Στους 133 ανέρχονται οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, με τους ευρωπαϊκούς υγειονομικούς φορείς να προειδοποιούν για έξαρση των κρουσμάτων στη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη.
Στο μεταξύ, στη λίστα των θυμάτων έπειτα από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού προστέθηκαν ακόμη πέντε ασθενείς που απεβίωσαν, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να διαμορφώνεται στους 16.
Δεδομένου μάλιστα ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140, διαπιστώνει κανείς ότι εφέτος καταγράφεται επέλαση στη χώρα μας. Οπως προκύπτει, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, τουλάχιστον 18.600 κάτοικοι ή τουρίστες στη χώρα έχουν μολυνθεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την προειδοποίηση της πρεσβείας των ΗΠΑ προς τους αμερικανούς πολίτες, και η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Σε αυτή υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Θα πρέπει να εξετάζετε προληπτικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε κουνούπια, για παράδειγμα να κάνετε χρήση αντικουνουπικών όταν είστε σε ανοιχτούς χώρους, και να κλείνετε πόρτες και παράθυρα ή να χρησιμοποιείτε σίτες».
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τα αντικουνουπικά, που αποτελεί και το ισχυρότερο όπλο ατομικής προστασίας, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συνιστούν – δεδομένης της ανθεκτικότητας των κουνουπιών –  τη χρήση εντομοαπωθητικών με δραστικές ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές, όπως DEET, πικαριδίνη/ ικαριδίνη, ΙR3535 και αιθέρια έλαια ευκαλύπτου.
Το θετικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι το 80% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν εμφανίζει συμπτώματα και το 20% αναπτύσσει ενοχλήσεις ήπιες – όμοιες με αυτές ιογενούς συνδρομής. Ομως λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών: «Οταν αναπτύσσονται κάποια συμπτώματα είναι καλό να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας. Τα απλά συμπτώματα που δημιουργούνται όταν έχουμε την απλή ίωση του Δυτικού Νείλου, είναι πυρετός, πονοκέφαλος, διάρροιες, εμετοί, έντονη καταβολή και κόπωση. Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η πτώση του επιπέδου συνείδησης, λήθαργος, υπνηλία, τότε ο ασθενής πρέπει άμεσα να νοσηλευτεί» υπογραμμίζει η υπεύθυνη Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δανάη Περβανίδου.
Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων βασίζονται και στο γεγονός ότι με ταχείς ρυθμούς αυξάνονται και οι «επηρεαζόμενες περιοχές από τον ιό του Δυτικού Νείλου». Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα μόλις μία εβδομάδας έχουν μπει σε καραντίνα επιπλέον 10 δήμοι, με αποτέλεσμα ο συνολικός τους αριθμός να ανέρχεται στους 49.
Ιδιαίτερα σοβαρή συνέπεια της εκτεταμένης κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου ανά τη χώρα είναι ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία όσων κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός, γεγονός που περιορίζει το απόθεμα αίματος.
Η ελληνική πολιτεία δείχνει αιφνιδιασμένη από τα αυξημένα κρούσματα και τους θανάτους. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι είχαν καταγραφεί μόλις 48 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές (εκ των οποίων πέντε έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους), ενώ το 2015 και το 2016 η επίπτωση του ιού ήταν μηδενική στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν αυξηθεί οι φωνές κριτικής, καθώς το υπουργείο Υγείας και οι Περιφέρειες σπεύδουν μέσα στο καλοκαίρι να κάνουν ψεκασμούς σε περιοχές υψηλού κινδύνου, παρότι ο πληθυσμός των κουνουπιών θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί ήδη από τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι για το θέμα πραγματοποιήθηκε – έστω και καθυστερημένα – την περασμένη Τρίτη ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου και στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου.