Τον Αύγουστο του 47 προ Χριστού ο Ιούλιος Καίσαρ νίκησε στη μάχη της Ζήλας, που κράτησε μόλις πέντε ημέρες, τον βασιλιά του Πόντου, Φαρνάκη τον Β’ και ανήγγειλε την επικράτησή του με έναν εξόχως λακωνικό τρόπο που μνημονεύεται ως η αρχέτυπη διατύπωση του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε»…

Veni, vidi, vici, τουτέστιν, ήλθον, είδον, ενίκησα!

Το ίδιο θα μπορούσε να πει προχθές και ο Μαρίνος Ουζουνίδης αναγγέλλοντας την πολυπόθητη και στοιχειωμένη από το 2006 πρόκριση της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League.

Λένε κιόλας Vidi την ομάδα την οποία υπερκέρασε (μετά τη Σέλτικ) για να κουνήσει το σεντόνι, οπότε κολλάει γάντι η λατινική αποφθεγματική ρήση: βεβαίως προχθές η Ενωση δεν νίκησε με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αλλά μπροστά σε τέτοιες ισοπαλίες και προκρίσεις τύφλα να ‘χουν οι νίκες!

Παραμένοντας στο ιστορικό περιβάλλον, τολμώ να γράψω ότι η ΑΕΚ κατήγαγε μια πύρρειο νίκη, διότι σαν να μην της έφταναν οι πρότερες αποβολές του Γαλανόπουλου στη Γλασκώβη και του Μπακασέτα στη Βουδαπέστη, προχθές της έκατσαν κι εκείνες του Λόπες και του Λιβάγια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αρτιμέλειά της.

Τούτου δοθέντος, εκτός από τον Καίσαρα, ο Ουζουνίδης θα μπορούσε να υποδυθεί και τον βασιλιά των Μολοσσών, Πύρρο, ο οποίος μετά τη μάχη στο Ασκλον είχε πει με «άλλη μια τέτοια νίκη και θα ξεκληριστούμε εντελώς»!

Βεβαίως με είκοσι εκατομμύρια ευρώ, χώρια η ονειρώδης εμπειρία την οποία θα βιώσει, το ξεκλήρισμα φαντάζει δύσκολο και στο κάτω κάτω μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος!

Αμ’ το άλλο; Τον Αύγουστο του 2013 η ΑΕΚ ετοιμαζόταν να αρχίσει το… αγροτικό της στη Γ’ Εθνική και έπαιζε φιλικό ματς στο εξωτικό Διμήνι Μαγνησίας, όπου μάλιστα είχαν πάρει φωτιά τα φρύγανα στα πέριξ του γηπέδου και έπειτα από πέντε χρόνια ετοιμάζεται να σουλατσάρει στα Bernabeu και στα Anfield!