Ξαφνικά, στο μέσο μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης και χωρίς να έχει προειδοποιήσει οποιονδήποτε, παραιτήθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Νικολά Ιλό, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την έλλειψη προόδου σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της πολιτικής για την πυρηνική ενέργεια. Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει συνεχώς.

«Παίρνω την απόφαση να εγκαταλείψω την κυβέρνηση», δήλωσε ο Ιλό κατά τη διάρκεια ζωντανής συνέντευξης στο δίκτυο France Inter, λέγοντας πως αισθάνεται «τελείως μόνος» στη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων εντός της κυβέρνησης. Ο πρώην παρουσιαστής της τηλεόρασης και γνωστός οικολόγος, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους γάλλους ψηφοφόρους, έκανε λόγο για «συσσώρευση απογοητεύσεων».

«Δεν θέλω πια να λέω ψέματα στον εαυτό μου, δεν θέλω να δίνω την ψευδαίσθηση ότι η παρουσία μου στην κυβέρνηση σημαίνει πως βρισκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Γι’ αυτό θα λάβω τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής μου να φύγω από το υπουργείο», δήλωσε. «Κάνουμε μικρά βήματα και η Γαλλία έχει κάνει πολύ περισσότερα από άλλες χώρες, όμως τα μικρά βήματα αρκούν; Η απάντηση είναι όχι», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν είχε ειδοποιήσει ούτε τον πρόεδρο Μακρόν ούτε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ για την απόφαση αυτή.

Ο 62χρονος πρώην παρουσιαστής της εκπομπής «Ushuaia» παραδέχθηκε ότι η κίνησή του «δεν είναι σύμφωνη με το πρωτόκολλο», όμως φοβόταν ότι «για μια ακόμα φορά θα προσπαθούσαν να με αποθαρρύνουν από την παραίτηση». Σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με αντιμετώπισαν αυτούς τους 14 μήνες με στοργή και εμπιστοσύνη, όμως παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δώσει προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά προβλήματα», κατέληξε.

Ο Ιλό ήταν μεταξύ των πρώην υπουργών που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από την εκλογική του νίκη τον Μάιο του 2017. Μάλιστα ο ακτιβιστής οικολόγος κατέγραψε νίκες, όπως η εγκατάλειψη της πρότασης για κατασκευή αεροδρομίου στην Νοτρ-Νταμ-ντε-Λαντ στη Δυτική Γαλλία. Η υπουργοποίησή του συνέβαλε στο να διατηρηθεί η εικόνα της πράσινης Γαλλίας, ένας τίτλος που της είχε αποδοθεί 18 μήνες νωρίτερα όταν συνέβαλε σημαντικά στη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ομως ο Μακρόν υπαναχώρησε σε μια σειρά προεκλογικών υποσχέσεων για το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων η δέσμευση για μείωση στο 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από τους πυρηνικούς σταθμούς έως το 2025, η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και η αναβολή της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Καναδά. Μόλις μία ημέρα πριν από την παραίτηση του Ιλό, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι η τιμή της άδειας κυνηγιού θα μειωθεί σημαντικά.

Αυτή η αλλαγή στάσης προβλημάτισε πολύ τον Ιλό αλλά και τους ψηφοφόρους και όχι μόνο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Επειτα από την πρώτη περίοδο του μέλιτος, στις δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα του Μακρόν έχει πάρει την κατιούσα, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων του προσωπικού του σωματοφύλακα να επιτίθεται σε διαδηλωτές τον περασμένο μήνα.

Προσκεκλημένος στην ίδια εκπομπή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε ότι «λυπάται για την αποχώρηση» και ότι εκτιμά το έργο του Νικολά Ιλό. Τον κατηγόρησε όμως για έλλειψη ευγένειας απέναντι στον πρόεδρο Μακρόν. «Μπορούμε να κάνουμε την περιβαλλοντική επανάσταση μέσα σε έναν χρόνο; Η απάντηση είναι όχι. Προτιμώ τα μικρά βήματα έναντι της ακινησίας».

Επίθεση από την αντιπολίτευση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση πήρε ως αφορμή την παραίτηση Ιλό για να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Ο ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς Λοράν Βοκιέ δήλωσε ότι «ο Ιλό αισθάνεται προδομένος από τον Μακρόν, όπως και πολλοί Γάλλοι». Για τον αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν η αποχώρηση συνιστά «ψήφο μομφής προς τον πρόεδρο της χώρας».