Ο ΠΑΟΚ θα κυνηγήσει απόψε την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που φτάνει τόσο κοντά στο να τα καταφέρει. Κάποιοι ισχυρίζονται πως του έχει ξανασυμβεί: το 2013-14 είχε βρεθεί πάλι στα play off του Τσάμπιονς Λιγκ, είχε αποσπάσει ισοπαλία εκτός έδρας με 1-1 από τη Σάλκε, αλλά στη Θεσσαλονίκη έχασε με 2-3 από τους Γερμανούς. Ετσι είναι αλλά υπάρχουν κάποιες τεράστιες διαφορές ανάμεσα σε εκείνα τα παιχνίδια και σε αυτό το αποψινό. Τότε ο ΠΑΟΚ είχε φτάσει να παίξει με τη Σάλκε παίρνοντας από τη Μέταλιστ μια πρόκριση στα χαρτιά (και με απόφαση του CAS, παρακαλώ…): οι Ουκρανοί, που είχαν αποκλείσει τον ΠΑΟΚ, είχαν τιμωρηθεί από την UEFA στη συνέχεια γιατί είχαν καταδικαστεί στη χώρα τους για στημένο ματς. Ο ΠΑΟΚ είχε εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, αλλά δεν ήταν έτοιμος να περάσει τον σκόπελο των play off και αποκλείστηκε. Σήμερα το πράγμα είναι εντελώς διαφορετικό: η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει κεκτημένη ταχύτητα, έχει αποκλείσει τη Βασιλεία και τη Σπαρτάκ Μόσχας που έπαιζαν πέρυσι στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει κάνει καλά ματς καλοκαιριάτικα και δεν πρέπει να φοβηθεί την Μπενφίκα. Αν στην κατάμεστη Τούμπα παίξει για να την κερδίσει, χωρίς να σκέφτεται το χρονόμετρο ή το πώς θα κρατήσει το μηδέν, ο ΠΑΟΚ μπορεί να τα καταφέρει. Και γιατί η Μπενφίκα έχει δυο προβλήματα σοβαρότερα και από τις απουσίες του Ζόνας και του Καστίγιο, που είναι οι καλύτεροι παίκτες της και είναι εκτός αποστολής: το πρώτο είναι ο εκνευρισμός του προπονητή της και το δεύτερο ότι ως ομάδα κάνει ακόμα μεταγραφές στο τέλος Αυγούστου. Ισως το πρώτο να σχετίζεται με το δεύτερο.

Ντέρμπι

Το περασμένο Σάββατο η Μπενφίκα έπαιξε το ντέρμπι της Λισαβόνας με τη Σπόρτινγκ και σώθηκε από ήττα με ένα γκολ στις καθυστερήσεις. Ο προπονητής της θα ‘πρεπε να είναι ευχαριστημένος. Ομως ο αγχωμένος Ρουί Βιτόρια τα έβαλε με όλους, κατηγορώντας την πορτογαλική Λίγκα γιατί δεν ανέβαλε το ματς ενόψει του παιχνιδιού της στην Τούμπα. «Οι επικεφαλής της Λίγκας πρέπει να προσέχουν τις ομάδες που εκπροσωπούν την Πορτογαλία στα Κύπελλα Ευρώπης. Οχι μόνο την Μπενφίκα, τα ίδια θα έλεγα για την Μπράγκα ή τη Ρίο Αβε. Είναι θεμελιώδες να έχουμε τις ιδανικές συνθήκες για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο. Μετράει περισσότερο από ένα παιχνίδι, περισσότερο κι από ένα ντέρμπι, αυτό που πρέπει να κάνουμε στην Ευρώπη» είπε στις δηλώσεις του ο προπονητής της Μπενφίκα. Ποτέ στην Πορτογαλία δεν έχει αναβληθεί ματς πριν από ευρωπαϊκό παιχνίδι – ούτε καν όταν ομάδες όπως η Πόρτο και η Μπενφίκα είχαν μπροστά τους ευρωπαϊκούς τελικούς: από μια τέτοια δήλωση καταλαβαίνει κανείς τα νεύρα του κόουτς.

Δύσκολο

Οι Πορτογάλοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα, αλλά και χθες ασχολούνταν με μεταγραφές. Απέκτησαν τον Βραζιλιάνο Γκάμπριελ Πιρές από τη Λεγκανιές, ανακοίνωσαν την επιστροφή του κάποτε αρχηγού της ομάδας Ραμίρεζ, που έπαιζε στην Κίνα, ενώ ειδοποίησαν τον Ανδρέα Σάμαρη να βρει ομάδα καθώς δεν υπολογίζεται. Αντε να δούμε με τόσα πολλά στο κεφάλι του ο Βιτόρια αν έχει προλάβει να σκεφτεί και τον ΠΑΟΚ: το θεωρώ κομμάτι δύσκολο…

Πόρσε

Στο μεταξύ χθες είχαμε ως γνωστόν ανασχηματισμό και όλοι οι άνθρωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου έτρεμαν μη γίνει κανένα λάθος και χάσουμε τον υφυπουργό ποδοσφαίρου Γιώργο Βασιλειάδη. Χθες ο πρόεδρος του Αρη, Θόδωρος Καρυπίδης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ευχαρίστησε τον υφυπουργό για τα χρήματα που η ομάδα του εξασφάλισε από την ΕΡΤ χάρη στην παρέμβασή του. Νομίζω ότι η ώρα που ο Καρυπίδης θα παίρνει τον Βασιλειάδη με την Πόρσε του για να τον πηγαίνει βόλτα στην παραλιακή δεν είναι μακριά!

Φίλοι

Μπορεί ο Βασιλειάδης να ξόδεψε 17 εκατ. ευρώ της ΕΡΤ για τις ΠΑΕ, αλλά η αλήθεια είναι ότι έκανε εξαιρετικούς φίλους: πιστεύω ότι ακόμη κι αν γίνουν εκλογές αύριο και χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πρόεδροι των ΠΑΕ θα ζητήσουν και από την επόμενη κυβέρνηση την παραμονή του Βασιλειάδη, που είναι ο σωτήρας τους. Χθες είχαν σπάσει τα τηλέφωνα και όλοι μιλούσαν με όλους για να δουν αν θα μείνει στην κυβέρνηση: κάποιοι είχαν ακούσει ότι ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός και το είχαν πιστέψει – οι άνθρωποι δεν βάζουν μυαλό, νομίζουν πως ο Πρωθυπουργός κάνει ό,τι λέει. Τελικά αποδείχθηκε ότι ο ανασχηματισμός έγινε για έναν λόγο: για να βγει από την κυβέρνηση ο κυρ Σταύρος ο Κοντονής – όλοι οι άλλοι πρωτοκλασάτοι μείνανε.

Σαν χθες

Κοίτα τώρα πώς τα έφερε η άτιμη η ζωή. Σαν χθες ήταν που τα καλά ενημερωμένα ρεπορτάζ έγραφαν ότι ο Κοντονής μπορεί να έφυγε από το υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά δεν θα σταματήσει να επιβλέπει τι συμβαίνει σε αυτό! Σαν χθες διαβάζαμε ότι δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένος από το έργο του διαδόχου του – κυρίως γιατί τροποποίησε σε κάποια σημεία το δικό του επαναστατικό νομοσχέδιο. Σαν χθες ακούγαμε από όσους τον ίδιο τον Κοντονή τον ξέρουν πως παραμένει ο γνωστός κέρβερος που στο υφυπουργείο Αθλητισμού γνωρίσαμε και πως ο ίδιος ο Βασιλειάδης καλά θα κάνει να τον συμβουλεύεται. Και σήμερα ο κέρβερος είναι εκτός κυβέρνησης και χωρίς ρόλο. Και δεν τον έκανε ο Πρωθυπουργός ούτε καν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στη Βουλή σαν τον Κουρουμπλή που επίσης έμεινε χωρίς υπουργείο.

Στασίδι

Το χειρότερο είναι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάνε ούτε καν στον Σκάι: ένα στασίδι στη «Δίκη» της Δευτέρας θα ήταν για τον Κοντονή μια κάποια λύση – σίγουρα μια καινούργια αρχή. Κρίμα που δεν υπάρχει κι αυτή η δυνατότητα: θα ήταν ωραίο να τον καμαρώναμε να μας εξηγεί πώς πέτυχε την εξυγίανση του ποδοσφαίρου αμέσως μετά το βίντεο με τις αμφισβητούμενες φάσεις που παραμένει γεμάτο από «μαϊμουδιές». Ελπίζω, πάντως, τώρα που ο Κοντονής θα ‘χει χρόνο να τον ξαναθυμηθούν όλοι οι φίλοι του οι δημοσιογράφοι: κανείς υφυπουργός Αθλητισμού δεν έκανε ποτέ περισσότερους.

Σταύρος

Χθες κυκλοφορούσε μεταξύ των ανθρώπων του ποδοσφαίρου η ερώτηση γιατί άραγε τον ξήλωσαν: κανείς δεν μπόρεσε να δώσει μια απάντηση πειστική. Τυφλωμένοι οι πιο πολλοί από τον έρωτα για τον Βασιλειάδη (ο έρωτας και τα λεφτά δεν κρύβονται και στη συγκεκριμένη περίπτωση πάνε μαζί…) δεν ήξεραν τι να πουν. Εγώ πάλι λέω ότι φταίει για όλα εκείνη η παλιά παρλάτα του Σαββόπουλου, που μιλάει για έναν κότσυφα, που τά ‘χε όλα και τα έχασε όλα. Οχι τυχαία, εκείνο τον αφέντη τσουτσουλομύτη, τον λέγαν Σταύρο…