Τον κύκλο της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με αυξήσεις μισθών επιχειρεί να ανοίξει πριν από τη ΔΕΘ το υπουργείο Εργασίας, με τις τέσσερις πρώτες εργοδοτικές οργανώσεις να καλούνται να καταθέσουν σήμερα κατάλογο των δεσμευόμενων μελών τους. Ωστόσο, όπως σημειώνουν ειδικοί της αγοράς εργασίας, η ρύθμιση δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα για χιλιάδες εργαζομένους, αφού με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που αυτή επαναφέρεται δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ από τους εργοδότες. Στόχος του υπουργείου είναι όμως στην επόμενη συνεδρίαση του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), την Παρασκευή, να ανακοινωθούν οι πρώτες επεκτάσεις κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η διαδικασία επεκτασιμότητας μιας κλαδικής σύμβασης εργασίας έχει ως εξής:
1. Το Τμήμα Συλλογικών Συμβάσεων του υπουργείου στέλνει τη σύμβαση στον υπουργό Εργασίας.
2. Ο υπουργός συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ).
3. Το ΑΣΕ καλεί την εργοδοτική οργάνωση να καταθέσει τα μητρώα της στο Τμήμα Ειδικών Επιθεωρητών του ΣΕΠΕ.
4. Ο Ειδικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, μέσω του συστήματος Εργάνη, μελετά τα μητρώα, διαπιστώνει εάν καλύπτεται το 51% των εργαζομένων του κλάδου από τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης και ενημερώνει το ΑΣΕ. Ακολούθως το ΑΣΕ γνωμοδοτεί στον υπουργό, ο οποίος στη συνέχεια κηρύσσει τη σύμβαση υποχρεωτική ή όχι.
Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας είναι αυτή η οποία ορίζει πως «σε περίπτωση μη υποβολής από την εργοδοτική οργάνωση του μητρώου μελών της και της συνακόλουθης αδυναμίας τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας, η επέκταση της συλλογικής σύμβασης δεν είναι δυνατή».
Κατά συνέπεια, δεν φαίνεται να υποχρεώνεται η εργοδοτική οργάνωση να υποβάλει τα μητρώα της, απλά, αν δεν τα υποβάλει, η σύμβαση δεν θα επεκταθεί και θα ισχύει μόνο για τα μέλη της, κάτι που ούτως ή άλλως ισχύει από τη στιγμή που την υπέγραψε. Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης έχει να κάνει με τα δεδομένα τα οποία ισχύουν ήδη σε συγκεκριμένους κλάδους, όπου οι αμοιβές είναι πολλαπλάσιες του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ. Μεταξύ των πρώτων κλάδων που καλούνται να απαντήσουν σήμερα στο προσκλητήριο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνεται και ο κλάδος των εργαζομένων σε γραφεία ταξιδίων και τουρισμού. Στον συγκεκριμένο κλάδο, όμως, ήδη η εν ισχύι σύμβαση, η οποία εφαρμόζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών, κυμαίνεται στα 800 ευρώ. Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της FED HATTA Λύσανδρος Τσιλίδης, «η δική μας σύμβαση εργασίας είναι ευαγγέλιο για όλον τον κλάδο και εφαρμοζόταν ανέκαθεν από όλους τους εργοδότες, ήμασταν από τους πρώτους που υπογράψαμε συλλογική σύμβαση και θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του υπουργείου. Ο κατώτατος βασικός μισθός της σύμβασης είναι 800,17 ευρώ και εφαρμόζεται ήδη στη συντριπτική πλειονότητα των μελών μας».