Η Ειρήνη Σταματούδη είναι η διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ο οποίος επί δικής της διοίκησης διενήργησε τους διαχειριστικούς ελέγχους στην ΑΕΠΙ μέσω της Ernst & Young και δρομολόγησε τις εξελίξεις για την αποκάλυψη του σκανδάλου διασπάθισης εκατομμυρίων από την εταιρεία συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ΑΕΠΙ. Πρόσφατα το όνομά της αναφέρθηκε σε δημοσίευμα εφημερίδας που την εμφάνιζε να αναμειγνύεται σε αποδοχή από τον ΟΠΙ δωρεάς από την ΑΕΠΙ, το 2008, ύψους 120.000 ευρώ. Η ίδια διέψευσε την εμπλοκή της σημειώνοντας ότι η δωρεά δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά της αλλά στις αρμοδιότητες του προέδρου και του ΔΣ του οργανισμού. Το επίμαχο ποσό έγινε δεκτό ως «αποτέλεσμα εξωδικαστικού συμβιβασμού» μεταξύ των δύο πλευρών, όπως προκύπτει από το σχετικό πρακτικό του ΟΠΙ (20/11/2008).

Δεν είναι το μόνο επεισόδιο στον «πόλεμο» των πνευματικών δικαιωμάτων που μαίνεται ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Από τη μια, της κρατικής Ειδικής Υπηρεσίας Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) που ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ως τμήμα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Και από την άλλη, της ιδιωτικής Αυτοδιαχείρισης, η οποία λειτουργεί ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης από το 2003.

Η κρατική ενίσχυση της ΕΥΕΔ, με διάρκεια ζωής 2 χρόνων, ανέρχεται φέτος σε 5 εκατ. ευρώ, γεγονός που της δίνει μια άνεση σε σχέση με άλλους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού που υπολειτουργούν. Ο αντίλογος της προσωρινής διαχειρίστριας Μαρίας Βλάχου είναι ότι το ποσό θα εκταμιεύεται σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες από τις κρατήσεις των δικαιωμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΕΔ δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει χρήματα από την αγορά, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός, ούτε καν αμοιβολόγιο. Η Ειδική Υπηρεσία δεν έχει ούτε τηλέφωνα ύστερα από σχεδόν 3 μήνες λειτουργίας στα χαρτιά, αλλά ούτε και ιστοσελίδα. Οι δικαιούχοι θα πάρουν χρήματα προσωρινά («έναντι») που ίσως σε μερικούς μήνες υποχρεωθούν να επιστρέψουν εάν η Ειδική Υπηρεσία δεν έχει λειτουργήσει. Εξ ου και ο κίνδυνος, όπως ακούγεται, ότι τα χρήματα που μοιράζονται σε δικαιούχους (συνθέτες και δημιουργούς) μπορεί να λειτουργήσουν και σαν «δεξαμενή» του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

ΑΥΞΗΣΗ 9.500%. Το τελευταίο διάστημα παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού δεν κρύβουν την εχθρότητά τους απέναντι στην Ειρήνη Σταματούδη, ειδικά μετά την αντίθεσή της να λάβει ο νέος πρόεδρος του ΔΣ (πρώην δικηγόρος στο Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με μηδενική εξειδίκευση στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας και της συλλογικής διαχείρισης) αμοιβή περίπου 4.800 ευρώ έναντι των 50 ευρώ ανά συνεδρίαση που λάμβαναν όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροί του. Ως προς αυτό πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι γίνεται μία συνήθως συνεδρίαση ανά μήνα – άρα πρόκειται για αύξηση της αμοιβής του προέδρου της τάξης των 9.500%.

Ερωτώμενη σχετικά η Ειρήνη Σταματούδη αναφέρει στο «Νσυν» ότι γίνεται προσπάθεια απομάκρυνσής της επειδή έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στο άρθρο 51Α του Ν. 4481/2018, με το οποίο προβλέπεται η σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας στον ΟΠΙ (ΕΥΕΔ). «Η συγκεκριμένη διάταξη αντιτίθεται στο Σύνταγμα, στους νόμους και στο ενωσιακό δίκαιο. Ο ΟΠΙ, που εποπτεύει τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, δημιουργεί ένα τμήμα που θα ασκεί συλλογική διαχείριση. Το τμήμα αυτό δεν εποπτεύεται ουσιαστικά από κανέναν» όπως λέει. Επίσης, έχει επισημάνει προχρονολογημένα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούσε ο νέος πρόεδρος για να μη φαίνεται η μεροληπτική του αλληλογραφία υπέρ της Ειδικής Υπηρεσίας. Ζήτησε επίσης, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, να στείλει το ΔΣ του ΟΠΙ στον εισαγγελέα έγγραφο των ορκωτών ελεγκτών για τους διαχειριστικούς ελέγχους, το οποίο αναφέρει ότι πρώην μέλος του ΔΣ του ΟΠΙ και η σύζυγός του έχουν λάβει προκαταβολές πνευματικών δικαιωμάτων τις οποίες δεν είχαν εξοφλήσει μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου.