Με τη σφραγίδα του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου ανοίγει αύριο τις πόρτες του στο Ζάππειο το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Συμπράττοντας φέτος με την Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, οργανώνει ώς τις 16 Σεπτεμβρίου περισσότερες από 180 δράσεις που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Σολδάτος. Παράλληλα, με περίπτερα θα είναι παρόντες σχεδόν το σύνολο των εγχώριων εκδοτών βιβλίων, δίνοντας την ευκαιρία στους αναγνώστες να πάρουν μια μεγάλη δόση από την πρόσφατη παραγωγή έργων στη χώρα μας.

Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι η μελοποιημένη ποίηση. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει η εκδήλωση με τίτλο «Ο ποιητής και συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος» την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου. Ομιλητές θα είναι οι Γιώργος Ικαρος Μπαμπασάκης, Αρης Δημοκίδης, Δημήτρης Καράμπελας και Πέτρος Ευθυμίου. Στο τέλος της βραδιάς, ο Σαββόπουλος θ’ ανέβει στη σκηνή με την κιθάρα του για να ερμηνεύσει τραγούδια του. Στις 4 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η εκδήλωση «Μελοποιημένη ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη από τον Μίκη Θεοδωράκη», που όμως θα αγκαλιάσει και τις δημιουργίες της αδερφής του Λούλας. Για τους δυο τους θα μιλήσουν οι Σάββας Πατσαλίδης, Τίτος Πατρίκιος και Λάκης Παπαστάθης, ενώ ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα ερμηνεύσουν σκηνές και ποιήματά τους. Στις 8 Σεπτεμβρίου, οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αναλόγιο για τον Νίκο Καββαδία με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Στρατή Πανούριου. Την επόμενη μέρα έρχεται το «Ο Γιάννης Ρίτσος μελοποιημένος από τον Χρήστο Λεοντή» με ομιλητές τούς Μίμη Ανδρουλάκη και Γιώργο Μονεμβασίτη. Στον κριτικό θεάτρου των «ΝΕΩΝ» Κώστα Γεωργουσόπουλο είναι αφιερωμένη η εκδήλωση με τίτλο «Ο Κ.Χ. Μύρης και οι μελοποιήσεις των ποιημάτων του» που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι Γιώργος Μπαμπινιώτης, Γιώργος Μονεμβασίτης και Γιώργος Κιμούλης θα μιλήσουν για τον ομότεχνό τους, αφήνοντας τον Μανώλη Μητσιά να παρουσιάσει μουσικά τα μελοποιημένα ποιήματά του.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Τη μορφή του τιμητικού αφιερώματος θα πάρει η εκδήλωση «Σεφέρης – Θεοδωράκης» στις 14 Σεπτεμβρίου που θα κορυφωθεί με την παρουσία του ίδιου του μουσικοσυνθέτη. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος με τους Τάσο Καρακατσάνη και Γιάννη Θωμόπουλο θα σταθούν δίπλα του στη σκηνή. Την επόμενη μέρα το μικρόφωνο θα πάρουν οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Κότσιρας και Κορίνα Λεγάκη προκειμένου να ερμηνεύσουν τα τραγούδια της βραδιάς «Ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου και οι προσεγγίσεις του στη μελοποιημένη ποίηση. Το ποίημα και ο στίχος τραγουδιού, ένας διάλογος ουσίας και βάθους». Ο Στέλιος Μάινας και ο Πέτρος Φιλιππίδης θα διαβάσουν ποιήματα. Το φεστιβάλ θα κλείσει με την εκδήλωση «Ο Λόρκα, ο Μίκης, ο Μάνος και το Θέατρο Τέχνης». Οι ηθοποιοί Κωστής Καπελώνης, Κάτια Γέρου και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη θα πάρουν μέρος στα δρώμενα, ενώ τη βραδιά θα κλείσει ο Σταμάτης Κραουνάκης.