Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκμυστηρευθεί ότι θα ήθελε μια πιο δυνατή Κοινοβουλευτική Ομάδα, με μέλη πιο δραστήρια, μάχιμα, αρκετά καταρτισμένα, αλλά και της νεότερης γενιάς. Η παρούσα ΚΟ δεν είναι και το πιο δυνατό σημείο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φάνηκε και πάλι στον προχθεσινό ανασχηματισμό, καθώς ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να εμπιστευτεί αρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα (συνολικά 22), αρκετά της γενιάς του και νεότερα. Ο Τσίπρας έδειξε με την κίνησή του αυτή ότι έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον και στις επόμενες εκλογές, αφού ο στόχος είναι να ανανεωθεί σημαντικά η ΚΟ.
Η απόφασή του να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συγκεκριμένα πρόσωπα υπογράμμισε για τους μυημένους και την κεντρική θέση του να έχουν και ένα επιπλέον πολιτικό όπλο, στην προσπάθειά τους να εκλεγούν, αφού σχεδόν όλοι θα είναι υποψήφιοι.
Αν και καθ’ υπερβολήν, δύναται να πει κανείς ότι η «συνιστώσα Τσίπρα» νίκησε τόσο το κόμμα όσο και την ΚΟ στέλνοντας το μήνυμα ότι μετεκλογικά ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εντελώς αλλαγμένος και με τελείως διαφορετικό πρόσωπο.
Εξάλλου, ο ίδιος ο Τσίπρας είχε φροντίσει να τοποθετήσει εξαρχής σε θέσεις – κλειδιά, σε κυβέρνηση και κράτος, πρόσωπα που εκ των συνθηκών αναμένεται να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αλλά θα είναι και ένα είδος «φρουρών» του Πρωθυπουργού στο παιχνίδι εξουσίας της επόμενης ημέρας.
Αυτή η ομάδα των νέων ανθρώπων, των «σωματοφυλάκων» του Τσίπρα, είναι μεταξύ 30 και 45 ετών και έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις – κλειδιά στην κυβέρνηση, σε κομβικές θέσεις στο κράτος, στο κόμμα και στην ΚΟ. Αν και δεν είναι ομογενοποιημένη ομάδα, έχει ως σημείο αναφοράς τον Πρωθυπουργό.
Η συντριπτική πλειονότητα προέρχεται από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με καλές σπουδές, μεταπτυχιακά και κάτοχοι διδακτορικών οι περισσότεροι, και αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη περίοδο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο κύκλο νέων στελεχών, αρκετοί εκ των οποίων έχουν κοινή πορεία στα αμφιθέατρα, στο κόμμα και σε κοινωνικές διαδικασίες. Με βάση τις παρασκηνιακές συζητήσεις, η αξιοποίηση τόσο πολλών νέων ανθρώπων ενισχύει το κεντρικό αφήγημα Τσίπρα ότι αυτός πρεσβεύει το νέο έναντι του παλαιού, διεφθαρμένου δικομματισμού που έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Από τις πρώτες ημέρες της πρωθυπουργίας του φάνηκε ξεκάθαρα ότι κεντρικό ρόλο τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και σε άλλες κομβικές θέσεις θα είχαν πρόσωπα της γενιάς του με καλές σπουδές. Στον μίνι – διορθωτικό ανασχηματισμό του περασμένου Μαρτίου φάνηκε ότι το σχέδιο ανανέωσης άρχισε να υλοποιείται με την τοποθέτηση δύο νέων στελεχών σε κυβερνητικές θέσεις, του 35χρονου Νάσου Ηλιόπουλου ως υφυπουργού Εργασίας και του 40χρονου αρχαιολόγου Κώστα Στρατή ως υφυπουργού Πολιτισμού.
Η «γενιά Τσίπρα» κέρδιζε σιγά σιγά έδαφος και με τον προχθεσινό ανασχηματισμό κατέκτησε μεγαλύτερο ζωτικό πολιτικό χώρο, ενώ στον κεντρικό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου παρέμειναν πρόσωπα που πορεύτηκαν με τον Τσίπρα επί πολλά χρόνια. Π.χ. ο 36χρονος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ (το ίδιο πόστο είχε και ο Ηλιόπουλος) που διαδέχθηκε τη Νεολαία του Συνασπισμού, επικεφαλής της οποίας ήταν ο  Τσίπρας.
Η επιλογή του Πρωθυπουργού να τοποθετήσει υπουργό Εσωτερικών (πρώτο τη τάξει υπουργό) τον 41χρονο Αλέξη Χαρίτση, που θα είναι υποψήφιος στη Μεσσηνία, ήταν χαρακτηριστική της στρατηγικής του για την επόμενη μέρα σε κόμμα και ΚΟ. Παράλληλα παρέμειναν στο πόστο τους τα στελέχη της νεότερης γενιάς, ο 42χρονος Νίκος Παππάς (γνωρίζεται με τον Τσίπρα από τα φοιτητικά τους χρόνια), η 33χρονη υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο 40χρονος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και ο 45χρονος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Η ομάδα των «σωματοφυλάκων» του Τσίπρα αυξήθηκε με την είσοδο στην κυβέρνηση της 30χρονης Κατερίνας Νοτοπούλου (υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης), του 33χρονου βουλευτή Ξάνθης Στάθη Γιαννακίδη (υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ), του Λευτέρη Κρέτσου (υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής).
Η έκπληξη του ανασχηματισμού ήταν ο Μιχάλης Καλογήρου που ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης. Ο 43χρονος δικηγόρος (ποινικών υποθέσεων κυρίως) ήταν γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου με έδρα τη Βουλή και μάλιστα είχε ιδιαίτερο ρόλο και αναβαθμισμένο στο σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου.