«Τι σημαίνει αυτό; [Εδειξε τα τρία δάκτυλα του δεξιού του χεριού] 3-0. Ομως σημαίνει και τρεις Πρέμιερ Λιγκ και έχω κατακτήσει περισσότερες Πρέμιερ Λιγκ απ’ όλους τους υπόλοιπους 19 προπονητές μαζί». Καθώς τελείωνε τη φράση του,  ο Ζοζέ Μουρίνιο σηκώθηκε φουριόζος και κατευθύνθηκε προς την έξοδο της αίθουσας Τύπου του Ολντ Τράφορντ σχεδόν φωνάζοντας «σεβασμός, σεβασμός, σεβασμός».

Ηταν η κορυφαία στιγμή ενός ακόμα επικοινωνιακού σόου του ειδικού στο είδος, πορτογάλου προπονητή.

Την «επιχείρηση αποπροσανατολισμός» σχεδόν την έχει αντιγράψει από τον μεγάλο Μπράιαν Κλαφ, του οποίου έχει δηλώσει θαυμαστής γι’ αυτό ακριβώς το προσόν του.

Στο βιβλίο της ιστορίας του Ζοζέ Μουρίνιο γράφτηκε μια μαύρη σελίδα τη Δευτέρα το βράδυ με υπογραφή «Τότεναμ». Τα Σπιρούνια υποχρέωσαν τη Γιουνάιτεντ σε εντός έδρας ήττα με 3-0, που ταυτόχρονα αποτελεί την πιο βαριά εντός έδρας ήττα στην καριέρα του Μουρίνιο σε όλες τις διοργανώσεις.

Ειρωνικός

Το σενάριο για την αντίδρασή του άρχισε να το επεξεργάζεται μετά το τρίτο γκολ του Βραζιλιάνου Μόουρα. Συνήθως στο ψυχοράγισμα του αγώνα ο Μουρίνιο φεύγει γρήγορα για τα αποδυτήρια. Αυτή τη φορά έμεινε ακλόνητος στη θέση του. Εδωσε συγχαρητήρια στον ομόλογό του της Τότεναμ (και από τα φαβορί για να τον αντικαταστήσει) Μαουρίσιο Ποτσετίνο, χαϊδεύοντας μάλιστα το κεφάλι του με έναν τρόπο που κάνουν συνήθως οι παππούδες στα μικρά παιδιά. Σαν να ήθελε να του πει πως έχεις πολλά ψωμιά ακόμα μπροστά σου. Ο Ποτσετίνο δεν αντέδρασε, έφτιαξε το μαλλί και αποσύρθηκε στον πάγκο του.

Το σόου του Μουρίνιο μόλις άρχιζε. Μετά το τελευταίο σφύριγμα μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του σχεδόν άδειου από κόσμο Ολντ Τράφορντ, άρχισε να μοιράζει συγχαρητήρια στους παίκτες του με πρώτον τον Λιουκ Σο και στη συνέχεια κατευθύνθηκε κοντά στην εξέδρα. Εκεί είχαν ξεμείνει μερικές εκατοντάδες οπαδοί, τους οποίους χειροκρότησε για τουλάχιστον ένα λεπτό. Ενας από τους φίλους της Γιουνάιτεντ πέταξε ένα κασκόλ το οποίο μάζεψε από το χορτάρι ο Πορτογάλος και το πήρε μαζί του. Δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν τη σκηνή σχολίασαν στο Twitter πως ο Μουρίνιο μοιάζει με άνθρωπο που μαζεύει αναμνηστικά.

Τη γραμμή του

Το σόου συνεχίστηκε στην αίθουσα Τύπου. Ο Μουρίνιο προσπάθησε να περάσει τη δική του γραμμή και να πείσει πως η Γιουνάιτεντ ουσιαστικά… νίκησε. Γρήγορα λοιπόν συγκρούστηκε με τους δημοσιογράφους, καθώς συνέχισε την προσπάθειά του να κάνει το άσπρο μαύρο.

Ο Πορτογάλος επιτέθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου λέγοντας πως όταν νικά τον επικρίνουν γιατί δεν παίζει καλά η ομάδα. Και όταν χάνει αλλά παίζει καλά η Γιουνάιτεντ, πάλι τον επικρίνουν για το αποτέλεσμα.

Καταπληκτική ήταν η σκηνή όταν αναφέρθηκε στους καλύτερους κριτές, τους φιλάθλους που έμειναν να χειροκροτούν. Στην πραγματικότητα σχεδόν είχαν φύγει όλοι, όπως του θύμισε ένας δημοσιογράφος.

«Το ίδιο θα έκανα κι εγώ χάνοντας με 3-0 και να θέλω δύο ώρες από δω μέχρι το κέντρο του Μάντσεστερ», είπε και τους μπέρδεψε.

Η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου έληξε με την απαίτηση του Μουρίνιο για σεβασμό και τους δημοσιογράφους να ξεσπούν σε γέλια.

Το πρόβλημα όμως της Γιουνάιτεντ κάθε άλλο παρά για γέλια είναι.

Η απόδοση που δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων για να απολυθεί ο Μουρίνιο πριν από τα Χριστούγεννα έπεσε αμέσως από το 7/4 στο 8/13, ενώ είναι ταυτόχρονα και φαβορί για να απολυθεί πρώτος μεταξύ των 20 προπονητών της Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι ο επικρατέστερος να τον διαδεχθεί, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αποδόσεις των γραφείων στοιχημάτων αλλά και το ρεπορτάζ των «Τάιμς».

Το δίκιο και η στήριξη

Η γραμμή της Γιουνάιτεντ είναι προς το παρόν «στήριξη στον Μουρίνιο», ο οποίος έχει ένα δίκιο πως η ομάδα του δεν άξιζε μια τόσο βαριά ήττα.

Ο Πολ Πογκμπά δήλωσε πως δεν έχουν καταλάβει αυτός και οι συμπαίκτες του τι ακριβώς συνέβη στο ματς με την Τότεναμ και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Ο Γάλλος έδωσε σύνθημα ανασυγκρότησης για να επανέλθει στις επιτυχίες η Γιουνάιτεντ, η οποία μετρά ήδη δύο ήττες στα τρία πρώτα παιχνίδια με παθητικό επτά γκολ, το χειρότερο εδώ και 49 χρόνια.

Ο Μουρίνιο είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας παρά το γεγονός ότι οι Μπαϊγί και Λίντελοφ είναι δικές του επιλογές. Ωστόσο τα 432 εκατ. ευρώ  που έχει δαπανήσει σε πέντε μεταγραφικές περιόδους δεν δικαιολογούν την εμμονή του για απόκτηση νέων παικτών, τη στιγμή μάλιστα που η Τότεναμ δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή και ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με Λίβερπουλ, Τσέλσι και Γουότφορντ.

Την Κυριακή η Γιουνάιτεντ αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Μπέρνλι, που δεν έχει κάνει ακόμα νίκη στο πρωτάθλημα. Νέο στραβοπάτημα των Κόκκινων Διαβόλων θα τους στείλει στην Κόλαση.