Τη χαριστική βολή σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους με μεσαία ακίνητη περιουσία δίνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τον λογαριασμό των 3,1 δισ. ευρώ μετά το τσουνάμι περικοπών σε συντάξεις και εισοδήματα, με παράλληλη εκτόξευση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολλά «μεσαία» προάστια του Λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200 και 300 ευρώ το τετραγωνικό, είδαν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να φουσκώνει ακόμη περισσότερο.
Φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε  περιοχές όπως στον Αγ. Δημήτριο, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, την Καλλιθέα, τη Γλυφάδα, τη Νέα Ερυθραία, το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό ή ακόμη και στο Περιστέρι ή την Κερατέα καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: μισθωτός ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 17 ετών επιφάνειας 120 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο και ένα ακόμη εξοχικό διαμέρισμα 20ετίας 80 τ.μ. στη Λούτσα πλήρωσε το 2017 ΕΝΦΙΑ 751,65 ευρώ. Φέτος, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είδε τον λογαριασμό για τα ακίνητά του να ανεβαίνει στα 928,99 ευρώ. Ο έξτρα φόρος των 177,34 ευρώ δεν είναι καθόλου αμελητέο ποσό για τον μισθωτό.
αλχημείες.  Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με «μεσαία» ακίνητη περιουσία είναι αυτοί που πληρώνουν  τις κυβερνητικές αλχημείες στον σχεδιασμό των νέων αντικειμενικών αξιών.
Το οικονομικό επιτελείο, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, αποφάσισε να κρατήσει χαμηλά, στα επίπεδα των 600-700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τις αντικειμενικές αξίες στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες για να μη φουσκώσει απότομα τον ΕΦΝΙΑ, ενώ ταυτόχρονα με παρεμβάσεις στο πρώτο και τρίτο κλιμάκιο του κύριου φόρου έσβησε τις φωτιές που θα άναβαν στον φόρο ακινήτων οι νέες τιμές ζώνης. Με τις κινήσεις αυτές, η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τις επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία στις λαϊκές γειτονιές, αλλά μετέφερε τις επιβαρύνσεις σε πολλές «μεσαίες» περιοχές για να βγει το κουστούμι του νέου ΕΝΦΙΑ των 3,1 δισ. ευρώ.
το αφορολογητο. Διορθωτικές κινήσεις επιχειρήθηκαν και στον συμπληρωματικό φόρο με αύξηση του αφορολογήτου από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ. Το μέτρο αποδείχθηκε – μέσω των εκκαθαριστικών – ανεπαρκές για να σβήσει τις επιβαρύνσεις. Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ δεν είδε καμία μεταβολή στον κύριο φόρο που πληρώνει φέτος σε σχέση με αυτό που πλήρωσε πέρυσι ή μπορεί ακόμα και να διαπίστωσε μικρή μείωση, της τάξης των 10 ή 15 ευρώ, είδε με έκπληξη να φουσκώνει ο συμπληρωματικός φόρος παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
Και αυτό γιατί στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες τράβηξαν την ανηφόρα, ανέβηκε το ύψος της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων που πιάνονται στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου, με αποτέλεσμα να χρεώνονται με πολλαπλάσιο φόρο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του φορολογούμενου Γ.Μ. ο οποίος έχει στην κατοχή του δυο διαμερίσματα στα Βριλήσσια και ένα οικόπεδο στην Παιανία.
Το 2017, πριν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του συγκεκριμένου φορολογουμένου ανερχόταν το 2017 στα 411.976,01 ευρώ. Για την περιουσία του ο φορολογούμενος επιβαρύνθηκε με κύριο φόρο 1.286.93 ευρώ και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 484,88 ευρώ. Δηλαδή πλήρωσε συνολικά 1.771, 81 ευρώ.
Χθες, είδε τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και διαπίστωσε με έκπληξη τα εξής:
– Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φούσκωσε κατά 28.256,75 ευρώ και έχει πλέον διαμορφωθεί στις 440.232,76 ευρώ λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
– Ο κύριος φόρος, παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης έγινε ακριβότερη κατά 150 ευρώ, είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 23,90 ευρώ και ανήλθε σε 1.265,03 ευρώ. Η μείωση οφείλεται στην παλαιότητα των κτισμάτων, αφού ο υπολογισμός του κύριου φόρου έγινε με τον ίδιο συντελεστή 3,70 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
– Ο συμπληρωματικός φόρος φούσκωσε κατά 91,28 ευρώ και ανέβηκε στα 576,16 ευρώ λόγω της αύξησης που εμφάνισε η συνολική ακίνητη περιουσία. Συνολικά ο Γ.Μ. καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 1.841,19 ευρώ, δηλαδή 69,38 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2017.
Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, σημειώνει στα «ΝΕΑ» πως το πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ δεν έχει να κάνει με το πόσα πληρώνουν φέτος οι φορολογούμενοι σε σχέση με πέρυσι, αλλά με το πόσα πληρώνουν σε σχέση με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο 50%, οι ελαφρύνσεις να αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και να μη γίνουν επιλεκτικά, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος θα πρέπει να καταργηθεί.