Μετά τα μπλακάουτ που με διαφορά λίγων ημερών παρέλυσαν την Αττική και την Υδρα, ένα νέο επεισόδιο φέρνει στο φως την ανεπάρκεια του δικτύου διανομής και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα: ο Δήμος Τήνου απέστειλε χθες εξώδικη διαμαρτυρία στον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς οι επαναλαμβανόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και οι συνεχείς διαταραχές στην τάση του ρεύματος που συμβαίνουν καθημερινά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχουν προκαλέσει επιπλοκές στη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης και έχουν οδηγήσει σε σταδιακές διακοπές νερού στην πόλη της Τήνου.
Το φαινόμενο της διακοπής ρεύματος είναι, δυστυχώς, συχνό στο νησί, το οποίο δεν συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, και γίνεται εντονότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν εξαιτίας της υγρασίας η άλμη και το χώμα επικάθονται στους μετασχηματιστές και προκαλούν βλάβες. Αυτήν τη φορά, όμως, οι διακοπές συμβαίνουν καθημερινά από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τη συντήρηση του δικτύου και στηρίζουν πλέον τις ελπίδες τους στο… βοριαδάκι, ελπίζοντας να φυσήξουν άνεμοι και να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος και νερού.
Το πρόβλημα. «Λόγω της πρωτοφανούς λειψυδρίας είμαστε αποκλειστικά εξαρτημένοι από γεωτρήσεις και αφαλατώσεις, οι οποίες λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες, έχουν ως αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν οι μονάδες να συλλέξουν επαρκές νερό. Στο νησί λειτουργούν τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης, η μία εκ των οποίων μισθώθηκε από τον Δήμο στις αρχές του Αυγούστου ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες εποχικές ανάγκες» λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος. «Ενώ έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και μπορούμε να παραγάγουμε σε 24ωρη βάση μέχρι και 3.500 κ.μ. νερό, λόγω αυτής της κατάστασης η παραγωγή είναι ελάχιστη. Η μεγαλύτερη μονάδα, δυναμικότητας 1.000 κ.μ., έχει τεθεί τελείως εκτός λειτουργίας» συμπληρώνει. «Αναγκαστήκαμε να κλείνουμε κάποιες άλλες καθώς από τη μια δεν παράγουν και από την άλλη κινδυνεύουν να υποστούν βλάβες. Ηδη έχουν προκληθεί ζημιές και σημειώστε ότι κάθε μονάδα κοστίζει από 250.000 έως 500.000 ευρώ».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τήνου, το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης του νησιού συνοψίζεται σε δύο παραμέτρους: στο γεγονός ότι η Τήνος δεν είναι διασυνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και στην παντελή απουσία μέτρων συντήρησης του δικτύου που θα απέτρεπαν τις διακοπές ηλεκτροδότησης και τις σοβαρές συνέπειες που αυτές επιφέρουν.
«Είμαστε στο ζενίθ μιας τουριστικής σεζόν η οποία υπερέβη κάθε προσδοκία, ήταν μάλλον η καλύτερη από την αρχή της κρίσης, και με όσα γίνονται με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ πλήττονται το κύρος και η αξιοπιστία του Δήμου Τήνου» λέει ο Σιώτος. Για τον λόγο αυτόν ο ίδιος απέστειλε χθες εξώδικη διαμαρτυρία στον φορέα, την οποία κοινοποίησε στον ΑΔΜΗΕ και στον υπουργό Περιβάλλοντος, και υπέβαλε καταγγελία στον Συνήγορο του Καταναλωτή, «καθώς σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ο παρέχων υπηρεσίες έχει την ευθύνη τόσο για την οικονομική όσο και για την ηθική βλάβη που προκάλεσε με πράξη ή παράλειψή του κατά την παροχή των υπηρεσιών αυτών. Κάθε χρόνο βιώνουμε την ίδια κατάσταση, αλλά φέτος έφτασε στο αποκορύφωμά της» εξηγεί.
Το έγγραφο. Ενδεικτικό των προσπαθειών που είχαν καταβληθεί για οριστική λύση του προβλήματος είναι το ότι στις 30 Ιουλίου 2018 ο Δήμος Τήνου είχε αποστείλει στον ΑΔΜΗΕ έγγραφο με το οποίο ζητούσε ενημέρωση σχετικά με το εάν και πότε θα γίνει η διασύνδεση της Τήνου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, κάτι που έγινε πρόσφατα με τη Σύρο και τη Μύκονο. Πριν προλάβει να λάβει την απάντηση, το νησί ήρθε αντιμέτωπο με τις διακοπές ρεύματος και νερού.
Με το εξώδικό του ο Δήμος καλεί τον ΔΕΔΔΗΕ «να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να διασφαλιστούν τα αυτονόητα, ήτοι αξιόπιστη και συνεχής τροφοδότηση του νησιού με ηλεκτρικό ρεύμα, υπό συνήθεις ή έκτακτες συνθήκες», επιφυλασσόμενος για κάθε άλλο νόμιμο δικαίωμά του.