Ενας ανασχηματισμός με «άρωμα ΠΑΣΟΚ», που θα οικειοποιείται τον κεντροαριστερό προοδευτικό χώρο: για τη Χαριλάου Τρικούπη, αυτός ήταν ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η αίσθηση έγινε πεποίθηση μετά τη χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Παππά. «Με τον ανασχηματισμό επιχειρείται ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Σαφές μήνυμα διεύρυνσης και ως προτεραιότητα για το κόμμα», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. «Το κλείσιμο των Μνημονίων μας καλεί να αντιληφθούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να διαφωνούμε για το μέλλον με αυτούς που διαφωνούσαμε για το παρελθόν», επεσήμανε, κλείνοντας το μάτι στα κόμματα του πολιτικού Κέντρου.

Στο Κίνημα Αλλαγής τονίζουν, ωστόσο, ότι το αφήγημα της κυβέρνησης αυτοαναιρείται – και όχι μόνο από την επιλογή των προσώπων που υποθετικά αποτελούν αυτήν τη διεύρυνση. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Μυρσίνη Ζορμπά «έχουν ακολουθήσει έναν δρόμο εδώ και χρόνια», σχολίασε ο Παύλος Χρηστίδης (Σκάι). «Δεν δικαιούται ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για σύγκρουση με το παλιό, για τα 40 χρόνια τα οποία κατέστρεψαν την Ελλάδα, όταν παίρνει μία σειρά στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων για να τα χρησιμοποιήσει στην πρώτη γραμμή», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής – δήλωση χαρακτηριστική του κλίματος που υπάρχει στην Κεντροαριστερά για τη στρατηγική του «προοδευτικού μετώπου».

Εσπασαν την «προοδευτική βιτρίνα». Παράλληλα, όπως εξηγούν κεντροαριστερά στελέχη, ο «σφιχτός εναγκαλισμός» με τους ΑΝΕΛ, που συνεχίζεται, αλλά και η προσθήκη της Κατερίνας Παπακώστα στην κυβέρνηση, καταστρέφει την όποια «προοδευτική βιτρίνα» θα μπορούσε να δημιουργηθεί. «Αυτή η ιδεολογικά ετερόκλητη κυβέρνηση έχει μονάχα ένα μεγάλο επίτευγμα να επιδείξει: την προστασία και την αναβάθμιση αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα. Ποιος θα περίμενε από ένα υποτιθέμενο κόμμα της Αριστεράς να εξελιχθεί στον καλύτερο υπηρέτη του παλαιοκαραμανλισμού», σχολίασε από την πλευρά του και ο Γιώργος Καμίνης, δίνοντας το στίγμα.