Υπήρξε σχολείο στη φετινή εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας που σημείωσε επιτυχία… 100%. Και αυτό ήταν ένα μικρό Επαγγελματικό Λύκειο στην Κρήτη, με λίγους μαθητές, οι οποίοι πέτυχαν όλοι τους φετινούς εκπαιδευτικούς τους στόχους. Ετσι, όλοι οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Καντάνου των Χανίων Κρήτης μπήκαν φέτος σε κάποιο τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Οι τέσσερις από αυτούς, δε, εισάγονταν σε περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα. Οπως σχολίαζαν χθες εκπαιδευτικοί της περιοχής, οι μαθητές τους με τη βοήθεια των καθηγητών τους και τη συμπαράσταση των γονέων τους απέδειξαν πως αν και φοιτούσαν σε ένα μικρό και απομακρυσμένο σχολείο, τελικά πέτυχαν μια μεγάλη επιτυχία, για την οποία και δέχτηκαν τα συγχαρητήρια όλων των τοπικών παραγόντων.

Στο σχολείο φοιτούσαν εννέα μαθητές, οι οποίοι και αποφάσισαν όλοι να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δούλεψαν σκληρά όλο τον χρόνο διαβάζοντας και κάνοντας επαναλήψεις στα μαθήματά τους και τελικά πέτυχαν όλοι την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάποιοι μάλιστα και στις πιο δημοφιλείς σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Μεταξύ των μαθητών, ο 17χρονος Χάρης Γρυφάκης μπαίνει δεύτερος στο Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, περιζήτητο τμήμα πανελλαδικά, οπότε και σύντομα ξεκινάει το εκπαιδευτικό ταξίδι του για τη Θεσσαλονίκη.

«Είχα βάλει πολύ υψηλό στόχο και ήμουν προσηλωμένος εκεί» δήλωσε χθες. Στο σχολείο του, ωστόσο, οι μαθητές ήταν λίγοι, οπότε και οι καθηγητές μπόρεσαν να τους προετοιμάσουν κατάλληλα.

Ο 17χρονος Προκόπης Σαρτζετάκης πέρασε στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ η συμμαθήτριά του Βίκυ Ροδομαγουλάκη πέρασε τρίτη στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο συμμαθητής τους Νίκος Σηφάκης πέρασε έβδομος στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Ναι» στη βάση του δέκα από ΝΔ

Την επαναφορά της βαθμολογικής βάσης για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ υποσχέθηκε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η εισαγωγή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με πολύ χαμηλή βαθμολογία υπονομεύει την έννοια της ανώτατης εκπαίδευσης» τόνισε ο Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην περίπτωση των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου Χανίων, αλλά και όλων εκείνων των υποψηφίων που πάλεψαν για την εισαγωγή τους σε ένα τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ της χώρας. Οπως ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση, «από το 2005, ως νέος βουλευτής, είχα υποστηρίξει την καθιέρωση ενός κατώτατου ορίου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η ρύθμιση αυτή πρέπει να επανέλθει. Και θα επανέλθει από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Εναρξη µε απεργίες!

Οι καθηγητές πανεπιστημίου ωστόσο ξεκινούν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με απεργίες. Τις δύο πρώτες ημέρες της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, δηλαδή 3 και 4 Σεπτεμβρίου, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) θα κατέβουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για τα μισθολογικά τους ζητήματα.

«Δυστυχώς, ο υπουργός Οικονομικών δεν άνοιξε μέχρι σήμερα κανέναν δίαυλο επικοινωνίας με την ΠΟΣΔΕΠ, όπως είχε δεσμευθεί, και έκτοτε δεν έχει προβεί σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια που να δείχνει ότι έχει διάθεση να

επανεξετάσει το θέμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ.