Αν υπάρχει ένα θέμα που ανάβει τα αίματα, είναι το Ισλάμ και το βασικό ερώτημα εάν ανήκει ή όχι στη Γερμανία. Το 2010 ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο Χριστιανοδημοκράτης Κρίστιαν Βουλφ, σκανδάλισε τη Γερμανία, καθώς συμπεριέλαβε στον πανηγυρικό του για την 20ή επέτειο επανένωσης της Γερμανίας στις 3 Οκτωβρίου και τη δική του απάντηση: «Ο χριστιανισμός ανήκει αναμφίβολα στη Γερμανία. Ο ιουδαϊσμός ανήκει αναμφίβολα στη Γερμανία. Αλλά στο μεταξύ το Ισλάμ ανήκει επίσης στη Γερμανία» είπε ο Βουλφ παραδεχόμενος ανοιχτά την πραγματικότητα.
Δεν ήταν ο πρώτος που έσπασε το ταμπού με το Ισλάμ στη Γερμανία. Είχε προηγηθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος το 2006 ως υπουργός Εσωτερικών με τη δήλωση «το Ισλάμ είναι μέρος της Γερμανίας και της Ευρώπης» ίδρυσε τη Διάσκεψη του Ισλάμ για να θεσμοθετήσει τον διάλογο της πολιτείας με τους εκπροσώπους των ισλαμικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία. Με τη θέση αυτή συντάχθηκε αργότερα και η Ανγκελα Μέρκελ. «Αυτό που είπε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Βουλφ, ότι το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία, ισχύει, είναι και δική μου άποψη» είπε η Μέρκελ το 2015 σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Ωστόσο, το ζήτημα του Ισλάμ παραμένει διαφιλονικούμενο και συνεχίζει να τροφοδοτεί εντάσεις. Στη Δρέσδη ιδρύθηκε στα τέλη του 2014 το ισλαμοφοβικό κίνημα PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης), στο οποίο έχουν βρει στέγη κατεξοχήν ακροδεξιά και νεοναζιστικά στοιχεία. Ο πόλεμος στη Συρία και η προσφυγική κρίση που έφερε στη Γερμανία σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, στη συντριπτική τους πλειονότητα μουσουλμάνους, έδωσαν νέα τροφή στην παλιά διαμάχη.
«Το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία» αποφάνθηκε ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Πατρίδας Χορστ Ζεεχόφερ με την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων του την περασμένη άνοιξη. Ομως ούτε ο Χριστιανοκοινωνιστής Ζεεχόφερ μπορεί να παραβλέψει την πραγματικότητα ότι στη Γερμανία ζουν 4,4-4,7 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή τον Δεκέμβριο του 2015. Οι μισοί από αυτούς είναι τουρκικής καταγωγής.
Με συνολικό πληθυσμό 82,2 εκατομμυρίων, το ποσοστό των μουσουλμάνων είναι μεταξύ 5,4%-5,7%. Αν συνυπολογιστούν οι Γερμανοί που ασπάστηκαν το Ισλάμ και όσοι από τους πρόσφυγες των τελευταίων ετών μείνουν τελικά στη Γερμανία, ο σημερινός αριθμός είναι μεγαλύτερος. Παρ’ όλα αυτά, είναι μικρό ποσοστό για να δικαιολογεί τον φόβο ότι το Ισλάμ θα αλώσει τη Γερμανία. Σημαντικό όμως για τους μηχανισμούς ενσωμάτωσης που πρέπει να λειτουργούν.
Η ενσωμάτωση δεν επιτυγχάνεται με μετωπικές συγκρούσεις, τακτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα ο Ζεεχόφερ. Ο υπουργός αποφεύγει ακόμα να μιλήσει ευθέως για το Ισλάμ. Ανήγγειλε όμως ότι θέλει να ανοίξει έναν «διάλογο περί θρησκειών», στον οποίο θα κληθούν και οι μουσουλμάνοι. «Το βασικό ζήτημα είναι πώς θα διαμορφώσουμε τη συμβίωση σε μια κοινωνία που από άποψη θρησκείας και κοσμοαντίληψης έγινε πλουραλιστική» είπε ο Ζεεχόφερ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βαλτ». Αναζητά λοιπόν τον «διάλογο με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες». Βασική, κατευθυντήρια γραμμή είναι οι προβλέψεις του καταστατικού χάρτη της χώρας. Και το Σύνταγμα ισχύει εξίσου για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, «όχι μόνο για τις χριστιανικές εκκλησίες», σημείωσε ο Ζεεχόφερ.
Η Ευαγγελική και η Καθολική Εκκλησία αντέδρασαν θετικά, όπως και η μουσουλμανική κοινότητα. Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων Γερμανίας (ΖMD) Αϊμαν Μάζιεκ χαιρέτισε ότι «ο υπουργός επιχειρηματολογεί στη βάση του Συντάγματος και μπαίνει στη συζήτηση με θετικό πνεύμα, το οποίο είναι καλύτερο από εκείνο προηγούμενων συζητήσεων».
Η Ισλαμική Διάσκεψη του Σόιμπλε αφέθηκε στην τύχη της από τους διαδόχους του στο υπουργείο Εσωτερικών, επικράτησαν εκπρόσωποι του συντηρητικού Ισλάμ, έχασε την αντιπροσωπευτικότητά της. Τώρα το υπουργείο του Ζεεχόφερ θέλει συνομιλίες με εκπροσώπους των εκκλησιών και των μουσουλμανικών συλλόγων και ενώσεων για μια νέα Ισλαμική Διάσκεψη τον Νοέμβριο.