Ο ύπνος είναι «προσωπική» υπόθεση, καθώς για κάποιον οι πέντε ώρες είναι υπεραρκετές για να ξυπνήσει αναζωογονημένος το πρωί, ενώ κάποιος άλλος χρειάζεται τουλάχιστον δύο ακόμη ώρες για να νιώσει ξεκούραστος. Ομως, η καρδιά πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται για να παραμείνει υγιής;

Μια μετα-ανάλυση 11 παλαιότερων ερευνών, που συμπεριέλαβε δεδομένα για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ενηλίκους, έρχεται να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Ειδικότερα, οι ερευνητές κατέληξαν ότι σε σύγκριση με τους ενηλίκους που έχουν τη συνήθεια να αναπαύονται έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα, όσοι κοιμούνταν λιγότερο διέτρεχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι υπερβολές όμως στις ώρες που αφιερώνει κανείς στον ύπνο φαίνεται να είναι ακόμη πιο βλαβερές από ό,τι η στέρηση καθώς, όπως προκύπτει από τα ίδια αποτελέσματα, όσοι ξεπερνούσαν τις οκτώ ώρες είχαν επίσης 33% αυξημένο κίνδυνο κατά τα επόμενα εννέα χρόνια.

Τα ευρήματα. Οπως σημειώνει ο συντάκτης της μελέτης δρ Επαμεινώνδας Φούντας από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της Αθήνας, «τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο πολύ λίγος ή ο πολύς ύπνος βλάπτει την καρδιά». Ο δρ Φούντας προσθέτει επίσης ότι θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθούν οι ακριβείς αιτίες πίσω από το φαινόμενο, αν και είναι ήδη γνωστό ότι ο ύπνος επηρεάζει βιολογικές διεργασίες όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η αρτηριακή πίεση και η φλεγμονή, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι όσοι περνάνε ένα διήμερο αϋπνίας ή εκείνοι που παρακοιμήθηκαν μια ημέρα δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται. Ομως, όταν οι διαταραχές ύπνου επιμένουν, είναι σημαντικό οι ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Η υιοθέτηση συνηθειών που ευνοούν τον ποιοτικό ύπνο είναι σημαντική προϋπόθεση για τη συνολική υγεία. Η αποφυγή της έντονης σωματικής άσκησης το βράδυ και των «βαριών» γευμάτων και η τήρηση ενός πιστού ωραρίου ύπνου είναι μερικές από τις «χρυσές» συμβουλές των ειδικών.