Καμπανάκι για τεράστιο εξωτερικό χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων που πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2019 χτυπά η JPMorgan. Το μεγαλύτερο μέρος από το χρέος που ωριμάζει ανήκει στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά σε τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει ή να επιμηκύνει την ημερομηνία αποπληρωμής για χρέη 4,3 δισ. δολαρίων. Τα υπόλοιπα 28,7 δισ. δολάρια αποτελούν χρέη από οντότητες του τουρκικού Δημοσίου, δείχνουν τα ίδια στοιχεία που παρουσίασε το Reuters. Μέσα στο 2018 θα πρέπει να αποπληρωθούν συνολικά χρέη ύψους 32 δισ. δολαρίων, με τις μεγαλύτερες λήξεις να είναι τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Την κατάσταση σώζουν κάπως προς το παρόν τα μεγάλα στοιχεία ενεργητικού που παρουσιάζουν στο εξωτερικό πολλές από τις εταιρείες, τα οποία μπορούν να καλύψουν ανάγκες σε σκληρό συνάλλαγμα.

Τα τεράστια αυτά χρέη έρχονται ξανά στο προσκήνιο λόγω της κρίσης που περνά η χώρα, με τη λίρα να δέχεται συνεχείς πιέσεις και να υποχωρεί κατά 40% φέτος έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Μεγάλο μέρος των χρεών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία είναι συνδεδεμένο με το δολάριο, με αποτέλεσμα η υποτίμηση της λίρας να δημιουργεί κυριολεκτικά εκρηκτικό κοκτέιλ για την οικονομία της χώρας.

 

ΠΙΕΣΕΙΣ. Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας τις προηγούμενες ημέρες και την υποβάθμιση προχθές των τραπεζών της από τη Moody’s, πιέσεις δέχθηκαν χθες οι τιμές ομολόγων σε δολάρια αρκετών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Ολα αυτά κάνουν ακόμη πιο σοβαρή την προειδοποίηση της JP Morgan ότι το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι πλέον τόσο μεγάλο, που πλησιάζει τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί πριν από τη μεγάλη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα την περίοδο 2001-2002. Πλέον το εξωτερικό χρέος είναι σχεδόν 25% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Εκτός του ότι τα ποσά είναι πολύ μεγάλα, την κατάσταση χειροτερεύει η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Τουρκία να συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με σχετικά  χαμηλά επιτόκια. Αυτό το διάστημα μεγάλοι ξένοι επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους στην Τουρκία καθώς φοβούνται για τη συνέχεια, αφού συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η λίρα συνέχισε και χθες την υποχώρησή της έναντι του δολαρίου λόγω φόβων ότι ο Ερντογάν και ο γαμπρός του και υπουργός Οικονομικών Μπεράκ Αλμπαϊράκ δεν κάνουν αρκετά για να εγγυηθούν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η ισοτιμία του ενός δολαρίου έφτασε τις 6,4 λίρες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του Αυγούστου.