O ύποπτος για τη δολοφονία ενός 11χρονου ολλανδού μαθητή πριν από 20 χρόνια συνελήφθη στην Ισπανία έπειτα από ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Ευρώπη, το οποίο προκλήθηκε από το πολυπληθέστερο τεστ DNA που έχει γίνει ποτέ στην Ολλανδία. Η σύλληψη του 55χρονου Τζος Μπρεχ την Κυριακή στη Βαρκελώνη ίσως ρίξει φως στην πιο διάσημη ανεξιχνίαστη υπόθεση της Ολλανδίας.

Το 1998 ο 11χρονος Νίκι Βερστάπεν απήχθη από τη σκηνή όπου κοιμόταν σε θερινή κατασκήνωση στο Λίμπουργκ της Νότιας Ολλανδίας. Κακοποιήθηκε σεξουαλικά και το πτώμα του βρέθηκε την επόμενη ημέρα. Η οικογένειά του ορκίστηκε πως δεν αφήσει να ξεχαστεί το έγκλημα. Επειτα από τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην ανάλυση DNA, οι ολλανδικές Αρχές, ύστερα από επιμονή της οικογένειας, έκαναν έκκληση πέρυσι τον Μάιο στους περίπου 20.000 άνδρες που κατοικούν στην περιοχή του Λίμπουργκ να προσέλθουν και να δώσουν DNA. Σε αυτή τη μαζική λήψη γενετικού υλικού προσήλθαν περίπου 15.000 εξ αυτών.

Ο Μπρεχ, που έφυγε από την Ολλανδία τον περασμένο Οκτώβριο και τον Φεβρουάριο ενημέρωσε την οικογένειά του ότι έκανε πεζοπορία στα βουνά Βοζ της Ανατολικής Γαλλίας, δεν ήταν μεταξύ εκείνων που προσήλθαν. Ομως το DNA στενού συγγενούς του έδειξε αρκετές ομοιότητες με το δείγμα του 1998 που είχε βρεθεί στο πτώμα του μικρού Νίκι. Τον Απρίλιο κηρύχθηκε επισήμως αγνοούμενος και έπειτα από έρευνα στο σπίτι του στελέχη της εγκληματολογικής υπηρεσίας απομόνωσαν επιτυχώς DNA από τις πιτζάμες του.

Επίσης προέκυψε ότι ο Μπρεχ, ο οποίος την εποχή της δολοφονίας του Νίκι ζούσε μόλις 10 χιλιόμετρα από την κατασκήνωση, είχε προσαχθεί για ανάκριση τρεις φορές στη διάρκεια των ερευνών τότε – μάλιστα η πρώτη ήταν μόλις δύο ημέρες μετά τον φόνο, όταν η αστυνομία τον σταμάτησε τα μεσάνυχτα πολύ κοντά στον τόπο του εγκλήματος. Ομως, αν και το όνομά του καταγράφηκε, ποτέ δεν θεωρήθηκε ύποπτος. Οπως έγινε γνωστό, ο Μπρες, που είχε θεωρηθεί ύποπτος και σε μια άλλη υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης το 1985, ήταν έμπειρος στην επιβίωση στην άγρια φύση. Τώρα πλέον έχει αποκαλυφθεί πως είχε ιστορικό κακοποίησης παιδιών. Τρία χρόνια αργότερα παραδέχθηκε ότι είχε υποβληθεί σε θεραπεία επειδή «διέπραξε σεξουαλική κακοποίηση». Το 2002 άφησε τη δουλειά του στους προσκόπους, ενώ, όπως έγινε γνωστό, είχε εργαστεί και σε νηπιαγωγείο.

Οταν ταυτοποιήθηκε το DNA του, την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές Αρχές έβαλαν το όνομά του στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες.  Η εφημερίδα «Der Telegraaf» ανάρτησε βίντεο με ισπανούς αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τον Μπρεχ κοντά σε «ενός είδους κομμούνας» έξω από το ισπανικό χωριό Καστελτερκόλ, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης, την ώρα που εκείνος μάζευε καυσόξυλα. Συμφωνα με την εφημερίδα, ένας Ολλανδός που επισκεπτόταν την απομονωμένη δασώδη περιοχή αναγνώρισε τον Μπρεχ από τις φωτογραφίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα η αστυνομία. Μίλησε μαζί του αρκετές φορές και βεβαιώθηκε πως ήταν εκείνος. Κατόπιν ενημέρωσε τις Αρχές.

Σύμφωνα με τα ολλανδικά Μέσα, ο Μπρεχ ζούσε στον δρόμο ή σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο της περιοχής. Ο Γιόχαν Μις, που γνώριζε καλά τον Μπρεχ και ήταν και εκείνος έμπειρος στην επιβίωση, είχε βρει το λάπτοπ του σε μια καλύβα στις αρχές του χρόνου σε ορεινή περιοχή του Βοζ. Δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τις εβδομάδες πριν από την εξαφάνισή του ο ύποπτος είχε πραγματοποιήσει αρκετές διαδικτυακές αναζητήσεις για ακατοίκητα χωριά στην Ισπανία.