ενώ κάτω από τα προσκέφαλα υπάρχουν ακόμη και αφαιρούμενα ηχεία!