Οκτώ στους δέκα υποψηφίους από την κατηγορία των φετινών τελειοφοίτων των γενικών λυκείων (της μεγαλύτερης δηλαδή κατηγορίας εξεταζομένων) πέτυχαν φέτος την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών μπαίνει στα τμήματα με βαθμούς κάτω από τη βάση. Οπως επισήμαναν «ΤΑ ΝΕΑ» και στο χθεσινό τους φύλλο, ένα 25% των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης φέτος δέχτηκε φοιτητές με βαθμούς κάτω από τη βαθμολογική βάση του δέκα.

Συνολικά και όπως προκύπτει από τα πρόσθετα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, από την κατηγορία των τελειοφοίτων λυκείων ένα 79,68% των υποψηφίων μπήκε φέτος σε ένα τμήμα των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας (63.211 επιτυχόντες σε σύνολο 79.326). Στα επαγγελματικά λύκεια πέτυχαν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση 63,51% των υποψηφίων (δηλαδή 6.049 άτομα σε σύνολο 9.524). «Πρωταγωνιστής», ωστόσο, φέτος ήταν το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο πήρε το βάπτισμα του πυρός με τη φετινή εξεταστική διαδικασία, πέτυχε άνοδο των βάσεων σε πολλά τμήματά του, αλλά δεν απείλησε τα κεντρικά πολυτεχνικά τμήματα της χώρας. Το ίδρυμα αποτέλεσε μια «βολική» λύση για πολλούς νέους που το προτίμησαν από τα απομακρυσμένα πολυτεχνικά τμήματα της επαρχίας, τα οποία μπορεί να προσφέρουν πενταετείς σπουδές και ένα μάστερ, αλλά σε περίοδο κρίσης δυσκολεύουν όσους νέους δεν μπορούν να μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα. Πάντως, τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών έπεσαν έως και 1.589 μόρια στην Ξάνθη, δημιουργώντας έτσι μια εικόνα «δύο ταχυτήτων» μεταξύ των φοιτητών του ιδρύματος της περιοχής και εκείνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της πρωτεύουσας, το οποίο παρέμεινε κραταιό.

Κατά τα άλλα, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ξεπέρασε τις 104.000, εκ των οποίων οι 93.506 τελειόφοιτοι των γενικών λυκείων και οι 11.274 τελειόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων. Πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 106.464. Συνολικά εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.510 υποψήφιοι.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Παιδείας με αναλυτική εγκύκλιο. Επισημαίνεται όμως ότι όλοι οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ εισάγονται στο α’ εξάμηνο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στις ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού καθώς και στις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα οριστούν και θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές.