Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης Τσίπρα έχει ως ορίζοντα τις κάλπες, αλλά το βασικό ερώτημα από χθες το απόγευμα που ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι εάν και κατά πόσο είναι εφικτό να διαμορφώσει για τον ΣΥΡΙΖΑ καλύτερες εκλογικές συνθήκες.
Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε στη λογική να μη διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες. Η νέα κυβερνητική ομάδα προκαλεί ήδη τη μομφή σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία διαβλέπει ότι συγκροτήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα με στόχο να διαχειριστεί την επερχόμενη ήττα της στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί σε μια επανεκκίνηση για να αλλάξει την εικόνα του κόμματός του. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποίησε στελέχη της νεότερης γενιάς και στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο συμμετέχουν αρκετά πρόσωπα που κινούνται μεταξύ 35-45 ετών, σε μια προσπάθεια να μεταδοθεί το μήνυμα της λελογισμένης ανανέωσης σε συνδυασμό με τη διατήρηση σε κεντρικά πόστα έμπειρων στελεχών.
Ο ανασχηματισμός ήταν προϊόν έντονου παρασκηνίου, υπόγειων διεργασιών και εσωκομματικών ζυμώσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές ήταν οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής και όπως και σε όλους τους ανασχηματισμούς, έτσι και σε αυτόν πολλά άλλαξαν από τις πρώτες συζητήσεις έως και την τελική απόφαση του Τσίπρα.
ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΚΑΜΜΕΝΟ. Κεντρικό στοιχείο του ανασχηματισμού είναι ο σφικτός πολιτικός εναγκαλισμός του Πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο, καθώς οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αύξησαν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Οπως φάνηκε και από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αλλά και με βάση τις επαφές που έγιναν τις τελευταίες ώρες, Τσίπρας και Καμμένος επιβεβαίωσαν, σε πείσμα πολλών που προέβλεπαν το αντίθετο, ότι θα πάνε μαζί έως το τέλος του εκλογικού δρόμου.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ αύξησαν τη δύναμή τους και πλέον έχουν επτά κυβερνητικά μέλη (από έξι), μεταξύ των οποίων και δύο εξωκοινοβουλευτικά – τον Νίκο Μαυραγάνη και τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που επέστρεψε σε υπουργικό πόστο, αν και την προηγούμενη φορά ετέθη εκτός έπειτα από σύγκρουσή της με τον Καμμένο.
Με τις χθεσινές αλλαγές, πάντως, αυξάνεται επί της ουσίας η κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και από 152 θα αριθμεί 153 βουλευτές. Αυτό προέκυψε μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ανεξάρτητη (διαγραφείσα από τη ΝΔ) Κατερίνα Παπακώστα, η οποία συναντήθηκε και με τον Καμμένο και αποφάσισε να συμπορευτεί. Μάλιστα, τοποθετήθηκε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, με προϊσταμένη την έμπειρη Ολγα Γεροβασίλη που είναι η πρώτη γυναίκα στο συγκεκριμένο πόστο και έχει δύσκολη αποστολή.
Παρά την αρχική πρόθεση του Πρωθυπουργού για ριζικό ανασχηματισμό, τελικώς έγιναν «χειρουργικές» παρεμβάσεις, με κύριο χαρακτηριστικό τη διατήρηση των εσωκομματικών συσχετισμών, ενώ δεν έγινε το μεγάλο άνοιγμα που ανέμεναν πολλοί στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Βεβαίως έχει τη σημασία της η συμμετοχή – προεξοφλημένη εδώ και καιρό – της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης), αλλά και της Μυρσίνης Ζορμπά (υπουργός Πολιτισμού) που διατέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί Κώστα Σημίτη. Η κυβέρνηση επιχειρήθηκε να έχει «άρωμα ΠΑΣΟΚ» και με στελέχη που έχουν ενταχθεί από καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Μάρκος Μπόλαρης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, αν και τέθηκε εκτός ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που θα είναι πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Θέση που αρνήθηκε ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος βρέθηκε εκτός κυβέρνησης και υπουργείου Δικαιοσύνης, μαζί με τη Λυδία Κονιόρδου (Πολιτισμού) και τον Βαγγέλη Αποστόλου (Αγροτικής Ανάπτυξης). Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός με τις απομακρύνσεις επιχειρεί να διορθώσει και κυβερνητικές αδυναμίες.
ΤΑ 13ΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ. Αν και διατυπώνονται ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης, στην οποία έχουν εισέλθει 13 νέα πρόσωπα και αριθμεί 13 γυναίκες (τον μεγαλύτερο αριθμό από τη Μεταπολίτευση), ένα από τα βασικά στοιχεία είναι και η ισχυρή εκπροσώπηση της νέας γενιάς, όπως και το ρεκόρ που καταγράφεται σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη (συνολικά 22).
Ο Πρωθυπουργός ήθελε ενίσχυση της νέας γενιάς που έχει πλέον δυνατή παρουσία, με κεντρική κίνηση την αναβάθμιση σε πρώτο τη τάξει υπουργό (Εσωτερικών) του 41χρονου Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος είχε δώσει εξαιρετικό δείγμα γραφής, συμμετέχοντας στο οικονομικό επιτελείο. Το στοίχημα της ανανέωσης υπηρετούν και οι Κατερίνα Νοτοπούλου (νέα υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, 31 ετών), Στάθης Γιαννακίδης (υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, 31 ετών), όπως και ο Λευτέρης Κρέτσος (υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής).
Αξιοσημείωτη και με ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω και των μεγάλων υποθέσεων (Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.ά.) που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη ήταν η απόφαση του Πρωθυπουργού να ορίσει νέο υπουργό Δικαιοσύνης τον μέχρι χθες γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, ενώ στη θέση του τοποθετήθηκε ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών, ο 44χρονος Ακρίτας Καϊδατζής.
Αίσθηση προκάλεσε η παραμονή του Νίκου Παππά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος εμφανιζόταν να μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών. Οπως τονιζόταν, ωστόσο, θα έχει σημαντικό ρόλο στην προεκλογική ετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ.