Η Γερμανία δεν εξετάζει προς το παρόν να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για να ξεπεράσει την κρίση από τη βουτιά της λίρας, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές από το Βερολίνο στο πρακτορείο Reuters. Την ίδια στιγμή η «Wall Street Journal», επικαλούμενη πηγές από τη Γερμανία και την Ευρώπη, ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η Μέρκελ εξετάζει να παράσχει έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Τουρκία επειδή φοβάται ότι μια μεγάλη οικονομική κρίση μπορεί να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή.
Η μεγαλύτερη ανησυχία του Βερολίνου είναι ότι μια μεγάλη κρίση στην Τουρκία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία που έχει συναφθεί με την Αγκυρα για το Μεταναστευτικό, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Επίσης υπάρχουν φόβοι για τις τουρκικές τράπεζες και την οικονομία γενικότερα.
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ. Η Moodys υποβάθμισε χθες 18 τράπεζες με αρνητική προοπτική ενώ είχε υποβαθμίσει πρόσφατα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε «Ba3» από «Ba2». Η αξιολόγηση 14 τραπεζών υποβαθμίστηκε κατά μια βαθμίδα, ενώ των Denizbank, Odea Bank, Turkiye Is Bankasi και Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi υποβαθμίστηκε κατά δυο βαθμίδες. Η χορήγηση οικονομικής βοήθειας έχει πολλές δυσκολίες και οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο χωρίς εγγύηση ότι θα καταλήξουν κάπου, λένε οι ίδιες πηγές. Μια από τις προκλήσεις που υπάρχουν είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κρατά σκληρή στάση απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν και δεν θα δει με καλό μάτι πιθανή παρέμβαση της Ευρώπης.
Επίσης η Μέρκελ κινδυνεύει με μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας της, όπου δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 72% των Γερμανών τάσσονται κατά της χορήγησης βοήθειας στην Τουρκία.
Από την πλευρά της Τουρκίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι δεν υπάρχει θέμα συζητήσεων για τη χορήγηση βοήθειας, ενώ τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ζητηθεί συνδρομή από το εξωτερικό. Επίσης για να χορηγηθεί επίσημη βοήθεια ο Ερντογάν θα πρέπει να δεχθεί να υιοθετήσει πρόγραμμα λιτότητας, που μάλλον θα δυσκολευτεί να το κάνει κρίνοντας από την επιθετική στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα.
Δύο υψηλόβαθμες πηγές από το Βερολίνο, που επικαλείται η «Wall Street Journal», ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς έχει συζητήσει ορισμένες επιλογές με τον ομόλογό του και γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράκ Αλμαϊράκ. Ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 28 Σεπτεμβρίου. Ο Σολτς και ο Αλμαϊράκ αναμένεται να συναντηθούν μία εβδομάδα νωρίτερα για να προετοιμάσουν τη συνάντηση και η παροχή βοήθειας αναμένεται ότι θα είναι στην ατζέντα.
ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ. Την ανησυχία της Γερμανίας και την επιθυμία να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τουρκία φαίνεται ότι συμμερίζεται και η Γαλλία, λένε οι ίδιες πηγές. «Η Wall Street Journal» αναφέρει ότι η χορήγηση βοήθειας μπορεί να περιλαμβάνει από συντονισμένη ευρωπαϊκή παρέμβαση, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, μέχρι τη χορήγηση ειδικών δανείων και κρατικές αναπτυξιακές τράπεζες και τη χορήγηση διμερούς βοήθειας. Στην περίπτωση χορήγησης διμερούς βοήθειας από τη Γερμανία θα μπορούσαν να χορηγηθούν χρηματοπιστωτικές πιστώσεις, όπως είχε γίνει τη δεκαετία του ’80 για τη στήριξη της Ουγγαρίας, είπαν γερμανικές πηγές.